Sfidarea UDMR continuă. Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului nu se vizitează decât o oră pe săptămână
by Ancheteonline June 3, 2019 0 commentsCimitirul de la Valea Uzului, subiect de dispută între autoritățile maghiare și cele române, care a dus la ruperea protocolului de colaborare al UDMR cu PSD-ALDE, va putea fi vizitat doar o oră pe săptămână, cu programare, iniţiativa aparţinând Consiliului Judeţean Harghita, după ce Prefectura a atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local Sânmartin de a interzice accesul în cimitir.
Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, că s-a stabilit un program de vizitare a cimitirului militar de la Valea Uzului, deoarece prefectul a atacat hotărârea Consiliului local Sânmartin de a închide cimitirul, astfel că aceasta este nulă.
“Din iniţiativa şi cu sprijinul colegilor din cadrul Consiliului Judeţean Harghita s-a realizat un program de vizitare a cimitirului care nu poate fi atacat nici de prefectură, nici de alte instituţii”, spun reprezentanții CJ Hargita.
Astfel, cimitirul, care se află pe teritoriul localităţii Sânmartin, poate fi vizitat în fiecare zi de duminică, între orele 16.00 şi 17.00, pe baza programărilor prealabile.
Potrivit sursei citate, primii vizitatori au fost membrii delegaţiei judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria, conduşi de preşedintele Török Dezső, care au mers la cimitir duminică. Reprezentanții CJ Harghita afirmă că vizitatorii din Ungaria au mers duminică la cimitir întrucât sunt urmaşii hovezilor din Regimentul 10 Miskolc.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a transmis că acest demers au autorităților nu poate fi atacat de nicio instituţie, că lucrările de construcţie realizate de Primăria Dărmăneşti reprezintă “un act de profanare”, iar Guvernul trebuie să remedieze “ilegalitatea”.
“A fost important ca, în ciuda faptului că prefectura a atacat hotărârea Consiliului local Sânmartin, să găsim o modalitate de a merge mai departe. Acesta a fost demersul, care nu poate fi atacat de nicio instituţie. În continuare considerăm că a fost un act de profanare a mormintelor, că lucrările de construcţie au fost ilegale şi că Guvernul României trebuie să remedieze această ilegalitate. Este o datorie faţă de eroii înmormântaţi acolo. Nu ne vom opri aici, continuăm demersurile. În continuare îndemn la raţiune, calm şi respectarea legii. Singurul nostru instrument este legea, în vreme ce pe partea cealaltă setul de ilegalităţi este inepuizabil, iar dacă România este un stat de drept, aceste lucruri nu au cum să se întâmple”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.
În 30 mai, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita şi primarul comunei Sânmartin, Gergely Andras, au închis Cimitirul Eroilor din Valea Uzului cu trei lacăte şi un lanţ, hotărârea de interzicere a accesului în incinta cimitirului fiind luată de Consiliul Local Sânmartin şi atacată în instanţă de prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei. El susţine că aceasta încalcă mai multe prevederi legale, inclusiv Constituţia României.
Primarul Gergely András a declarat presei că decizia a fost luată pentru a evita “evenimentele neplăcute” care au avut loc în ultima vreme la cimitirul din Valea Uzului.
La rândul său, Borboly Csaba susţine că s-a considerat că este “oportun şi benefic” ca poarta cimitirului să fie închisă, pentru că eroii ale căror rămăşiţe se află acolo trebuie cinstiţi cum se cuvine, “nu prin circ şi ilegalităţi”.
Mai multe persoane fizice şi organizaţii, printre care se numără Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), au anunţat că vor sărbători, în 6 iunie, Ziua Eroilor la Cimitirul de la Valea Uzului.
De asemenea, Consiliul Judeţean Covasna a anunţat că va organiza o “şedinţă de lucru” în Valea Uzului în 6 iunie, când va fi adoptată o rezoluţie prin care se va cere soluţionarea situaţiei Cimitirului Eroilor din localitate.
Cimitirul eroilor de la Valea Uzului este cel mai mare din judeţul Harghita care adăposteşte rămăşiţele pământeşti a peste 1.100 de militari decedaţi în Primul şi al Doilea Război Mondial, din mai multe ţări.
Autorităţile locale din oraşul Dărmăneşti, judeţul Bacău, au decis să ridice acolo mai multe cruci în memoria soldaţilor români căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial şi un monument pentru eroii care şi-au dat viaţa acolo, indiferent de naţionalitate, dar autorităţile din Sânmartin şi liderii UDMR susţin că demersul este ilegal, întrucât cimitirul se află în domeniul public al comunei harghitene, iar crucile ar fi amplasate pe locul unor potenţiale morminte nedescoperite ale soldaţilor maghiari.
Pe de altă parte, autorităţile din Dărmăneşti susţin că au autorizaţiile necesare pentru ridicarea crucilor şi că cimitirul se află pe teritoriul acestei localităţi. De asemenea, liderii UDMR spun că în cimitirul respectiv nu se află îngropaţi soldaţi români, în vreme ce autorităţile din Dărmăneşti susţin că acolo îşi dorm somnul de veci şi soldaţii români, alături şi de militari de alte naţionalităţi.
Datele Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor arată că în cimitirul de la Valea Uzului sunt îngropate rămăşiţele pământeşti a 149 de eroi români, 8 soldaţi români necunoscuţi, 1.155 militari din armate străine, respectiv 794 unguri, 108 germani, 4 ruşi, trei sârbi, doi austrieci, doi italieni şi 242 de eroi neidentificaţi.
Problema cimitirului din Valea Uzului, respectiv audierea viceprimarului din Sânmartin, au reprezentant motivele pentru care UDMR a decis să înceteze colaboarea cu coaliţia de guvernământ PSD-ALDE.
Facebook Comments Box
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.