Mentalitate de secol 19. Pentru că a fost criticat, primarul din Târgu Mureș îi trimite la colț pe români

Mentalitate de secol 19. Pentru că a fost criticat, primarul din Târgu Mureș îi trimite la colț pe români

Mentalitate de secol 19. Pentru că a fost criticat, primarul din Târgu Mureș îi trimite la colț pe români

by January 27, 2021 0 comments

Aroganța specifică  intelectualilor maghiari de secol 19,  pare să-l fi virusat și pe proaspătul primar din Târgu Mureș, Soos Zoltan. Acesta deja  se arată  preocupat  de separatismul  etnic, fiindu-i  foarte greu să se erijeze în edilul tuturor cetățenilor români , indiferent de naționalitate, din acest oraș.

Pentru că a fost  criticat de modul  în care a organizat  iluminatul public de Crăciun, Soos a reacționat disproporționat: românii au gusturi îndoielnice. Așa că propunerea lui a fost, la o televiziune în limba maghiară, ca anul acesta, de Sărbătorile iernii 2021-2022, să amenajeze un colț special pentru români, unde să decoreze spațiul public, în culorile albastre, care, cică ar fi specifice comunității noastre.  Într-un târziu, dându-și seama de gafa făcută, poate din cauza unor prejudecăți specifice maghiarilor, primarul și-a cerut scuze. Prea tardiv.

Întreg  acest episod,  regretabil pentru primarul din Târgu Mureș ,a fost relatat de un site local, ceasulcetății.ro:

”După gafa din emisiunea tv, unde a spus că românilor le va amenaja un colț cu lumini albastre de sărbători, primarul municipiului Târgu Mureș a postat  un clip în care-și cere scuze pentru exprimarea nefericită.

Reamintim declarația lui Soós Zoltán: „Deși iluminatul a fost efectuat de către o echipa de studenți designeri de la Universitatea de Teatru, am fost foarte criticați. Desigur, aici a fost o o separare interesantă. Comunitatea maghiară a fost mai mulțumită, iar cea românească mai puțin. Întotdeauna ajung la concluzia că problema nu este că românii au gusturi proaste, ci au gusturi diferite.La anul va trebui să luăm în calcul ca o parte a iluminatului sau un colț din centru să fie de alta natură, mai pe gustul românilor. Mie mi-a plăcut iluminatul. Am zis că este simplu, nobil, elegant, transparent, nu supraîncărcat și chicios. Știm că la comunitatea românească îi place culoarea albastră. Este o particularitate. La anul vom face un colț unde să fie și lumini albastre”.

Precizare: culoarea preferată a românilor de Crăciun este roșu, potrivit unui studiu IRES. Pentru îmbrăcăminte este negru, iar la mașini alb. Nu există niciun sondaj privind cum au apreciat locuitorii orașului iluminatul de Crăciun”.

Într-un articol anterior, ziariștii de la ceasulcetații. ro că” plângându-se de greaua moștenire, așa cum îi șade bine unui nou ales, Zoli a spus că iluminatul de Crăciun va fi modest, pentru a nu risipi banii comunității. Indiferent de etnie, localnicii au cârâit, dar au înțeles situația, mai ales în pandemie, când n-a avut loc niciun eveniment. A ieșit ceva sărăcăcios, cam de comună fără fonduri și fără vreun gust estetic special. Personal, nu mi-a plăcut, dar am trecut peste, înțelegând ca toată lumea cum e treaba făcută pe modelul heirupism, într-o perioadă inedită pentru 99,9% din populația globului și cu un buget subțire.

Actualitate. În seara asta, am observat un clip care m-a uluit (îl puteți viziona la final). Primarul susținea că a vrut să realizeze ceva nobil, dar înțelege diferențele culturale dintre români și maghiari, așa că la următorul Crăciun va proceda altfel. Românii vor avea colțul lor de sărbătoare, unde va folosi mai mult albastru, că așa știe el că-i gustul lor. Habar n-am pe ce sondaj s-a bazat, ori e o părere personală. Mie-mi place verdele și nu-s maghiar. De sărbători însă nu ornezi un oraș cu două comunități majoritare și una minoritară după impresiile personale, ci lași specialiștii să se ocupe. Crăciunul nu are naționalitate, ci e o sărbătoare mondială a creștinătății. A fost transformată într-o afacere, iar oamenii apreciază distracția. E simplu. Nu discutăm aici despre gusturi pe naționalități.

Concluzia. Cu toate că este un om de cultură, Soós Zoltán n-a priceput că a separa comunitatea prin declarații hazardate e un risc pe care nu și-l poate asuma în calitate de primar. Ca un simplu cetățean, poate pleda cauza sa la un pahar de vorba cu amicii, dar nu bagi bățul prin gard, ațâțând inutil spiritele. El este primarul tuturor și trebuie să lase ironia cu gusturile diferite. Nu cred că tuturor ungurilor le-a plăcut ce a făcut de Crăciun și nici că le-a displăcut tuturor românilor. Oamenii n-au gusturi în funcție de naționalitate, mai ales atunci când trăiesc într-o comunitate multietnică așa cum e în Târgu Mureș. Orașul e frumos și e păcat să-i fie sluțită imaginea de declarații politice sforăitoare, menite a-i separa sufletul. Unul inseparabil, din punctul meu de vedere”.

Mai mult citiți AICI

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.