Eugen Tomac : Comisia Europeană ne-a dat dreptate

Eugen Tomac : Comisia Europeană ne-a dat dreptate

Eugen Tomac : Comisia Europeană ne-a dat dreptate

by January 17, 2021 0 comments

În activitatea publică apar situații limită în care interesul politic te pune în dificultate și îți cere să faci anumite compromisuri. Politică fără compromis nu există, dar niciodată nu voi accepta să susțin inițiative împotriva intereselor fundamentale ale țării mele.

Cu acest gând am votat în Parlamentul European, în urmă cu o lună, împotriva inițiativei cetățenești “Minority Safepack”, demers inițiat de Guvernul Ungariei și UDMR.

Consider că minoritățile naționale sunt o bogăție pentru fiecare țară și că este dreptul fiecărui popor să aibă șansa de a-și conserva identitatea culturală și lingvistică, fără a încălca, însă, ordinea constituțională și legislația europeană existentă în materie de drepturi și libertăți pentru minoritățile naționale.

Atunci când am anunțat că am votat împotrivă “Minority Safepack” și am și argumentat de ce, m-am trezit cu un val de critici din partea celor care nu au înțeles un aspect elementar și anume că această inițiativă cuprinde, în mod subtil, o serie de aspecte ce urmăresc crearea unor precedente extrem de periculoase, care pot pune în dificultate mai multe state ale Uniunii Europene, iar România este prima țară vizată.

Comisia Europeană a limpezit însă o serie de temeri și a anunțat cât se poate de clar că nu va legifera pe domenii ce nu țin de competența sa. Păcat că statul român, ținând cont de contextul politic în care se află coaliția de la putere, nu a comentat deloc pe marginea acestui subiect, deși în mod evident este de obligația autorităților să explice de ce am atacat la tribunalul Uniunii Europene acest demers susținut de Guvernul de la Budapesta și de ce poziția Comisiei Europene trebuie salutată.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.