Conferința dedicată lui Take Ionescu, într-o locație istorică. Centrul ”Carmen Sylva” a găzduit școala unde a învățat Regele Mihai

Conferința dedicată lui Take Ionescu, într-o locație istorică. Centrul ”Carmen Sylva” a găzduit școala unde a învățat Regele Mihai

Conferința dedicată lui Take Ionescu, într-o locație istorică. Centrul ”Carmen Sylva” a găzduit școala unde a învățat Regele Mihai

by November 17, 2021 0 comments

Conferința Națională ”Take Ionescu și contemporanii lui” se va desfășura la Sinaia, la Centrul  Cultural ”Carmen Sylva”, în perioada 20-21 noiembrie. Evenimentul, organizat de Centrul pentru Studii de Intelligence și Geopolitică Aplicată,  sub egida Consiliului Județean Prahova și Primăria Sinaia, va avea loc chiar în lăcașul întemeiat de Regina Elisebeta a României, care purta pseudonimul literar, Carmen Sylva.

Mai întâi, clădirea Centrului Cultural Sinaia, patrimoniu național, a avut,  ca destinație, pe la sfârșitul secoului 19,  găzduirea corpului de gardă al Castelului Peles. Apoi, după ce a fost renovată, a devenit școală, fiind prima școală mixtă din Sinaia. Aici au funcționat 4 clase, câteva ateliere pentru fete și băieți și o locuință pentru învățător. După un an, a devenit Școala Primară ”Carmen Sylva” și i-a adunat pe toți elevii din zonă. La această unitate de educație chiar Majestatea Sa, Regele Mihai a frecventat cursurile primare.

În timp, clădirea și-a schimbat destinația, iar pe 10 aprilie 2008 a devenit așezământ cultural, sub denumira Centrul Cultural ”Carmen Sylva”. Această instituție se află sub patronajul Primăriei și Consiliului Local Sinaia. Centrul are o misiune culturală și educativă, patronând activitățile de cultură locală, națională și universală, atât pentru tineri, cât și pentru cei vârsnici.

Pentru seniori funcționează, aici, un club special, pentru socializare și participarea la diverse activități recreative. Odată pe an, Centrul de cultură organizează, pentru pensionari, o excursie culturală pein țară.

De asemenea, Centrul ”Carmen Sylva” găzduiește o serie de festivaluri și evenimente tradiționale: Consursul Internațional de Chitară Clasică, 4 Fun, Sinaia forever, precum și sărbătorile de iarnă.

Update: Anul acesta se împlinesc 99 de ani de la trecerea în neființă a politicianului și cărturarului, Take Ionescu, născut la Ploiești, o personalitate de la începutul secolului 20, care a avut o contribuție esențială  în diplomația românească, la realizarea Marii Uniri.

Take Ionescu, un nume de rezonanță pentru județul Prahova, a murit la Roma în 1922, dar este înmormântat la mănăstirea  Sinaia. Avocat remarcabil al vremii, cu studii la Paris, s-a făcut cunoscut în politica românească, începându-și cariera la PNL, dar care apoi a îmbrățișat doctrina conservatoare, înființând și conducând Partidul Conservator Democrat.

Provenit dintr-o familie modestă, Take Ionescu a fost deputat, ministru și chiar prim-ministru, într-o vreme în care originea nobilă era o garanție pentru profesia de politician. A fost unul dintre miniștrii care a ajutat, inclusiv cu bani, mișcarea națională din Transilvania, fiind un adept înfocat al unirii Transilvaniei cu țara mamă. Carol I, cel mai mare opozant,  avea să spună despre Take Ionescu, la moartea lui,  că a reprezentat „omul cel mai inteligent din timpul domniei mele”.

Participanți: reprezentanți ai Consiliului Județean Prahova, ai Primăriei Ploiești, ai Primăriei Sinaia, istorici, academicieni, jurnaliști din București și din Ploiești.

Teme propuse pentru dezbateri:

  1. Personalitatea ploieșteanului Take Ionescu. Avocat, ministru, prim-ministru. Imaginea unui om de rând ajuns în politica”mare”.
  2. Rolul lui Take Ionescu în realizarea Marii Uniri.
  3. Diplomația românească la sfârșitul secolul 19 și începutul secolului 20
  4. Viața politică românească, după Marea Unire
  5. Viața parlamentară, la sfârșitul secolului 19 și începutul secolului 20
  6. Take Ionescu, omul vremurilor sale
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.