5 cărți de psihologie care îți schimbă modul de a gândi

5 cărți de psihologie care îți schimbă modul de a gândi

5 cărți de psihologie care îți schimbă modul de a gândi

by November 21, 2020 0 comments

Unul dintre motivele pentru care citim cărți de psihologie este acela că avem nevoie să găsim răspunsuri la întrebări legate de adaptarea noastră la diverse evenimente. Există într-adevăr foarte multe cărți de psihologie care se pot aplica unor situații mai mult sau mai puțin complicate. Există însă și cărți care ne schimbă cu totul modul de a gândi. Ne ajută să vedem lucrurile altfel decât am făcut-o până în acel moment. Aceste cărți sunt cu adevărat speciale, fiindcă de fapt autorii lor ne ajută să vedem lumea dintr-o altă perspectivă, iar acest lucru ne face să luăm mai repede o decizie, sau să luăm decizia corectă.

Iată 5 cărți care au darul de a te pune pe gânduri. Sunt cărți pe care nu ar trebui să le ocolești pentru că ai multe lucruri de aflat din paginile lor.

Gândire rapidă, gândire lentă (Daniel Kahneman)

Daniel Kahneman este un pionier al psihologiei comportamentale, aplicată în mediul economic. A câștigat un premiu Nobel în economie dar, prin teoriile sale, a reușit să revoluționeze psihologia cognitivă. În viziunea lui Kahneman, felul în care noi vedem lumea nu este o imagine fidelă a realității, iar acest lucru se întâmplă pentru că intervine subiectivitatea. Percepția pe care o avem asupra lucrurilor și situațiilor este deformată de emoții. Kahneman consideră că modul uman de a gândi este compus din două sisteme: un sistem care este rapid, intuitiv, emoțional și un sistem lent, logic. Practic, Kahneman îi ajută pe cititorii lui să înțeleagă mecanismele gândirii, ce stă la baza luării deciziilor, care sunt capcanele în care intrăm adesea din cauza modului nostru de a percepe (greșit) realitatea.

Incognito – Viețile ascunse ale creierului (David Eagleman)

Creierul continuă să fie pentru cercetători o mare necunoscută și probabil va continua multă vreme să fie așa. Tocmai de aceea avem motive de bucurie ori de câte ori apare o carte despre acest organ incredibil. Dacă ați dorit vreodată să vedeți mecanismele care au loc în creier, dacă ați vrut să aflați lucruri despre subconștientul uman, atunci această carte este pentru voi. Există multe necunoscute în sistemul de operare cerebral, este interesant de aflat dacă subconștientul este important atunci când luăm decizii, sau nu. Sau de ce uneori suntem inspirați, iar alteori nu. Sau dacă reușim întotdeauna să controlăm acest centru de analiză și decizie. Cartea lui David Eagleman ne face să avem un și mai mare respect pentru acest centru de comandă și în același timp ne obligă să înțelegem dacă suntem, sau nu, victime ale propriilor noastre creiere.

Succesul redefinit (Arianna Huffington)

Atunci când viața noastră se desfășoară cu viteza unui carusel, avem tendința de a ne opri și de a ne întreba „Ce fel de viață duc?” „Este aceasta cu adevărat o viață bună?”, „Ce înseamnă pentru mine succesul?”, „Ce trebuie să fac pentru a avea succes?”

Toate aceste întrebări sunt importante pentru că ne obligă să ne dăm seama că, în goana noastră după bani, faimă, am pierdut ceva pe drum, ceva important: viața noastră. Nu este neapărat vina noastră că s-a întâmplat așa, suntem victimele societății care a făcut ca succesul să fie redus la bani și putere. Arianna Huffington crede că această ecuație a succesului trebuie să fie completată cu alte patru fundamente: bunăstare, înțelepciune, miracol și dăruire.

Mintea tulburata. Ce ne spun ciudățeniile creierului despre noi înșine (Eric R. Kandel)

Este o a doua carte despre creier din acest top, deloc întâmplător însă. Dacă vrem să înțelegem mai bine modul nostru de a gândi trebuie să intrăm în universul fascinant al creierului. Autorul ne descrie lucruri interesante despre natura umană, plecând de la tulburări mentale precum autismul sau schizofrenia. Astfel de boli ne ajuta sa înțelegem felul în care funcționează creierul, cum ajungem să gândim, de ce avem sentimente și de ce ne comportăm în moduri atât de diferite. În ciuda domeniului abordat, cartea este scrisă pentru publicul larg și promite o călătorie cu adevărat de neuitat.

Irațional în mod previzibil (Dan Ariely)

Primul  lucru care merită remarcat la acest volum este stilul în care scrie Dan Ariely. Pe înțelesul tuturor, captivant, cu foarte mult umor, cu foarte multe exemple din experiența sa de viață, lucru care simplifică foarte mult mesajul pe care vrea să îl transmită cititorului. Volumul este o carte de psihologie foarte cunoscută în domeniul economiei comportamentale. În principal, această volumul ne ajută să înțelegem de ce facem greșeli și de ce deciziile noastre, uneori, sunt mai proaste decât ar trebui să fie.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.