O nouă bombă stă să explodeze în Orientul Mijlociu. Un general iranian a fost ucis în Irak de trupele americane

O nouă bombă stă să explodeze în Orientul Mijlociu. Un general iranian a fost ucis în Irak de trupele americane

O nouă bombă stă să explodeze în Orientul Mijlociu. Un general iranian a fost ucis în Irak de trupele americane

by January 3, 2020 0 comments

Generalul iranian Qassem Soleimani, șeful forțelor de elită Quds, și comandantul miliției irakiene Abu Mahdi al-Muhandis, au fost uciși vineri dimineaţă într-un atac aerian lansat asupra convoiului lor pe aeroportul din Bagdad. Iranul amenință SUA că se va răzbuna, în timp ce președintele american Donald Trump a salutat asasinarea generalului, publicând pe twitter drapelul american, iar secretarul de stat a publicat imagini cu irakieni dansând pe străzi.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a scurtat vizita la Atena, de teama escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, armata israeliană fiind în stare de alertă.

China face apel la reținere și calm către toate părțile implicate, în special SUA. Unii democrați nu privesc cu ochi buni atacul comandat de președintele Donald Trump, considerând că este o mișcare riscantă, într-o regiune deja periculoasă. Joe Biden, posibil contracandidat al lui Trump, a transmis, pe twitter, că atacul ar putea declanșa un conflict major în Orientul Mijlociu. Biden mai spune că Trump a aruncat foc peste paie.

Premierul irakian Adel Abdul Mahdi a condamnat ”asasinarea” generalului Soleimani și a comandantului miliției irakiene.

Ministerul rus de externe consideră că uciderea generalului iranian în atacul american reprezintă un pas iresponsabil care va duce la escaladarea tensiunilor din întreaga regiune.

”Soleimani a servit cu loialitate cauza apărării intereselor naționale ale Iranului. Transmitem sincere condoleanțe poporului iranian”, se arată în mesajul ministerului rus de externe, potrivit BBC News.

Ambasada SUA din Bagdad le-a cerut cetățenilor să părăsească urgent Irakul, ca urmare a atacului, relatează BBC News.

Luptătorii miliției irakiene susținute de Iran trebuie să fie în stare de alertă pentru bătălia cu SUA care va urma, a transmis un comandant al miliției, potrivit Reuters, acesta adăugând că prezența militară americană în zonă se va încheia curând.

În timp ce președintele Donald Trump a reacționat postând pe twitter drapelul SUA, secretarul de stat american Mike Pompeo a publicat pe rețeaua socială o înregistrare video în care irakienii dansează pe străzi, de bucurie.

”Irakienii dansează pe străzi, în numele libertății, recunoscători că generalul Soleimani nu mai este”, a scris oficialul american.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.