Mugur Isărescu, coleg de turnătorie cu Dan Voiculescu. Ce rol a jucat Stolojan

Mugur Isărescu, coleg de turnătorie cu Dan Voiculescu. Ce rol a jucat Stolojan

Mugur Isărescu, coleg de turnătorie cu Dan Voiculescu. Ce rol a jucat Stolojan

by June 16, 2020 0 comments

După 30 de ani, CNSAS vine cu dosarul lui Mugur Isărescu de colaborator al fostei Securități. Era secretul lui Polichinelle, aveam informații disparate despre acest caz, dar lipsea doar o punere oficială sub acuzare. Ancheteonline dezvăluia acum câțiva ani relațiile speciale pe care le-a dezvoltat Isărescu, pe vremea lui Ceaușescu, cu Dan Voiculescu și Theodor Stolojan, împreună lucrând în zona de comerț exterior, după ce toți au absolvit Facultatea de Comerț Exterior din cadrul ASE.

Vă relatăm, din nou, informații despre această colaborare, existentă într-o notă informativă de SIE, emisă în perioada președinției lui Emil Constantinescu:

Dan Voiculescu i-ar fi cunoscut foarte bine pe Mugur Isarescu si Theodor Stolojan, inainte de 1989, cultivand relatii apropiate sau profesionale, prin diferite persoane, rude sau prieteni de familie, se arata intr-o nota informativa, care a circulat printre demnitarii diverselor guverne de dupa 1989 si care a ajuns si pe masa fostului presedinte, Emil Constantinescu. Stolojan era, se pare, “omul de legatura” intre Voiculescu si Nicolae Ceausescu, deoarece acesta era obligat sa raporteze periodic activitatea valutara a firmei Crescent.

Nota informativa aminteste faptul ca Mugur Isarescu a absolvit Facultatea de Comert Exterior din cadrul ASE in 1971, iar Dan Voiculescu, a urmat cursurile aceleasi facultati, terminand in 1968, cu trei ani mai devreme, “dar nu exista indicii ca s-au cunoscut in timpul facultatii”.

”Intre 1975-1989 au fost colegi de cadre didactice in ASE. Nu sunt date care sa indice o colaborare inainte de 1989 intre Mugur Isarescu si Dan Voiculescu in legatura cu activitatile acestuia din urma in cadrul operatiunilor AVS (n.r. Aport Valutar Special) , dar cei doi se frecventau, avand relatii mai mult decat colegiale”, se precizeaza in document. Mai departe, sunt dezvaluite relatiile celor doua personalitati, prin intermediul unor cunostinte comune sau rude:

Cumnatul lui Isarescu, un prieten al lui Voiculescu

“In acea perioada au avut prieteni comuni:Gabriela Crainiceanu, nora fostului vicepresedinte al Bancii Romane de Comert Exterior, Gheorghe Crainiceanu; Dumitru Goiciu, fost cadru DSS (n.r. Directia de Securitate a Statului) si apoi SIE, in prezent decedat; Georgeta Donose Lefterescu, cadru in rezerva, pensionata pe caz de boala in 1990. Relatiile dintre cei doi au fost cultivate si de Mihai Croitoru, cadru DSS (cumnatul lui Mugur Isarescu), care intre 1978 si 1990 a lucrat in Ministerul Comertului Exterior si al Cooperarii Economice Internationale, unde a fost inspector principal, director adjunct si consilier al ministrului. In aceasta calitate, Mihai Croitoru avea legaturi profesionale cu Dan Voiculescu. Voiculescu a exploatat inclinatia lui Mihai Croitoru pentru avantaje materiale, facandu-i acestuia numeroase cadoruri si stabilind in timp relatii de prietenie. In perioada 1972-1978, Mihai Croitoru a ocupat postul de consilier la Ambasada Romaniei de la Londra. In aceasta perioada a intrat in contact cu John Edgington, cetatean britanic, care intre 1984-1989 a figurat ca proprietar al firmei Crescent Commercial Maritime LTD.

Relatia dintre Mihai Croitoru si John Edgington a continuat si dupa ce Mihai Croitoru a lucrat in minister, existand informatii cu privire la intalniri ale celor doi impreuna cu Dan Voiculescu in Bucuresti, dar si contacte la Londra in timpul unor deplasari in interes de serviciu ale functionarului roman”.

Dupa Revolutie, o ancheta de ochii lumii

Nota informativa prezinta si unele aspecte legate de relatia dintre Voiculescu si Isarescu de dupa Revolutie: “Mugur Isarescu a condus intre 1990-1991 Comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului de catre Nicolae Ceausescu si colaboratorii sai, infiintata prin HG nr.951 din 1990. In aceasta calitate, Mugur Isarescu l-a anchetat pe Dan Voiculescu, interogandu-l in doua randuri. Isarescu nu a aratat niciodata ca il cunoaste pe Voiculescu, aceasta ridicand grave suspiciuni cu privire la corectitudinea anchetei si la hotararea lui Mugur Isarescu de a ancheta pana la capat. De altfel, comisia guvernamentala pentru identificarea si recuperarea fondurilor deturnate din patrimoniul statului si-a incheiat activitatea fara a obtine un rezultat concret”.

Stolojan ii raporta direct lui Ceausescu despre operatiunile Crescent

De asemenea, in acest document sunt prezentate si aspecte legate de legaturile dintre Voiculescu si Stolojan, inainte de Revolutie: “Theodor Stolojan a absolvit in 1966 facultatea de Finante Contabilitate din cadrul ASE. Dupa absolvire, a lucrat ca economist stagiar la Intreprinderea Frigotehnica Bucuresti. Din 1972 pana in 1991, lucreaza ca economist in Ministerul Finantelor. In perioada 1974-1980 activeaza in calitate de cadru universitar la ASE. In aceasta perioada s-au cunoscut cei doi ( Dan Voiculescu era asistent in cadrul ASE), fara insa ca intre ei sa existe relatii apropiate. Intre cei doi se stabilesc relatii de serviciu din 1982 cand Theodor Stolojan este numit director la Departamentul Relatii Valutare si Financiare Internationale. In aceasta perioada, Stolojan urmarea din partea Ministerului Finantelor operatiunile de aport valutar special (AVS). In multe cazuri, Stolojan era chemat la Nicolae Ceausescu si-i raporta direct situatia operatiunilor AVS primind ordine nemijlocit de la Nicolae Ceausescu pentru a opera cu conturile alimentate prin AVS. Stolojan era singurul functionar din ministerul Finantelor care cunostea situatia completa a tuturor conturilor bancare valutare din Banca Romana de Comert Exterior, dar si a operatiunilor facute in aceste conturi. In aceasta calitate, Stolojan era una dintre persoanele care cunosteau in profunzime natura activitatii Crescent in Romania cat si situatia contabila a operatiunilor de export realizate de aceasta firma. Dupa 1990, in calitate de secretar de stat, ministru de Finante, prim-ministru, Stolojan a blocat sistematic orice apropiere a diverselor comisii de ancheta de date si informatii care sa le permita sa identifice situatia reala firmei Crescent. Nici inainte, nici dupa 1990, nu au existat decat relatii de natura profesionala intre Dan Voiculescu si Theodor Stolojan. Stolojan a manifestat permanent o atitudine distanta fata de Dan Voiculescu«.

Stolojan a negat vehement ca l-ar fi cunoscut pe Voiculescu inainte de Revolutie, sustinand ca natura activitatii sale profesionale nu era in concordanta cu cea a lui Voiculescu. « Este o intoxicare a presei, venita din partea unor adversari politici », ne-a declarat Stolojan. Nu am reusit sa stam de vorba cu Mugur Isarescu, iar in privinta senatorul Dan Voiculescu intentionam sa-i luam un interviu pentru a clarifica unele lucuri prezentata in aceasta nota informativa.

Mai mult puteți citi AICI

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.