Școala de vară de la Carei, în imagini. Comemorarea victimelor regimului horthyst

Școala de vară de la Carei, în imagini. Comemorarea victimelor regimului horthyst

Școala de vară de la Carei, în imagini. Comemorarea victimelor regimului horthyst

by September 4, 2019 0 comments

Acum 79 de ani, în Ardeal,  începea una dintre cele mai mari tragedii din istoria românilor. Raptul teritorial rezultat în urma Diktatului de la Viena a dus la au adevărat pogrom îndreptat împotriva semenilor noștri. O pagină de crimă împotriva umanității, un act odios de răzbunare a regimului horthyst, controlat de grofii unguri și de preoții reformați, printr-o propagandă deșănțată, în întreaga perioadă interbelică, ceea ce a dat naștere la diverse grupări de huligani, care au acționat pe întreg teritoriul Transilvaniei. În urma atrocităților din perioada 1094-1944, cât timp a fost ocupat NV Ardealului, peste 3000 de români au fost uciși în chinuri groaznice, iar sute de mii de refugiați au luat drumul pribegiei.

Nu s-a făcut dreptate niciodată. Oamenii s-au acoperit de suferință, iar strigătul lor de durere nu se mai aude, decât sporadic, în satele îndepărtate. Și acum oamenii trăiesc cu frica în sân. Parcă și astăzi se aude tropotul de cai al jandamilor cu pene. Nimeni nu a vrut să scoată adevărul la iveală. Nimeni nu le cere iertare. Doar câteva lucrări de istorice, ici, colo.  Mai întâi comuniștii au vrut să îngroape urletul lor de jale, în numele prieteniei dintre cele două popoare socialiste. Apoi, după 1989, din dorința unei relații bune cu maghiarii, cerute, expres de Uniunea Europeană.

De aceea, din inițiativă privată, Centrul pentru Politici Locale, împreună cu Asociația Foștilor Deportați Carei, cu participarea activă a deputatului Dan Gheorghe, am organizat, în perioada 26-31 august,  prima ediție a Școlii de Vară de la Carei, sub lozinca, ”Putem ierta, dar nu putem uita”. Scopul nostru a fost de a-i descoperi pe ultimii supraviețuitori ai acelor vremuri, să putem afla adevărul  în direct de la oamenii care au trăit acele vremuri. Astfel, am reușit să adunăm crâmpeie de istorie vie, într-un pelerinaj al suferinței în satele Ianculești, Sărișoara Nouă, Marna Nouă, Lucaceni și Carei. Au ținut conferințe deputatul Dan Gheorghe, viceprimarul de Alba Iulia, Gabriel Pleșa, istoricii Vasile Lechințan, Traian Cepoiu  , colonelul Constantin Moșincat

Imaginile de la această manifestare vorbesc de la sine. Partea 1:

 

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.