Cum cenzurează și blochează Parchetul General comunicatele Secției de investigare a magistraților
by Ancheteonline February 16, 2019 0 commentsSecţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) a trimis vineri, în jurul orei 15, două comunicate către Biroul de informare şi relaţii publice a Parchetului General. Cele două comunicate au fost cenzurate şi comasate şi au devenit publice după mai bine de trei ore, după ce STIRIPESURSE.RO a publicat un articol despre blocajul creat.
După audierea Laurei Codruţa Kovesi la SIIJ, au fost trimise la Biroul de informare al PÎCCJ, structură condusă de Augustin Lazăr, două comunicate. Primul descria faptele de care este suspectată fosta şefă a DNA, iar al doilea viza extinderea urmăririi penale cu privire la un comunicat cu informaţii false, făcut public de PÎCCJ în 2017, comunicatele erau blocate la Biroul de informare. La 20 de minute după publicarea articolului, Parchetul General a emis cele două comunicate primite de la SIIJ, într-un singur document.
Însă comunicatul final emis de PÎCCJ este foarte diferit de ceea ce dorea SIIJ să comunice. Documentul iniţial a intrat posesia STIRIPESURSE.RO, în conformitate cu articolul 25, alin. (5) al Ghidului CSM privind relaţia dintre sistemul judiciar din România şi mass-media. Din comparaţia celor două documente – comunicatul iniţial şi comunicatul ajuns în mass-media – rezultă că jumătate dintre informaţiile pe care SIIJ dorea să le transmită au fost eliminate. Modificarea comunicatului iniţial schimbă pe alocuri sensul informaţiilor comunicate, omiţând detalii şi nume, contrar practicii din ultimii ani a Ministerului Public.
Astfel, din comunicatul final lipseşte numele Laurei Codruţa Kovesi, deşi în comunicatul SIIJ era menţionat de patru ori. În niciun comunicat al PÎCCJ sau DNA din ultimii ani nu a fost omis numele persoanei suspecte. Nici în cazul magistraţilor nu s-a procedat în acest fel, dovadă fiind comunicatul DNA din 2016 cu privire la procurorul general Tiberiu Niţu sau, mai recent, comunicatul PÎCCJ cu privire la procurorul DNA Lucian Onea.
În comunicatul oficial au fost schimbate inclusiv formulările iniţiale, oferindu-se afirmaţiilor o notă de îndoială, într-o manieră mai degrabă jurnalistică: “ar fi pretins”, “ar fi implicat”.
Cele mai importante lucruri eliminate din comunicatul SIIJ sunt însă detaliile despre persoane implicate (iniţialele lui Ghiţă, ale persoanei extrădate şi ale unor ofiţeri SRI) şi sume de bani.
Comunicatul oficial nu precizează nimic despre scrisoarea pe care Kovesi i-a înmânat-o preşedintelui Indoneziei, din partea lui Traian Băsescu. S-au eliminat informaţiile despre demersurile făcute de Kovesi pentru ca membrii delegaţiei care urma să se deplaseze la Jakarta să obţină vize. Din delegaţie făceau parte şi ofiţerii SRI D.M şi L.A.. Potrivit unor informaţii difuzate de B1 TV, iniţialele D.M. i-ar aparţine lui Marian Dumitrescu, actual şef al Corupului de control al directorului SRI, Eduard Hellvig.
Au fost eliminate şi informaţile referitoare la plata unor bilete de avion la compania aeriană Turkish, pentru doi ofiţeri de poliţie şi un ofiţer SRI, din fondurile PÎCCJ, în valoare de 16.655,88 lei. Lipsesc de asemenea şi detaliile despre sumele necesare închirierii aeronavei pentru deplasarea la Jakarta, mult mai mari decât cele estimate.
Cel de-al doilea comunicat al SIIJ a fost modificat şi inclus ca o notă finală în comunicatul transmis de Biroul de informare şi relaţii publice al PÎCCJ.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.