Curs de pregătire pentru gardă de corp, sub egida APAP. Cum se învață meseria de bodyguard

Curs de pregătire pentru gardă de corp, sub egida APAP. Cum se învață meseria de bodyguard

Curs de pregătire pentru gardă de corp, sub egida APAP. Cum se învață meseria de bodyguard

by February 23, 2020 0 comments

Covasna, o stațiune balneoclimaterică din centrul României, cu un fantastic potențial turistic. Așezată la poalele munților Carpați, înconjurată de păduri și ape termale, orașul mofedelor prezintă nenumărate oportunități de tratare a corpului și a spiritului. Într-o oază de liniște și  de echilibru cu natura, oamenii își caută perfecțiunea.

În această atmosferă de relaxare, cursanții  de la Academia Națională ”Bodyguard” s-au pregătit, teoretic și practic,  pentru o carieră de gardă de corp. Asociația Profesională a Angajaților din Pază (APAP) a derulat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Covasna, primul curs de pregătire, dintr-un stagiu de trei etape necesare  pentru perfecționarea într-o  profesie, puțin explorată  în România, de bodyguard.

După o primă lecție de cunoaștere a acestei  meserii, în urma unei prezentări  generale, ilustrată prin diferite filmulețe derulate în sala de curs, în care au fost prezentate numeroase cazuri de asigurare de pază pentru VIP-uri , ”bobocii”(de prin toată țara, de la Suceava la Slatina, de la Burești la Târgu Mureș și de la Buzău la Maramureș),  au trecut la fapte. Mai întâi, într-o zonă mirifică de la baza pârtiei de ski,  au intrat în dispozitiv și au asigurat protecția clienților care coboară din mașini, exersând multiple situații în care s-ar putea găsi, în fața unor potențiali inamici. Apoi, bodyguarzii au trecut în sala de sport, unde, sub instructajul de tip militar asigurat de specialiști, au exersat diferite stiluri de luptă corp la corp.

Apoi, la un poligon amenajat în mijlocul naturii, ”protectorii” VIP-urilor au făcut cunoștință cu diferite arme din dotare, necesare pentru asigurarea protecției și pazei. Pistoalele Glock sunt cele mai bune arme utilizate de bodyguarzi, fiind ușor de manevrat și de anihilat atacatorii, susțin instructorii. Dar foarte importantă este cunoașterea mânuirii acestui pistol și puterea de reacție rapidă în fața potențialul pericol.

Dincolo de învățăturile de tip cazon de care au avut parte cursanții, foarte importantă a fost comunicarea și cunoașterea reciprocă, în condițiile în care au participat la acest curs, oameni cu experință în zona de protecție și ordine publică din toată România, tineri de perspectivă, cu o pregătire fizică deosebită,  dar și specialiști în arte marțiale, care au lucrat în structurile de intervenție specială din cadrul MAI.

Acest stagiu de pregătire a fost organizat de APAP, care are în boardul său ofițeri în retragere din cadrul MAI și SRI. Astfel, președinte al asociației este Mihai Constantinescu, ofițer MAI timp de 20 de ani, care a activat în structurile de intervenție rapidă a Poliției Române. Directorul general, Tiberiu Tănase este ofițer SRI în retragere, profesor asociat la Universitatea Româno-Americană, fost lector universitar la Academia Națională de Informații  și membru CRIFST, din cadrul Academiei Române. Director executiv este Adrian Braun, ofițer în cadrul MAE, cu experientă de protecție și pază în afara țării.

De asemenea, instructorii pentru cursul de gardă de corp sunt oameni cu mare experiență în acest domeniu. Este vorba despre Robert Voicu, ofițer SPP (r), cu 20 de ani de activitate, șef dispozitiv și pază pentru Regele Mihai, dar și gardă de corp pentru mulți demnitari români, prin care și președinți ai României.  Ghenarie Nicolae, fost agent la Protecța Martorilor, specialist în arte marțiale și în domeniul armelor de foc.  Nicolae Dogari, arbitru IBF, director departament Gărzi de Corp din cadrul Academiei ”Bodyguard”,  veteran de război din Republica Moldova, participând la conflictele din Afganistan și Transnistria. Și nu în ultimul rând, Anheliuc Cristian zis ”Micuțul”, director la firma Ana Rom Security,  din Suceava, fostă gardă de corp la echipa de fotbal Iuventus Torino, dar și pentru mulți demnitari români și străini.

Următorul curs de pregătire pentru gărzile de corp de la APAP va avea loc la Piatra Neamț, în a doua jumătate a lunii mai, a.c., la invitația colonelului (r) de jandarmi, Todierică Daniel, șef Departament Pază al firmei de pază SOS Security din Piatra Neamț.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.