
Marele savant român și vremurile sale. Conferința Națională ”Iorga, după Iorga”
by admin June 8, 2021 0 commentsÎn perioada 28-30 mai a avut loc la Vălenii de Munte, Conferința Națională ”Iorga, după Iorga”, prima ediție, la 150 de ani de la nașterea marelui savant român. Un proiect cultural care s-a dorit a fi unul de excepție, cu prezența fizică, după un an de pandemie. Evenimentul a fost organizat de Centrul pentru Studii de Intelligence, în colaborare cu Consiliul Județean Prahova, în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Arheologie Ploiești și Muzeul ”Nicolae Iorga”, din Vălenii de Munte.
Un eveniment organizat într-un cadru natural mirific, la poale munților Carpați, în casa în care a locuit Nicolae Iorga. Aici, marele savant a organizat, ani de zile, în perioada interbelică, Universitatea de vară, la care participau zeci de oameni de rând, din toată țara. Casa Memorială Nicolae Iorga, aflată în administrarea Muzeului de Istorie și Arheologie Ploiești este foarte bine conservată, fiind păstrate toate elementele tradiționale, din vremea lui Iorga.
Au conferențiat la acest eveniment istorici cum ar fi Florian Bichir, jurnalist și profesor universitar doctor la Universitatea de Apărare, Constantin Hlihor, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie, Universitatea București, Alin Spânu, profesor universitar doctor la Facultatea de Istorie, Universitatea București, general (r) Stan Petrescu, profesor universitar doctor, colonel (r) Tiberiu Tănase, lector universitar doctor, dr. Andrei Târlescu, cercetător la Academia Română, dr. Viorel Gafta, cercetător la Academia Română, dr. Alba Popescu.
Florian Bichir ne-a vorbit despre Nicolae Iorga, jurnalistul, despre polemicile purtate în ziarul inființat de el, ”Neamul Românesc”, unde scria două editoriale pe săptămână. Constantin Hlihor a conferențiat despre Iorga și școala de geopolitică, despre geoistorie în vremea marelui savant.
Alin Spânu ne-a prezentat o conferință legată de corespondența lui Iorga, care comunica în acea vremea, prin epistole, cu diferite personalități ale vremii, de multe ori intrând în polemică cu oameni de știință din toată lumea.
Andrei Țîrlescu a ținut să cuvânteze în fața auditoriului despre școala de bizantinologie înființată de Nicolae Iorga, citând cartea lui de căpătâi, în această direcție, Bizance apres Bizance.
Deputatul PNL, Daniel Gheorghe a ținut o alocuțiune despre activitatea parlamentară a lui Nicolae Iorga, care a fost președintele primei Adunări Naționale a Parlamentului României Mari, în 1919.
Colonelul (r) Tiberiu Tănase ne-a prezentat date și informații din arhive despre moartea lui Iorga, asasinarea lui de către o echipă a morții, formată din 7 legionari, discuție ce a suscitat foarte multe interes și polemică între istorici.
Generalul (r) Stan Petrescu ne-a introdus în lumea oamenilor mari care au trăit în vremea lui Iorga, cuprinsă în memoriile lăsate posterității, de marele savant.
În același timp a fost organizată și o ședință zoom la care a participat dr. Alexandrina Ioniță, de la Iași, editorul multor cărți ale lui Nicolae Iorga.
Dr Alba Popescu a conferențiat despre școala geopolitică înființată de Iorga, cel care a vizionat coflictele dintre Est și Vest, depre falia ideologică creată în perioada interbelică și care a măcinat lumea până în zilele noastre.
O conferință foarte reușită care a adunat la un loc, după un an de pandemie, istorici dornici să dezvăluie oameni și fapte, la 150 de ani de la nașterea marelui savant român, Nicolae Iorga.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.