Sinecuri politice pentru opoziție, la Sănătate. Cum a pătruns USR în guvernarea Dăncilă

Sinecuri politice pentru opoziție, la Sănătate. Cum a pătruns USR în guvernarea Dăncilă

Sinecuri politice pentru opoziție, la Sănătate. Cum a pătruns USR în guvernarea Dăncilă

by February 19, 2019 0 comments

USR  se consideră cel mai mare oponent al Guvernului Dăncilă, acuzând dictatura instaurată de PSD în România. Dar, acolo unde este loc, nu ezită să intre în  negocieri cu puterea pentru a-și instala, în diferite sinecuri politice,  apropiați și simpatizanți ai partidului. Un asemenea caz l-am descoperit la Ministerul Sănătății, unde, un deputat progresist, ajutat de un fost ministru din Guvernul Cioloș, și-a plasat o prietenă în funcția de director al Agenției Naționale de Transplant.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea a numit-o, anul trecut,  pe această poziție pe Anca Baculea, medic chirurg la un spital din Cluj- Napoca, o  protejată a parlamentarului Emanuel Ungureanu, la indicațiile lui Vlad Voiculescu. O ecuație foarte interesantă: Voiculescu, cel mai mare critic al ministrului Sănătății, reușește să impună într-o funcție politică din sistemul sanitar, o prietenă de partid.  Dar nu este vorba despre o somitate în materie, ci o  persoană care nu are nicio treabă cu acest domeniu foarte sensibil din sănătate, dar care deja se visează într-o funcție  importantă într-un viitor Guvern condus de USR.

Fereastră deschisă pentru Voiculescu

Mai mult, surse din sistem susțin că aceasta și-a adus iubitul la Agenție,  în calitate de consilier onorific,pe numele său, Marian Stamate, medic orl-ist la Spitalul Colțea, tot un apropiat al USR și care, deși nu deține oficial o funcție executivă, conduce din umbră instituția. Mulți medici din această zonă de activitate medicală acuză faptul că cei doi iubiți și protejați ai USR au blocat activitatea de transplant de organe, mai mult, dispunând, după bunul plac, de lista pentru donare de organe, precum și de alocarea fondurilor necesare desfășurării activității de transplant, metodă prin care pot influneța decisiv activitatea centrelor.

Surse medicale susțin că Agenția Națională de Transplant a intrat a intrat în vizorul USR pe vremea ministeriatului domnului Vlad Voiculescu, în guvernarea Cioloș. Voiculescu ar fi avut un interes material personal, el deținând un ONG care se ocupă cu asigurarea întregului portofoliu necesar pacienților care se tratează în străinătate. De exemplu, ministerul Sănătății din guvernarea tehnocrată a trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Sfânta Maria, pe motiv că ar fi fost acreditat sub presiune politică, după ce managerul Narcis Copcă a acuzat ministerul că se face vinovat de faptul că ”bolnavii de plămâni, care sunt înscriși pe liste pentru transplant, așteaptă foarte mult pentru a pleca în străinătate, la operație”.

“Este incredibilă neștiința acestui domn privind procedurile de transplant, costuri, precum și bunacuviință. I-am făcut o invitație scrisă, bărbătească, domnului ministru Voiculescu să vină și să rezolve problema. A zis că nu se pricepe la sistemul de sănătate și a trimis trei doctorițe, una din Craiova, una din Târgu Mureș și una din Iași, care iarăși nu știu cât se pricep la transplantul pulmonar. Uitați-vă despre ce prostii vorbim”, a zis Narcis Copcă.

Mai mult, doctorul Copcă a afirmat, în anul 2016, , la o televiziune,  că ” printr-un abuz în funcție, dânsul (n.r. ministrul Voiculescu) a tăiat, fără nicio explicație, Spitalul Sfânta Maria de la plata asiguraților, ceea ce  a dus la consecințe deosebit de grave însemnând trei aspecte: decese, agravarea stării de sănătate a celorlalți pacienți, iar al treilea aspect este distrugerea centrului de transplant multiorgan”.

Inexplicabil, anul trecut, ministrul Sănătății, după ce l-a demis pe directorul Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac,  a numit-o pe acest post  pe dr. Anca Baculea, un necunoscut medic din Cluj, având  calitatea necesară de prietenă a deputatului Emanuel Ungureanu, susținută de Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății. Ce a mai recomandat-o pentru această poziție? Dr. Anca Baculea a făcut parte din comisia Ministerului Sănătății ( la propunerea USR),  pentru cercetarea disciplinară a profesorului Lucan, acuzat de numeroase nereguli profesionale, după ce a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT.

Osanale ridicate pentru doamna Baculea

La vremea numirii în fruntea ANT, Ungureanu a sărit cu laude la adresa doamnei Baculea: ”Ce știu eu despre acest medic sunt următoarele: nu este șpăgară, a fost permanent ghimpe pentru șeful Clinicii Chirurgie 3, profesorul Iancu, un alt Lucan perfid și ticălos. Anca Baculea este și un organizator foarte bun, fin cunoascător al sistemului sanitar”.

Poate este de notorietate faptul că deputatul Ungureanu a fost cel care l-a denunțat pe celebrul profesor Mihai  Lucan, privind presupuse ilegalități în activitatea sa, și,  după ce procurorii l-au plimbat cu cătușe prin fața ziariștilor, Tribunalul București a desființat mai toate acuzațiile aduse acestui reputat medic. Menționăm că dr. Mihai Lucan era șeful Oficiului regional Cluj (Centru de excelență al Agenției Naționale  de Transplant). Coincidență sau nu, la un an de zile, delatorul profesorului Lucan reușeste să-și pună protejata în fruntea acestei Agenții. Oare ce cuvânt a avut de spus doamna ministru a Sănătății?

Doar scandaluri

De când a fost numită în funcția de director executiv al ANT, dr. Anca Baculea s-a remarcat doar prin scandaluri, reușind să intre în conflict cu mai toți doctorii specializați în transplant de organe. Surse din sistem susțin că a reușit să blocheze activitatea de transplant în diferite zone din țară,  în multe situații punând  viața oamenilor în pericol. De exemplu, din cauza introducerii discreționare a unor criterii considerate aberante de reacreditare a centrelor de transplant, activitatea Institutului de Boli Cardio-Vasculare și Transplant Târgu Mureș a fost blocată anul trecut, iar Prof. Dr. Horațiu Suciu a fost nevoit, într-un caz,  să efectueze un transplant de cord fără a avea acreditarea valabilă. Asta, numai pentru a salva viața unui om! A fost nevoie de o  Ordonanță de Urgență dată de Guvernul Dăncilă pentru a nu fi blocată întreaga activitate de transplant de către d-na Anca Baculea și astfel a fost prelungită reacreditarea centrelor de transplant, dar numai pentru 6 luni.

În conflict direct s-a aflat șefa Agenției cu Centrul regional de transplant Iași. În presa locală s-a scris la sfârșitul anului trecut că ”pentru ultimele transplanturi, la Iaşi au ajuns organe de la donatori bolnavi de hepatită C”. „Se pare că tot ce a fost bun a plecat la Bucureşti, iar Iaşiul a fost înştiinţat doar în momentul în care au fost rinichi cu virus C, pe care ceilalţi i-au refuzat“- explică dr. Raluca Neagu, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Iaşi”( ziarulde iasi.ro). Răspunsul dr. Baculea a fost atunci: „Iaşiul n-a venit cu echipă, ci voia doar să ajungă rinichiul la ei, dar organele nu ajung pocnind din degete, trebuie să vină cineva după ele“, potrivit aceluiași ziar. În acest caz,  dr. Neagu de la Iași acuza faptul că repartizarea organelor pentru transplant se face în mod arbitrar, neexistând criterii clare care să stabilească prioritatea acordării de organe prelevate, pentru pacienții bolnavi, nemaivorbind de faptul că directoarea ANT nu are habar de faptul că Centrul regional de transplant Iași are echipe de prelevare care au mers de fiecare dată și ai recoltat organele care le-au fost repartizate. Interesele ascunse se justifică însă totdeauna prin minciuni.

Lista de pacienți în așteptare, pe persoană fizică

În acest context, medicii specializați în transplant de organe sunt total nemulțumiți pentru că directorul executiv al Agenției și-a însușit, ”pe persoană fizică”, lista pacienților care așteaptă un transplant de organe. ”Până la venirea doamnei Baculea, această listă era administrată de o firmă specializată. Acum, doamna doctor a schimbat parolele de acces și doar ea poate accesa lista. Dispune de ea după bunul plac, practic, modifică ce vrea în listele de așteptare”, ne-au declarat surse medicale.

O altă mare nemulțumire a medicilor specializați în prelevarea de organe este ”teleportarea” în poziția de consilier onorific la Agenția Națională de Transplant a dr. Marian Stamate, amantul doamnei Anca Baculea, tot un apropiat al USR. ” Deși este numit abuziv într-o funcție onorifică, dr. Stamate, orl-ist de meserie,  conduce, de facto, Agenția, fără să aibă habar de această specializare. Mai mult, deși nu este angajat al ANT, a fost numit șef al Unității de Asistență Tehnică și Management (UATM),  din cadrul Agenției”, ne-au declarat sursele citate mai sus. Oare ce părere are ministrul sănătății despre faptul că un voluntar dispune după bunul plac de sutele de mii de lei acordate coordonării de transplant prin Programul Național de Transplant?

Băiatul lui mămica, în locul profesorului Lucan

În același timp, în cadrul procesului de ”reformare” a Agenției Naționale de Transplant, ministrul Sănătății a forțat numirea în fruntea de coodonator regional de transplant pentru regiunea Cluj  un medic cvasianonim, dar un apropiat al doamnei Sorina Pintea. Este vorba despre Andrei Leșan, care, potrivit surselor noastre, ar fi fost susținut de ministru, în virtutea relației speciale pe care o avea Pintea cu mama acestuia (cunoscut în minister ca ”băiatul lui mămica”). După numai 3 luni de la numirea sa ilegală, potrivit ordinului de ministru nr. 872.09.07.2018, Leșan a fost destituit pentru că nu fusese respectată legea: fiind numit la ANT în calitate de consilier onorific, nu putea fi propulsat în funcția executivă de coordonator al regionalei Cluj. De fapt, ministrul Pintea a forțat numirea lui Leșan în baza art.27 din OMS 183/2005 și a art. 4 alin. 4 din OG 79/2004 de înființare a ANT prin care Prof. Lucan fusese numit șef al Centrului de Excelență de transplant Cluj. În conformitate cu art. 4 alin . 4 din OG 79/2004  ”oficiul regional de transplant este condus în mod onorific de către persoana cu cea mai mare experiență clinică, organizatorică și științifică dovedită în domeniul transplantului, din zonă, și numită prin Ordin al minsitrului sănătății”. Practic acest cvasi-necunoscut devine în aceste moment înlocuitorul Prof. Lucan și deci persoana cu cea mai mare experiență clinică, organizatorică și științifică dovedită în domeniul transplantului din regiunea Cluj!!!

Concluzia întregului articol este faptul că Voiculescu și Ungureanu, prin ”binomul” Baculea – Stamate”, au reușit să distrugă transplantul în România, dovadă fiind, potrivit surselor noastre,  faptul că în 2019 într-o lună și jumătate au fost numai 3 donatori în moarte cerebrală, când în mod normal ar fi trebuit să fie cel puțin 15. Mai pe scurt, aceasta înseamnă pierderi de zeci de vieți omenești care ar fi putut fi salvate prin transplant.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.