Se apropie războiul. Rusia adoptă strategia militară și politică a Germaniei naziste
by Ancheteonline January 18, 2022 0 commentsRușii amenință cu tancurile și trupele militare, iar NATO răspunde cu sancțiuni economice și politice. Așa s-a întâmplat și în perioada interbelică, când Hitler se pregătea să atace Polonia. Istoria nu trebuie doar cunoscută, dar și învățată. Altfel, se repetă, în mod fatidic.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că a invitat Moscova și partenerii din Alianță la discuții suplimentare cu privire la Ucraina, pe fondul temerilor privind o invazie a acestei țări de către Rusia. El a precizat că Rușia va suporta costuri politice și economice ridicate dacă va alege să intervină în Ucraina.
„Astăzi am invitat Rusia și toți aliații NATO să participe la o serie de reuniuni ale Consiliului NATO-Rusia în viitorul apropiat”, a declarat el, citat de AFP.
Aceste discuții vor avea ca scop „să abordeze preocupările noastre, dar și să asculte preocupările Rusiei” și să „găsească o cale de urmat pentru a preveni orice atac militar asupra Ucrainei”, a adăugat Stoltenberg.
Întâlnirea de săptămâna trecută a consiliului NATO-Rusia s-a încheiat cu o constatare a diferențelor profunde între Aliați și Moscova privind securitatea în Europa.
Jens Stoltenberg a spus că NATO este pregătită să continue dialogul și a exclus un răspuns militar în cazul unei agresiuni a Rusiei împotriva Ucrainei.
Secretarul general al NATO a declarat că Alianţa a transmis Rusiei mesajul că, dacă alege calea ”violenţei” se va confrunta cu un ‘cost ridicat politic şi financiar.
„Transmitem Rusiei un mesaj foarte clar: dacă va decide încă o dată să folosească forța împotriva Ucrainei, va trebui să plătească un preț mare cu sancțiuni economice, financiare și politice”, a avertizat el marți.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut din nou marți răspunsuri din partea occidentalilor la cererile Moscovei privind neextinderea NATO. În opinia sa aceasta este o condiție prealabilă pentru reluarea negocierilor asupra acestei crize geopolitice care amenință să degenereze în conflict în Ucraina.
Jens Stoltenberg, care a susținut o conferință de presă alături de cancelarul german Olaf Scholz, a cerut Rusiei să înceapă retragerea trupelor rusești dislocate la granița cu Ucraina, cerere respinsă dimineața de Moscova.
Rusia se prezintă drept victima ambițiilor NATO în Europa de Est și consideră că o detensionare este posibilă doar dacă Occidentul semnează tratate care interzic orice extindere viitoare a NATO, în special pentru Ucraina și Georgia. De asemenea, Moscova cere americanilor și aliaților lor să renunțe la efectuarea de manevre și dislocarea de trupe în Europa de Est, cerințe considerate inacceptabile de Occident.
După ce armata rusă a mobilizat efective impresionante la frontiera cu Ucraina, Putin ordonă o operațiune logistică de anvergură și întărește flancul vestic cu trupe din Orientul Înepărtat, notează BILD.
Potrivit experților, numerose trenuri transsiberiene încărcate cu armament se îndreaptă către vest. Trenurile străbat o distanță de 7.000 de kilomterii de-a lungul legendarei căi ferate transsiberiene în direcția Ucrainei și a statelor membre NATO.
„Numai pe 11 ianuarie, douăsprezece trenuri militare de marfă au trecut spre vest prin Krasnoyarsk”, a spus expertul militar finlandez Petri Mäkelä. „Dacă este adevărat, este o mișcare masivă.”
„Calea ferată transsiberiană este o rețea importantă de transport militar dintr-o parte în cealaltă a Rusiei. Un tren militar face șase-șapte zile până ajunge din Orientul Îndepărtat al Pacificului în vestul Rusiei. Trenurile din Siberia parcurg distanța în doar două-trei zile”, a declarat pentru BILD expertul irlandez în domeniul apărării Andy Scollick.
Scollick a declarat pentru BILD că relocarea masivă „nu are, desigur, nimic de-a face cu Kazahstanul și nimic de-a face cu exercițiile extinse planificate de armata rusă. Prin urmare, se înțelege că [trupele] se îndreaptă spre vest pentru a completa și sprijini consolidarea operațională din apropierea graniței de est a Ucrainei.”
În trenurile siberiene găsești tot ce ai nevoie pentru război, scrie BILD. Cele mai avansate tancuri de luptă ale Rusiei, lansatoare de rachete, camioane, ambulanțe, sisteme de rachete balistice cu capacitate nucleară și nenumărate vehicule logistice.
Și tocmai această ultimă categorie de echipament militar îl îngrijorează pe Scollick. Dacă Rusia „ar fi vrut doar să facă zgomot de săbii, un spectacol cu tancuri și artilerie ar fi fost în mare parte suficient”.
„Dar mișcarea logistică masivă seamănă cu echipamentul necesar pentru a susține o operațiune de luptă. Și nu este vorba doar de echipament. Cele mai multe dintre aceste trenuri au vagoane de pasageri pentru trupe și vagoane de marfă pentru echipamentul lor.”
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.