
Punct și de la capăt. Bucureștiul are nevoie de o nouă strategie de dezvoltare imobiliară
by admin February 24, 2021 0 commentsÎn București este un adevărat haos în emiterea autorizațiilor de construcție. În ultimii 30 de ani s-a construit de-a valma, fără o gândire unitară, fără un plan organizat de dezvoltare imobiliară. Mafia locală a controlat piața PUZ-urilor, primăriile fiind prizonierele intereselor de grupuri organizate, care au ridicat imobile peste tot, fără să țină cont de specificul zonal, distrugând o mare parte din spatiul verde.
Capitala este sufocată de imobile ridicate pe baza unor decizii controversate a comisiilor de urbanism. Așa s-a ajuns ca numeroase clădiri de patrimoniu să fie demolate în urma emiterii de PUZ-uri dubioase, pentru a face loc unor blocuri de sticlă.
De aceea, este nevoie, până nu e prea târziu, să spunem stop și să o luăm de la capăt în dezvoltarea urbanistică armonioasă a Bucureștiului. Decizia lui Nicușor Dan de suspendare a PUZ-urilor este corectă, dar trebuie o analiză serioasă a cauzelor care au adus acest haos imobiliar.
Ziarul nostru aduce în atenția primarului general rețeta utilizată de băieții deștepți ai imobiliarelor, care funcționează de cel puțin 10 ani. În 2011, Ancheteonline publica, în exclusivitate, interesele de grup ale membrilor comisiei de urbanism și de amenajare teritorială care funcționează în cadrul Primăriei Generale. Situația a rămas aceeași, doar numele unora s-a schimbat. Asta, indiferent de culoarea politică a celor care s-au perindat la conducerea Capitalei. (https://www.ancheteonline.ro/2011/06/cum-sunt-manevrate-autorizatiile-de-constructie-in-comisia-de-urbanism-a-primariei-capitalei/)
Cum sunt manevrate autorizatiile de constructie in comisia de urbanism a Primariei Capitalei
”O gasca de profesori de la Arhitectura si “baieti destepti” din proiectare controleaza piata autorizatiilor de contructie din Bucuresti. Ei sunt membrii ai Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului si prin mana lor trec aprobarile pentru toate PUZ-urile din Capitala. Interesant este faptul ca in ultimii trei ani, majoritatea PUZ-rilor si avizele de urbanism care sunt propuse in sedintele comisiei apartin firmelor de proiectare ale acestor indivizi care se misca in zona imobiliarelor. Deci: ei isi voteaza intre ei proiectele pentru care castiga sume enorme de bani.
Membrii Comisiei Tehnice de Urbanism si Amenajare a Teritoriului din cadrul Primariei Bucuresti se afla intr-o stare de incompatibilitate, acceptata tacit de consilierii generali ai Capitalei. Potrivit unui sumar al sedintelor acestei comisii in ultimii trei ani, mai toate propunerile de Proiecte Urbanistice Zonale (PUZ) si avize de urbanism privind ridicarea unor imobile in Bucuresti, venite din partea membrilor CTUAT au trecut fara nicio problema. Cu alte cuvinte, specialistii din cadrul comisiei tehnice, prin firmele lor intocmesc documentatia pentru proiectarea unor imobile si apoi isi aproba reciproc PUZ-rile in sedintele CTUAT. Rolul acestei comisii, aflate in subordinea Primariei Capitalei este sa acorde un prim aviz, cu rol consultativ tuturor PUZ intocmite in Capitala, care apoi primesc aprobarea din partea arhitectului sef al Bucurestiului.
Comisia taie si spanzura
“Baietii destepti” ai acestei comisii sunt Sorin Gabrea ( presedinte), Bogdan Bogoescu, Vlad Cavarnali, Dan Stefan, Dorin Stefan, Tiberiu Florescu, Constantin Enache si Dan Marin. Dintre acestia, Bogoescu, Enache, Florescu, Stefan, dar si Irina Criveanu ( sotia unui proiectant privilegiat din aceasta gasca, Serban Criveanu), sunt profesori la Universitatea de Arhitectura “Ion Mincu” din Capitala. Componenta acestei comisii a fost votata de consilierii generali ai Bucurestiului la sfarsitul anului 2008.
Firma presedintelui, prima la avize
Firma SC Western Outdoor SRL, controlata de Sorin Gabrea, presedintele CTUAT, a venit in fata comisiei de urbanism, pentru aprobare cu mai multe PUZ-ri si avize de aprobare. Toate au fost aprobate. Subalternii lui Gabrea au fost pusi sa intocmeasca rezolutii favorabile pentru firma “sefului”, desi in unele cazuri documentatia nu era completa. Exista chiar un caz in care insusi Sorin Gabrea si-a intocmit siesi un raport favorabil. In sedinta din 20 ianuarie 2010, comisia de urbanism a luat in discutie PUZ-ul din strada bulevardului Expozitiei nr.22-30, pentru constructia unei statii de metrou, intocmit de SC Western Outdoor SRL, SC Lora Construct SRL si SC Westfourth Arhitecture SRL. In rezolutia intocmita de presedintele Gabrea se precizeaza ca “suntem de acord cu studiul de oportunitate pentru zona” si vine cu o serie de propuneri: “se va gandi si concepe o propunere cat mai adecvata pentru locatia si formula de inserare a noii statii de metrou in zona”.
Subalternii fac rapoarte favorabile
In sedinta din 27 mai 2009, SC Western Outdoor a venit in fata comisiei CTUAT cu o propunere de PUZ in Calea Ion Zavoi, fiind vorba despre o cladire destinata aviatiei utilitare. Patronul firmei, Sorin Gabrea a primit aviz favorabil din partea colegilor sai din comisie iar rezolutia a fost intocmita de prietenul sau, Bogdan Bogoescu. “In conditiile prezentate, se avizeaza favorabil”, se arata lapidar in raport. In sedinta din 17 ianuarie 2010, aceeasi firma vine cu un alt PUZ in strada Primaverii nr. 30. Rezolutia cu aviz favorabil este intocmita de acelasi Bogdan Bogoescu: “Se avizeaza favorabil propunerea”, scrie in rezolutie. La aceeasi sedinta se mai aproba un PUZ al SC Western Outdoor, pentru renovarea Bisericii din strada Amzei 21-23. De aceasta data rezolutia este intocmita de un alt subaltern al lui Gabrea, Dan Stefan, in care se arata ca “suntem favorabili fata de studiul prezentat, calitatea si respectiv oportunitatea lui”.
In 9 iunie, o alta sedinta CTUAT, o alta propunere de aviz ceruta de SC Western Outdoor SRL pentru oportunitatea ridicarii unui imobil pe Soseaua Pipera, nr. 44 “Se avizeaza favorabil studirea zonei”, scrie in raportul favorabil intocmit de Tiberiu Florescu. Acelasi Florescu, la aceeasi sedinta mai intocmeste un raport favorabil pentru un aviz de oportunitate, solicitat de firma detinuta de Sorin Gabrea in Soseaua Gheorghe-Sisesti nr.8, desi documentatia prezinta unele defectiuni. “Se avizeaza favorabil oportunitatea studierii amplasamentului si a propunerii, dar se va insista indeosebi asupra traficului si a solutionarii planului de precoodonare a utilitatilor, ca si asupra documentatiei existente”, se arata in avizul dat. De asemenea, cu toate ca sunt semnalate unele nereguli in documentatia prezentata, firma lui Gabrea a primit aviz favorabil in alte propuneri de PUZ. Astfel,in cazul PUZ referitor la Centrul operational dispecerat central Metrorex, prezentat in sedinta comisiei CTUAT din 30 iunie 2010, este dat aviz favorabil, “de principiu”, “insa solicitam o desfasurare a strazii cladirii, iar ca propunere de reglementare consideram fireasca integrarea proiectului in documentatia necesara privind zona Garii de Nord”. Rezolutia a fost intocmita de prietenul lui Gabrea, Bogdan Bogoescu. Totodata, comisia a avizat favorabil, cu amendamente, un aviz de urbanism solicitat de SC Western Outdoor SRL pentru o constructie in Soseaua Pipera, in sedinta din 15 septembrie 2010. In rezolutia intocmita se spune: “In principiu suntem de acord cu avizarea, cu conditia ca volumul inalt sa fie mai precis definit ca amplasament, retragerea fata de vecinatatir sa fie marita, iar volumul major sa pastreze alinierea cu directia principala a strazii”. In alt caz, pentru un aviz de oportunitate, cerut de firma lui Gabrea, in strada Aleea Privigheorilor, nr1, Scoala Franceza, se spune : “Apreciind calitatea proiectului, avizam favorabil realizarea lui, cu urmatoarele conditii si completari: precizarea plantatiilor de aliniament si a vegetatiei catre DN1, nedepasirea CUT peste 1,8 si initirea, cel putin, a accesului posibil din strada Padina”.
Cine este Sorin Gabrea?
Sorin Gabrea este un personaj controversat, un apropiat al unor oameni de afaceri dubiosi, unii cercetati penal de DNA pentru coruptie. A fost arhitectul sef al Capitalei intre 1994-1997, el fiind primul care a dat avize pentru ridicarea unor turnuri in Bucuresti, fara sa se tina cont de arhitectura specifica din acest oras. Astfel, el a aprobat construirea cladilor Bancorex din Calea Victoriei, a turnului de langa Biserica Armeneasca, a blocului din Piata Charles de Galle. In virtutea prieteniei sale cu Puiu Popoviciu, Gabrea a proiectat ridicarea complexului comercial din Baneasa, care a facut obiectul unui dodar penal in care este judecat Popoviciu.
Bogdan Bogoescu, membru in comisie, primeste avize favorabile de la colegi
Firma lui Bogdan Bogoescu (SC Bogoescu Arhitecture si Urbanism) a obtinut avize favorabile din partea comisiei CTUAT la toate proiectele prezentate din 2008 pana astazi, adica in perioada cand a fost membru al acestei comisii. Rezolutiile favorabile le-a primit din partea presedintelui comisiei, Sorin Gabrea: in sedintele din 3 decembrie 2008 pentru un PUZ din Bulevardul Timisoara nr.14 si in sedinta din 19 ianuarie 2011 pentru un PUZ in Soseaua Iancului, 90. De asemenea, Bogoescu, prin firma SC Quattro Design SRL a obtinut, “in extremis” un raport favorabil pentru un PUZ in Soseaua Alexandru Constantinescu, nr. 18, desi in sedinta din 19 ianuarie 2011, au fost patru abtineri, votul decisiv in favoarea lui fiind cel al presedintelui Sorin Gabrea.
SC Rostrada SRL: alianta dintre Gabrea si Bogoescu
O alta firma care a obtinut numai aviz favorabil in ultimii ani din partea comisiei CTUAT pentru mai multe PUZ este SC Rostrada SRL, detinuta, potrivit presei, de Sorin Gabrea si Bogdan Bogoescu. Astfel, Sorin Gabrea a intocmit rezolutie favorabila pentru un PUZ in Soseaua Bucuresti-Ploiesti prezentat in sedinta din 14 ianuarie 2009, dar si pentru un PUZ din Soseaua Fundeni, in sedinta din 16 septembrie 2009, “care se accepta in principiu”. La randul sau, Bogoescu intocmeste o rezolutie favorabila pentru firma SC Rostrada SRL pentru un ansamblu rezidential in Fundeni, in sedinta din 13 octombrie 2010.
Familia Criveanu, cu mare deschidere la comisia de urbanism
Un alt personaj controversat care are usa deschisa la comisia CTUAT este Serban Criveanu, care, impreuna cu sotia lui Irina Criveanu ( profesor titular la Universitatea de Arhitectura),detine firma SC Quattro Design. Aceasta firma a obtinut aviz favorabil pentru mai multe PUZ in Bucuresti. Sorin Gabrea i-a intocmit o rezolutie favorabila unei propunere de PUZ,in Calea Vacaresti nr. 277, in sedinta din 14 ianuarie 2009. De asemenea, aceasta firma a obtinut, “in extremis” un raport favorabil pentru un PUZ in Soseaua Alexandru Constantinescu, nr. 18, desi in sedinta din 19 ianuarie 2011, au fost patru abtineri, votul decisiv in favoarea lui fiind cel al presedintelui Sorin Gabrea.
Criveanu este un apropiat al actualei puteri, el oferind Ministerul Dezvoltarii intreaga documentatie pentru noua lege a urbanismului. De asemenea, acesta este membru in Comisia de atestare a specialistilor si expertilor in domeniul protejarii monumentelor istorice din cadrul Ministerului Culturii. In virtutea acestei functii, firma lui, SC Quattro Design SRL a obtinut contracte pentru proiectarea unei lucrari de renovare a unor cladiri – monumente istorice din Botosani si Sfantul Gheorghe. De numele lui Criveanu se leaga si distrugerea unui imobil aflat in patrimoniul national – casa din strada Povernei 1-3. Astfel, SC Quattro Design SRL a intocmit un PUZ de contructie a unui imobil de 20 m inaltime, in urma demolarii unui corp de cladire dintr-o casa boiereasca, ridicata in 1937 de Theodor Rosetti – Solesti ( fratele Elenei Doamna, sotia lui Alexandru Ioan Cuza).
Sorin Gabrea intocmea o rezolutie favorabila unei propunere de PUZ,in Calea Vacaresti nr. 277, in sedinta din 14 ianuarie 2009. De asemenea, aceasta firma a obtinut, “in extremis” un raport favorabil pentru un PUZ in Soseaua Alexandru Constantinescu, nr. 18, desi in sedinta din 19 ianuarie 2011, au fost patru abtineri, votul decisiv in favoarea lui fiind cel al presedintelui Sorin Gabrea.
Alte firme privilegiate, cu trecere la comisia de urbanism si care au obtinut rezolutii favorabile in ultimii ai sunt SC Urbis 90, controlata de Alenadru Serban, seful Registrului Urbanistilor din Romania, dar si SC M Design, detinuta de Machedon, seful catedrei de urbanism de la Universitatea de Arhitectura.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.