Consecințele pandemiei. Anul 2020, scădere economică de aproape 4%

Consecințele pandemiei. Anul 2020, scădere economică de aproape 4%

Consecințele pandemiei. Anul 2020, scădere economică de aproape 4%

by February 16, 2021 0 comments

România a avut anul trecut o scădere economică de 3,9%, potrivit Institutului Național de Statistică (INS), care precizează că sunt date semnal. În ultimul trimestru din 2020, scăderea PIB-ului real a fost de 1,5%, comparativ cu perioada similară din 2019.

Față de trimestrul III, în T4 a fost o creștere de 5,3%.

Conform INS, estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns.

Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.

Ultimele estimări ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), publicate în ianuarie, vedeau o scădere de 4,4% pentru 2020. Totuși, în prognoza din august 2020 estimarea CNSP era de -3,8%.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.