Deranj mare pe piața imobiliară: Nicușor Dan vrea să oprească mafia autorizațiilor de construcție

Deranj mare pe piața imobiliară: Nicușor Dan vrea să oprească mafia autorizațiilor de construcție

Deranj mare pe piața imobiliară: Nicușor Dan vrea să oprească mafia autorizațiilor de construcție

by February 22, 2021 0 comments

Inițiativa Primarului General de a pune pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a CGMB suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de la Sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 a generat multă neliniște din partea grupurilor de interese din domeniul imobiliar. Și asta pentru că, odată cu suspendarea PUZ-urilor, autorizațiile de construcție vor fi eliberate în baza Planului Urbanistic General (PUG). Acesta este mai puțin permisiv decât PUZ-urile de sectoare și impune reguli mai stricte în ceea ce privește regimul construcțiilor.

Practic, prin această mișcare Nicușor Dan încearcă să blocheze construcțiile abuzive din București. Aceste construcții au cunoscut, spun surse din PMB, o amploare foarte mare după ce fosta administrație a Capitalei a permis sectoarelor să emită autorizații de construcție în baza PUZ-urilor și nu a PUG-ului.

În loc să fie folosite pentru a apăra interesul public, PUZ-uril s-au transformat, cu complicitatea autorităților locale, în instrumente prin care dezvoltatorii imobiliari fie și-au adus în legalitate construcțiile ridicate prin încălcarea normelor urbanistice, fie au reușit să obțină facilități de construire pe care nu le-ar fi putut avea dacă ar fi obținut autorizațiile în baza PUG. Numeroase anchete jurnalistice au arătat că aceste facilități obținute de dezvoltatorii imobiliari s-a făcut prin coruperea unor decidenți de la nivelul sectoarelor.

Vorbim, deci, despre o întreagă rețea de interese, care s-a folosit în ultimii ani de o rețetă de eludare a regulilor de urbanism. Totul, cu complicitatea fostei administrații a Capitalei care s-a făcut că nu vede abuzurile petrecute la nivelul primăriilor de sector, conduse de reprezentanți ai PSD.

În aceste condiții, inițiativa Primarului Capitalei de a suspenda PUZ-urile a devenit echivalentă cu stoparea unor proiecte imobiliare neconforme, care au împânzit Bucureștiul. De-a lungul vremii, presa a semnalat numeroase situații ale unor astfel de construcții, realizate fie pe spații verzi, fie în vecinătatea imediată a altor imobile, generând reacții de protest din partea locuitorilor Capitalei.

Surse din cadrul Primăriei Capitalei ne-au dezvăluit faptul că acesta este și motivul pentru care actualul Primar General a decis să intervină și să întrerupă o practică inițiată de fosta administrație și care a nenorocit Bucureștiul din punct de vedere arhitectural. Rămâne de văzut dacă această inițiativă a Primarului Capitalei nu va fi blocată la nivelul CGMB, acolo unde grupurile de interese din domeniul imobiliar pot influența decizia.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<