
Pavajul din travertin în finisaje exterioare: Sfaturi practice
by webeditor November 21, 2020 0 commentsPiatra naturală este un material excelent pentru pavaje, având avantajul de a fi rezistentă și a puncta foarte bine și la capitolul estetic. Mai mult de atât, se potrivește oricărui stil, fie ce e vorba de unul rustic sau unul modern, și se îmbină perfect cu celelalte materiale de construcții. Pentru un pavaj din piatră naturală, ai la dispoziție mai multe opțiuni, însă, noi te sfătuim să alegi travertinul. În cele ce urmează îți vom prezenta argumente convingătoare și câteva sfaturi practice, în acest sens.
De ce să alegi travertinul
Travertinul are o serie de caracteristici, pentru care este perfect pentru finisajele exterioare, inclusiv pentru pavaje. Ca orice piatră naturală, travertinul este rezistent la intemperii și nu se degradează ușor, așa cum se întâmplă cu alte materiale. Din contră, un pavaj din travertin suportă foarte bine trecerea timpului, modificându-și aspectul pe măsură ce trec anii, dar păstrându-și calitățile estetice. De asemenea, travertinul este disponibil într-o varietate mare de culori și nuanțe, astfel că poate satisface și cele mai pretențioase gusturi.
Cum se montează pavajul de travertin
Pentru pavajele de exterior, travertinul se găsește sub formă de pavele. Înainte de a te apuca de o astfel de lucrare, trebuie să faci o schiță și un plan care să includă toate detaliile. Odată întocmit acest plan, poți trece la etapa de execuție în care trebuie să ții cont de două aspecte esențiale. Primul se referă la stratul pe care se montează pavelele. Dacă nu vrei ca buruienile crescute printre pavele să strice aspectul pavajului, montează un pat de nisip, care împiedică dezvoltarea plantelor. De asemenea, vei fi scutit de această problemă dacă montezi pavelele pe un pat de beton. Un alt aspect important ține de asigurarea unui unghi înclinat, care să permită scurgerea apei de pe pavaj. Bălțile formate nu vor afecta, în mod semnificativ, travertinul, dar pot slăbi substratul pe care acesta este montat, ceea ce va duce la dezlipirea pavelelor.
Întreținerea unui pavaj de travertin
La fel ca orice pavaj din piatră naturală, și cel din travertin necesită anumite lucrări de întreținere, care trebuie făcute cu regularitate. Iată care sunt acestea:
- Spală suprafața o dată pe săptămână, dar și de fiecare dată când aceasta intră în contact cu substanțe care o pot păta sau când apar urme de noroi. Travertinul este o piatră sensibilă la soluții chimice, așa că e recomandat să folosești un detergent cu pH neutru sau doar apă de la robinet.
- Înlătură apa rămasă după spălare sau în urma ploilor. După spălare, clătește suprafața cu apă rece, apoi șterge cu o cârpă sau un mop uscat. Nu uita! Apa adunată pe pavaj poate duce la dezlipirea dalelor.
- Șterge, imediat, orice urmă de lichid sau grăsime scursă pe pavaj. Travertinul trebuie protejat în special de substanțele acide-cum ar fi sucul de citrice, dar și de substanțele chimice. Acestea au efect coroziv asupra plăcilor, și, dacă nu sunt îndepărtate imediat, pot afecta suprafața. Nici grăsimile nu se împacă foarte bine cu piatra naturală, pentru că lasă pete, dacă nu sunt curățate la timp.
- Nu uita de tratamentele de întreținere periodice. În cazul pavajelor, se impun aplicări mai dese, fiindcă e vorba despre suprafețe intens utilizate. Impermeabilizarea este foarte importantă, pentru că sigilează porii pietrei, și o protejează, astfel, mai bine de efectele substanțelor enumerate mai sus. De asemenea, dacă observi că nuanțele pavajului nu mai sunt vii ca la început, poți aplica un tratament de revitalizare a culorilor.
Sperăm că am reușit să te convingem de calitățile și avantajele pe care le prezintă folosirea travertinului pentru pavaj și ca vei fi mulțumit de această decizie.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.