Din ”afacerile” românilor. Exportăm grâu și importăm pâine

Din ”afacerile” românilor. Exportăm grâu și importăm pâine

Din ”afacerile” românilor. Exportăm grâu și importăm pâine

by August 11, 2021 0 comments

În anul în care în România se estimează o producție record de cereale, românii plătesc mai mult pentru pâine. O spun chiar și oficialii din Ministerul Agriculturii, care dau vina pentru scumpiri pe majorările de tarife de la curent și gaze. Ei recunosc însă și că România trimite peste granițe milioane de tone de cerele, pentru a importa apoi produse de panificație congelate.

De la 1 iulie până în prezent, România a exportat în afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arată datele Comisiei Europene.

Mai mult de jumătate din această cantitate a fost reprezentată de orz, peste 537.000 de tone. România a mai exportat 430.000 de tone de grâu și circa 41.300 de tone de porumb.

România este în acest moment cel mai mare exportator de cereale din UE, urmată fiind de Franța.

Potrivit estimărilor celor de la Clubul Fermierilor Români, producţia totală de cereale a României ar putea depăși anul acesta 34 de mi­lioane de tone.

Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii: “În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare. După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5 și 7% depinde de specialitate. Dacă ne uităm cât a crescut energie electrică ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii.

Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite. Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu. Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu 5300 de kg la hectar”.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.