Judecătorul Danileț: Așa ceva nu se poate face. Nu suntem în război cu alții

Judecătorul Danileț: Așa ceva nu se poate face. Nu suntem în război cu alții

Judecătorul Danileț: Așa ceva nu se poate face. Nu suntem în război cu alții

by March 22, 2020 0 comments

România şi încă trei state membre ale Consiliului Europei, respectiv Republica Moldova, Letonia şi Armenia, au activat articolul din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care permite derogări de la aplicarea acesteia în condiţiile stării de urgenţă decretate ca urmare a coronavirusului. Judecătorul Cristi Danileț spune că, practic, România se sustrage de la orice formă de ocrotire a drepturilor sau de răspundere ulterioară pentru încălcarea lor în timpul stării de urgență, găsind o cale nepotrivită să se sustragă de la necesitatea respectării unor angajamente internaționale.

România, Republica Moldova, Letonia şi Armenia au ”notificat oficial” săptămâna trecută că se află în stare de urgenţă şi activează derogarea prevăzută de articolul 15 al Convenţiei, explica pentru France Presse un purtător de cuvânt al Consiliului Europei, fără ca anunțul să fie făcut și de vreo autoritate de la București.

Articolul 15 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului prevede că ”în caz de război sau de alt pericol public care ameninţă existenţa unei naţiuni”, un stat membru ”poate lua măsuri derogatorii de la obligaţiile prevăzute în Convenţie, în măsura strictă în care situaţia o impune şi cu condiţia ca aceste măsuri să nu contravină altor obligaţii care decurg din dreptul internaţional”.

Activarea articolului 15 nu permite însă derogarea de la articolele Convenţiei care protejează dreptul la viaţă şi care interzic tortura şi sclavia.

Judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, explica, într-o primă postare pe Facebook pe această temă că această derogare înseamnă că, exceptând dreptul la viață și interzicerea torturii, se poate renunța la orice drept al omului.” Turcia lui Erdogan a făcut asta ca să poată fi arestați și condamanți în afara regulilor obișnuite opozanții regimului” .

“Consider hazardată această solicitare a României și, ca judecător, sunt obligat să o denunț publicului. AȘA CEVA NU SE POATE FACE! Nu suntem în război cu oamenii sau cu vreun alt stat, ci cu un nenorocit de virus”, afirmă Cristi Danileț.

El semnala că Dunja Mijatović, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, spunea că drepturile omului trebuie respectate inclusiv în perioada de combatere a COVID-19.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.