Prima zi de școală, primul coșmar. Cod roșu de indolență la Primăria sector 5

Prima zi de școală, primul coșmar. Cod roșu de indolență la Primăria sector 5

Prima zi de școală, primul coșmar. Cod roșu de indolență la Primăria sector 5

by September 15, 2020 0 comments

A început școala și iar autoritățile locale au fost găsite nepregătite în asigurarea condițiilor minime necesare elevilor. Și acest lucru se întâmplă  în contextul pandemiei și  a necesității unei atenții sporite legate de sănătatea copiilor noștri. Deși  acest subiect fierbinte este discutat de luni de zile, Primăria sectorului 5 s-a dovedit a fi, din nou, autistă în fața acestor provocări.

Astfel, potrivit unui raport al Inspectoratului Școlar București, unitățile de învățământ din sectorul 5 se află în scenariul roșu al condițiilor speciale asigurate revenirii copiilor în clase. Mai mult, în acest sector, din cauza indolenței oficialităților locale, suntem  aproape în stadiul negru al infrastructurii asigurate educației.

”Toate unitățile școlare au inaintat adrese către Primăria sector 5 și Consiliul Local ori ISMB/MEC în care se solicită, invariabil: materiale igienico-sanitare, măști, aducere și montaj plexiglas, echipamente IT (routere, camere web videoconferinte, table smart, laptopuri), corturi pentru triaj epidemiologic, containere, paturi și saltele(pt grădinițe), servicii de catering pt grădinițele cu program prelungit, robot-termoscanner” se spune în raportul Inspectoratului.

În această analiză se arată că ” avem astfel grupe/formațiuni de studiu între 9-22 de elevi, în funcție de dimensiunea claselor. Scenariul roșu: din motive de CoVid- Școala Gimnazială IG Duca. Scenariul roșu: din motive de lucrări de construcție/reabilitări/modernizări: Școala Gimnazială nr. 126, Școala Gimnazială nr. 280, Școala Gimnazială nr. 131, Grădinița nr. 244, Grădinița nr. 245”.

În același timp” ne atrag atenția următoarele situații declarate de directori: Școala Gimnazială nr. 128 nu are echipamentele tehnice necesare desfășurarii orelor online. Școala nr. 134 nu are toate materialele igienico sanitare necesare și nici mijloacele tehnice. Am mers în unitate azi-11.09.2020- pentru monitorizare și am văzut că s-au încheiat lucrări de zugrăvire/mici reparații, dar, școala este într-un stadiu avansat de degradare și necesită reabilitare completă. O unitate care nu a fost bagată în seamă.

Școala Gimnazială nr. 128 nu are echipamentele tehnice necesare desfășurarii orelor online. Școala nr. 134 nu are toate materialele igienico sanitare necesare și nici mijloacele tehnice. Am mers în unitate azi-11.09.2020- pentru monitorizare și am văzut ca s-au încheiat lucrări de zugravire/mici reparații, dar, școala este într-un stadiu avansat de degradare și necesita reabilitare completă. O unitate care nu a fost băgată în seamă. Școala Gimnazială nr. 136 declară ca are materiale igienico-sanitare și măști doar pentru 5 zile. Școala Gimnazială nr. 144-insuficiente materiale igienico-sanitare. Școala Gimnaziala nr. 2 – au și materiale igienico-sanitare și echipamentele IT necesare.

Paradisul Verde (grădiniță)-stoc minim de materiale igienico-sanitare. Școala Gimnazială nr. 280-nu are internet în unitate, au început lucrările pentru realizarea sistemului. Acum o săptămâna au primit aprobare pentru achiziție. Lucrările la sala de sport nu au fost incheiate la această dată. Petrache Poenaru-au primit avizul de instalare a internetului și cablu TV în sălile de clasă. Parțial materiale igienico-sanitare și echipamente IT. D.Gusti și Energetic-pentru perioada scurtă,  materiale igienico-sanitare. Au făcut adrese pentru echipamente tehnice, insuficiente în acest moment. Principesa Margareta-materiale igienico-sanitare pentru 30 de zile. Au aprobare pentru instalare cabluri și rețea internet în sălile de clasa în urmatoarele 15 zile.

Viilor-au făcut solicitare pentru plexiglas și câte 30buc., table inteligente, 30buc. laptopuri, 30buc. camere video. Școala Gimnazială nr. 115-masti asigurate pentru 1 zi. Au echipamente tehnice necesare orelor online”.

Din păcate se constată, din nou, lucrări făcute de mântuială, reparații începute cu câteva zile înainte de începerea școlii, licitații organizate chiar ”în buza” primei zile de școală. Autoritățile s-au trezit la spargul târgului și acum acum vor să arunce cu o spoială în clasele de curs.

Potrivit raportărilor, la sectorul 5, ”avem un numar de 69 de unități de învățământ, dintre care 57 de unități de stat. În urma aprobarii scenariilor de către ISMB și avizarii de către DSP identificam: Scenariul galben: 21 de unități,  Scenariul galben hibrid: 31 de unități, Scenariul galben/galben hibrid: 2 unități, Scenariul galben hibrid/rosu: 1 unitate, Scenariul galben/rosu: 1 unitate, Scenariul roșu: 7.

Scenariul galben: clasele pregatitoare-clasa a IV-a și clasele a VIII-a, a XII-a- vin fizic zi de zi la școala cu respectarea  distantarii de 1m fata/spate, stanga/dreapta, în unitățile în care se pot asigura aceste condiții.

Scenariul galben hibrid: elevii vin prin rotatie stabilită la un interval de 1-2 săptămâni. Clasa este împărțită în ordinea alfabetica de la catalog”.

 

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<