Starea de urgență. S-ar putea pune capăt libertății de mișcare. Deplasare, doar cu învoire

Starea de urgență. S-ar putea pune capăt libertății de mișcare. Deplasare, doar cu învoire

Starea de urgență. S-ar putea pune capăt libertății de mișcare. Deplasare, doar cu învoire

by March 20, 2020 0 comments

Grupului de suport tehnico – științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României propune izolarea obligatorie pentru toți românii.

Conform propunerii, toți românii vor înceta activitatea, cu excepția celor care au probleme medicale grave sau a celor care presetează o muncă ce nu poate fi stopată. La muncă se va merge, însă, doar cu documente doveditoare și cu ordin de serviciu.

În schimb, românii vor putea ieși din case pentru a-și face cumpărăturile de strictă necesitate sau pentru a-și plimba animalele de companie.

Iată care sunt excepțiile izolării la domiciliu:

Art. 1. (1) Sunt interzise deplasările persoanelor în afara domiciliului/reședinței cu următoarele excepții:

a) deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei Adeverințe permanentă de la angajator, anexată) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată (cu ordin de deplasare de la angajator),

b) consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;

c) deplasare pentru cumpărături de strictă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu,

d) deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;

e) alte motive care justifică urgența, cu detalierea explicită a traseului declarat, pe baza declarației, completate în prealabil, pentru a putea fi prezentată autorităților de control.

f) deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă,

g) deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie,

(2) Deplasările menționate la lit. b) – f) sunt permise doar pe baza Declarației, anexă la prezenta hotărâre, completată în prealabil.

(3) Este permisă deplasarea persoanelor însoțite de copii minori sau prezența copiilor minori în autovehicul, alături de părinți/bunici, atunci când nu pot fi lăsați singuri sau cu alta persoană care să-i supravegheze.

Art. 2 Persoanele au dreptul de a-și alege locația în care vor domicilia pe perioada în care se mențin restricțiile de deplasare și au obligația de a informa, motivat, secția de poliție de care aparțin, cu 48 de ore înainte, în situația în care decid, motivat, schimbarea acesteia.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.