La Sălaj, DSP este depășită de situație. O localitate întreagă trăiește cu teamă: Este sau nu covid 19?

La Sălaj, DSP este depășită de situație. O localitate întreagă trăiește cu teamă: Este sau nu covid 19?

La Sălaj, DSP este depășită de situație. O localitate întreagă trăiește cu teamă: Este sau nu covid 19?

by April 13, 2020 0 comments

Un caz încredibil ne este semnalat de cititorii noștri din Sălaj. Politizarea actului medical și-a dat mâna cu incompetența și reaua voință, cu consecințe dramatice în viața oamenilor, greu loviți de acest virus nemilos. Un bătrân de 74 de ani, pe nume Vasile Danciu din localitatea Gostila, comuna Poiana Blenchii, se află internat la Spitalul  de Pneumofiziologie din Cluj-Napoca, fiind suspect de coronavirus.

Dar, măsurile birocratice de la Direcția de Sănătate Publică din Zalău au dat peste cap familia, care se chinuie să afle informații direct de la sursă, dar și întreaga localitate, speriată de răspândirea comunitară a virusului.  Deși bătrânul a fost testat pentru covid 19, nu a primit niciun răspuns, nici pozitiv, nici negativ, iar  toți membrii familiei au fost băgați în izolare la domiciliu. Inițial, cei de la DSP au anunțat că ar fi pozitiv, dar familia nu a fost anunțată. Apoi, nu a mai fost testat a doua oară, așa cum este procedura. O confuzie întreagă, care a băgat spaima nu numai în familia lui Danciu, dar și în întreg satul.

Nici după o săptămână, nimeni de la DSP  nu i-a întrebat de starea de sănătate și mai mult, au refuzat să-i testeze, spunându-le că nu vor să irosească testele pentru persoane sănătoase. De asemenea, medicul din localitate ar fi cerut ca întreaga comună să fie băgată în carantină.

De asemenea, nimeni de la Direcția de Sănătate nu s-a interesat la Spitalul de Pneumofiziologie din Cluj Napoca de soarta bătrânului, pentru a oferi detalii rudelor carantinate, privind starea lui de sănătate. Dar, în schimb, după cum ne-au declarat sursele noastre, ar fi fost răspândită informația ( nu se știe de cine) că ar fi murit deja, unii membrii ai familiei primind condoleanțe de la diferite persoane. Singurele speranțe ale rudelor vin din partea medicilor clujeni, care se luptă pentru a-i salva viața bătrânului. De aceea, membrii familiei dau telefoane disperate la Spital, nu la angajații DSP, care ar fi fost obligați să țină o permanentă legătură cu aceștia.

Nici astăzi, deși au trecut mai multe 8 zile de la internarea lui Vasile Danciu, Direcția de Sănătate nu l-a declarat pozitiv cu coronavirus. În tot acest timp, familia lui se află în izolare și așteaptă un semn de la DSP. Nici Poliția comunală nu are habar cu ce se întâmplă cu acest caz, fiind lipsită de informații de la Zalău.

În schimb, după cum ne-au declarat sursele citate, în comună sunt multe persoane care s-au întors din străinătate, din zonele roșii și se plimbă nestânjeniți, pe ulițele satului. De exemplu, Elena, mama lăptarului satului, Radu Balc, angajat al centrul de preluare a laptelui de la săteni. Deși a intrat în contact cu mama sa, Radu Balc umblă prin tot satul pentru a colecta laptele.

Medicul comunei care se ocupă de ancheta epidemiologică este un palestinian, Basaleh Saleh Salin, care, numit de curând, nu cunoaște oamenii și starea lor de sănătate. Inițial l-ar fi confundat pe bătrânul suspect de coronavirus, cu preotul satului și l-ar fi sunat pe băiatul acestuia să-l întrebe care este starea de sănătate a tatălui său.

Acesta este un personaj controversat, care, cu toate că este trimis în judecată pentru trafic de influență (acuzat că i-ar fi promis unei paciente că o ajută să ajungă la un medic din Cluj-Napoca, în schimbul unei sume de bani), profesează în continuare, fiind susținut politic, la Zalău. Sursele noastre spun că Basaleh  este omul de încredere al șefului DSP Zalău, Ligia Marincaș, ținută în brațe de președintele Consiliului Județean, Tiberiu Marc(PSD). El a fost desemnat medicul comunelor Simișna (locul de baștină a primarului Zalăului, Ionel Ciunt, liderul județean al PSD) și Poiana Blenchii.

Datorită relațiilor speciale de la județ, Basaleh a primit cadou de la CJ un centru de permanentă la Simișna, deși mai toți locuitorii preferă să se ducă la Ileandra sau direct la Dej. Problema este că acest centru medical ar fi fost ridicat din banii destinați programul After School, aici fiind vorba despre deturnare de fonduri. Centrul de permanență Simișna se numește Lenuța, după numele soției defuncte a primarului din localitate, care nu a fost o mare personalitate, ci doar o angajată a primăriei.

Mai mult, fratele lui Basaleh este un cunoscut om de afaceri, deținând un lanț de shaormerii, iar relațiile politice l-ar fi ajutat să obțină un spațiu în mall-ul din Zalău.

Șefa Direcției de Sănătate Sălaj, Ligia Marincaș este cunoscută a fi pupila lui Tiberiu Marc, președintele CJ Sălaj. Ea a fost ținută în brațe de 10 ani, deși de-a lungul anilor a fost acuzată, de nenumărate ori, de incompetență. În această perioadă grea, de criză epidemiologică, Marincaș s-a dovedit a fi incapabilă să gestioneze situația.

Oamenii din Sălaj o acuză că acționează la ordin politic. Mai întâi ar fi încercat să ascundă numărul real de infectați cu coronavirus, pentru a da bine la imaginea județului, apoi, după ce a văzut că situația se agravează, a luat măsuri aberante, considerând mai toate cazurile de îmbolnăvire, posibile situații de infectare cu covid 19. Mai mult, la nivelul DSP ar funcționa legea omertei, neexistând o informare reală a populației.

De exemplu, în comuna bătrânului Vasile Danciu ( despre care nu se sție în ce stare de sănătate se află) persistă teama, nesiguranța, mai ales din cauza intenției medicului Basaleh de a carantina întreaga localitate, care ar fi vorbit despre răspândirea comunitară a covid 19.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<