Criza economică. Florin Cîțu anunță plafonarea prețurilor la energie, pentru un an de zile

Criza economică. Florin Cîțu anunță plafonarea prețurilor la energie, pentru un an de zile

Criza economică. Florin Cîțu anunță plafonarea prețurilor la energie, pentru un an de zile

by March 14, 2022 0 comments

Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, luni, la Senat, despre Ordonanţa pe care o pregăteşte Guvernul pentru plafonarea în continuare a preţurilor în energie, că se va aplica pentru un an de zile şi că este un cost al acestei măsuri. Potrivit lui Cîţu, această suveică nu poate să funcţioneze la nesfârşit, pentru că, până la urmă, costurile vor creşte. El a menţionat că va spune foarte clar în coaliţie că nu trebuie să depăşim deficitul bugetar. ”În momentul în care dăm semnalul că vom depăşi deficitul bugetar, vă spun că lupta cu inflaţia este pierdută”, a mai spus Cîţu.

Preşedintele PNL a precizat că această plafonare va fi pentru un an de zile, din aprilie până anul viitor, şi cea mai importantă este la gaze, pentru iarna viitoare.

”Costă, până la urmă Ministerul de Finanţe spune dacă îşi permite sau nu, eu voi ţine foarte clar şi voi spune foarte clar în coaliţie că nu trebuie să depăşim deficitul bugetar. În momentul în care dăm semnalul că vom depăşi deficitul bugetar, vă spun că lupta cu inflaţia este pierdută”, a mai comentat Florin Cîţu, arătând că „Banca Centrală trebuie ajutată, va creşte dobânzile, dar este nevoie şi de politica fiscală  şi este clar, semnalul trebuie să fie că nu vom depăşi deficitul estimat pentru anul acesta, de 5,85”, a mai spus el.

Florin Cîţu a mai declarat că este un cost foarte mare pentru că ”luăm banii de la nişte companii care ar trebui să investească, să crească capacitatea şi îi dăm pe plata facturilor”.

„Ok, pe termen scurt putem să înţelegem acest efort, dar dacă el se permanentizează şi va avea impact pe ceea ce numim securitatea energetică a României, trebuie să găsim şi de undeva banii pentru investiţii şi, dacă nu îi au, anul acesta adio investiţii în energie, ceea ce înseamnă că obiectivul nostru de a ne dezvolta şi a deveni independenţi energetic se mută spre 2028, 2029”, a mai spus Cîţu.

„Costul acesta, diferenţa, net, ni se spune că este suportabilă de la buget. Repet, Ministerul Finanţelor are toate…Acum, o părere personală de economist, să ştiţi că această suveică nu poate să funcţioneze la nesfârşit, pentru că, până la urmă, costurile vor creşte. Trebuie să vină o strategie pe termen mediu şi lung, ceea ce am cerut de fiecare dată, un acord transpartinic pentru investiţii în sectorul energetic, în fiecare an, până în 2026 şi legea offshore, sunt cele două soluţii”, a spus el.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.