Potrivit recensământului. Cum vrea UDMR să înființeze Tinutul Secuiesc unde doar 500 de locuitori se declară secui

Potrivit recensământului. Cum vrea UDMR să înființeze Tinutul Secuiesc unde doar 500 de locuitori se declară secui

Potrivit recensământului. Cum vrea UDMR să înființeze Tinutul Secuiesc unde doar 500 de locuitori se declară secui

by December 27, 2019 0 comments

UDMR reîncălzește subiectul creării regiunii autonome Ținutul Secuiesc, deși toate proiectele depuse în Parlament au fost respinse dintr-un motiv simplu: demersul este anticonstituțional. Dar liderii maghiari tot insistă, devenind deja penibili. Acum, doi deputați au venit cu un nou proiect de lege care vorbește despre republica autonomă Ținutul Secuiesc, cu un președinte și guvern propriu.

Prin această inițiativă se revendică pe scurt: judeţele Covasna, de 3.710 kilometri pătraţi, Harghita, 6.639 de kilometri pătraţi şi Mureş, 6.714 kilometri pătraţi – în total 17.063 de kilometri pătraţi. Însă potrivit ziarului Libertatea, într-un articol publicat în 2013, se reliefează faptul că,  potrivit  datelor Institutului Naţional de Statistică, ”la recensământul populaţiei şi al locuinţelor din 2002, singurul valabil până acum, s-au declarat “secui” doar 532 de persoane. Făcând împărţirea, ar rezulta că fiecare secui revendică de fapt un teritoriu de 32 de kilometri pătraţi, adică 3.200 de hectare. Nu e cam mult? Ei se fapt sunt sunt minoritate distinctă. În fine, aceste trei judeţe mai au, pe lângă secui, şi o populaţie de 1.128.990 de persoane aparţinând altor etnii, inclusiv cea maghiară, care, în paranteză fie spus, nu poate fi asimilată secuimii, din moment ce secuimea însăşi şi-a manifestat existenţa separată prin cele 532 de persoane. Să dăm un exemplu: rutenii sunt o minoritate de limbă ucraineană, care se deosebeşte oficial de cea ucraineană, are o asociaţie separată şi primeşte de la bugetul de stat, pentru conservarea propriei culturii, o sumă separată faţă de minoritatea ucraineană, deşi, repetăm, au o limbă comună…

Vechile cronici maghiare spun că secuii au fost o populaţie de origine hunică, aşezată de Regatul Ungariei la curbura Carpaţilor pe la anul 1200, unde, cităm din cronica lui Keza, “amestecându-se cu blackii (românii – n.r.), se spune că se folosesc de alfabetul lor” – de unde alfabetul zis “secuiesc”. Despre originea acestei populaţii menţionăm aici o observaţie a istoricului Pál Antal Sándor, membru al Academiei Maghiare: “În decursul secolelor, secuii de origine nemaghiară s-au maghiarizat datorită sarcinilor militare (…)”.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.