Bani europeni și de la buget, pe Apa Sâmbetei. Cetatea Alba Carolina, din renovare, în renovare

Bani europeni și de la buget, pe Apa Sâmbetei. Cetatea Alba Carolina, din renovare, în renovare

Bani europeni și de la buget, pe Apa Sâmbetei. Cetatea Alba Carolina, din renovare, în renovare

by February 26, 2020 0 comments

Mândria capitalei Marii Uniri, Cetatea Alba Carolina, a devenit o bătaie de joc la adresa banului public european și românesc. Asta, ”grație” lucrărilor de mântuială realizate de administrația Mircea Hava. După numai doi de la finalizarea proiectului pentru reabilitarea acestui celebru monument istoric, din patrimoniul național, cu fonduri europene și cofinanțare de peste 150 milioane de euro, Primăria, acum condusă de sluga lui Hava, Paul Voicu,  a demarat lucrări pentru reparații la Cetate, în valoare de 2,5 milioane de lei. De această dată, din bugetul local. Reprezentanții administrației susțin că zidurile cetății au început să se erodeze din cauza ploilor. Alba Carolina a rezistat sute de ani în fața intemperiilor, iar acum, în câțiva ani, după așa zisa consolidare, e nevoie de reparații!

Lucrările de mântuială au fost realizate de firmele clientelare ale fostului primar, Mircea Hava, actual europarlamentar. Unul dintre beneficiarii acestei afaceri este arhitectul Dan Sabău, un apropiat al lui Hava și care s-a îmbăgățit pe spatele contribuabilului european și român.  Acesta ar fi încasat, numai din contractele cu bani UE pentru renovarea Cetății Alba Iulia, peste 70 milioane de euro.

Dar omul de afaceri Sabău, finanțator al campaniilor electorale ale lui Hava, a dat tunuri financiare și în alte zone din țară, unde a câștigat lucrări de renovare a unor monumente istorice, tot pe bani europeni. ( vezi cazul de la Câmpulung Muscel, unde firma lui Sabău trebuia să refacă centrul vechi al orașului). Citește AICI

Ziariștii de la Cațavencii, prezentau, prin 2016, în stilul lor caracteristic, relația specială dintre Hava și Sabău: ” Omul de afaceri Danil Sabău, care-i și președinte al Ordinului Restauratorilor din România, avea o firmă, ca orice bugetofag sadea. Firma asta, Grup Corint SA, a primit – cu dedicație și pe bandă rulantă – tot ce a însemnat lucrări de restaurare și reabilitare a Cetății Alba Carolina. Pînă la urmă, o prietenie sinceră, cum e cea dintre Mircea Hava și Danil Sabău, cu contracte babane se ține. În total, undeva la vreo 70 de milioane de euroi au trecut din bugetul UE în conturile lui Danil Sabău, via Primăria Alba Iulia. Cum prea mult nu-i niciodată destul, și pentru că știa cel mai bine locurile pe care le reconstruise – adică restaurare –, Danil Sabău s-a gîndit că n-ar fi rău să și le însușească.

În urmă cu vreo zece ani, în 2006, i-a făcut lui Hava o ofertă de nerefuzat: o asociere în participațiune, între firma lui, Grup Corint SA, și Primărie. Administrația locală avea să-i dea în folosință un spațiu – actualul Hotel Medieval, hotel de (hoha) cinci stele –, precum și Traseul celor Trei Fortificații. Totul pentru o fabuloasă sumă de 1.000 de euro lunar – 200 pentru Hotelul Medieval și 800 pentru cele 10 hectare pe care se întinde Traseul celor Trei Fortificații. Mă rog, oficial, asocierea în participațiune prevedea ca minimul plătit drept chirie să fie suma aceasta, maximul urmînd să fie în cuantum de 10% din profitul firmei.

Nici nu mai are rost să spunem, firma n-a făcut, în zece ani, profit. Pen’ că, de fapt, n-a mai fost firma care intrase în asociere. Hă, hă, hă.

Vrăjeala e și mai mișto dacă te gîndești că oamenii lui Hava nu pot să caute în contabilitatea lui Sabău – sanchi motiv de transfer al contractului –, dar toate celelalte contracte rămîn la fel. Căci în Cetatea Alba Carolina au primit spații, pe același sistem de asocieri în participațiune, o grămadă de rude ale șefilor de prin Primărie, foști angajați ai primarului ori membri ai camarilei acestuia. Bașca, ar mai merita spus că la ora asta nu se mai pot face contracte prin asociere în participațiune. Ci doar concesiuni simple sau închirieri. Or, mutarea contractului de asociere în participațiune de pe o firmă pe alta presupune încheierea unui nou contract, contract care nu se poate supune decît legilor în vigoare. Iar asta ar însemna să fie scos la licitație. Dar pe cît facem pariu că așa ceva nu se va întîmpla și nici că prefectul va ataca HCL-ul? Că despre DNA și alte instituții ale Justiției, ele, din păcate, nu există în județul Alba decît în cazul hoților de biciclete, cel mult”.

Astfel, din păcate, observăm, din nou, cum se irosesc banii publici, europeni și românești. Motivul: relația păguboasă dintre baronii locali și clientela lor politică. Drept consecință, putem constata faptul că accesarea fondurilor europene nu are drept scop modernizarea și dezvoltarea comunității, ci nedreapta îmbogățire a ”băieților deștepți”.  Un sistem creat, la Alba Iulia,  de pedelistul Mircea Hava și dat moștenire omului său de încredere, Paul Voicu, actualul primar interimar la Alba Iulia.

Prezentăm, pe scurt proiectele cu fondurile europene accesate pentru renovarea Cetății Alba Carolina:

Un prim proiect de reabilitare a Cetății Alba Carolina s-a derulat în perioada 2010-2013, finanțator fiind Comisia Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 Axa prioritară 1, suma fiind de 68.406.909,23 lei. ”Obiectivul general modernizarea infrastructurii cultural – istorice aferente Cetăţii Alba Iulia şi restaurarea, protecţia, conservarea patrimoniului cu potenţial turistic aferent, în vedereavalorificării sale, pe criterii durabile şi competitive, în circuite turistice naţionale / internaţionale şi sprijinirii creşterii economice a Regiunii de Dezvoltare Centru”, se arată în documentația proiectului.

Un al doilea proiect s-a consumat în perioada 2017- 2019, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 5. Parteneri pe acest contract au fost Ministerul Apărării și Ministerul Culturii. Valoarea: 21.896.939 lei Obiectivul specific: Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Palatului Principilor din Alba-Iulia – centru expozițional corp principal “E” în suprafață de 3070,70 mp prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare (tencuieli, elemente din piatră, picturi murale decorative), dotări interioare (instalații și echipamente climatizare, siguranța la foc și antiefracție, obiecte de iluminat etc.) și expoziționale în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene, pe o perioadă de 36 de luni”.

Un al treilea proiect pentru revovarea Cetății Alba Iulia a fost implementat între 2010-2013, finanțator fiind  Comisia Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 Axa prioritară 1. Valoarea proiectului a fost de 70.087.835,63 lei. Obiectivul general l-a reprezentat modernizarea infrastructurii cultural – istorice aferente Cetăţii Alba Iulia şi restaurarea, protecţia, conservarea patrimoniului cu potenţial turistic aferent.

Al patrulea proiect finanțat de Comisia Europeană prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 Axa prioritară 1, s-a derulat în perioada 2010-2013, în valoare de 68.405.909,23 lei.  Obiectivul urmărit: Reabilitarea, reconstituirea și punerea în valoare a laturii de vest a Cetății Alba Carolina, Fortificația de Tip Vauban (anteșanțuri, contragărzi, șanțuri principale, raveline, bastioane), monument de patrimoniu de importanță națională, prin punerea în valoare a unui ansamblu valoros în suprafață de 46294 mp, din care carosabil asfalt platou 1850 mp, carosabil pavaj calupuri bazalt platou 6624 mp, carosabil pavaj calupuri bazalt acces nord 2690 mp.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.