Imobilizarea la pat poate atrage după sine complicații severe! Iată care sunt acestea și cum pot fi tratate

Imobilizarea la pat poate atrage după sine complicații severe! Iată care sunt acestea și cum pot fi tratate

Imobilizarea la pat poate atrage după sine complicații severe! Iată care sunt acestea și cum pot fi tratate

by July 28, 2022 0 comments

Odihna la pat timp îndelungate sau imobilizarea duce inevitabil la alte probleme conexe de sănătate, dintre care multe sunt mai ușor de prevenit decât de tratat. Printre cele mai comune complicații includ atrofia musculară, contracturi musculare, afecțiuni ale țesuturilor moi, boli degenerative ale articulațiilor, afecțiuni cardiovasculare, iar lista nu se oprește aici. Dacă tu sau o persoană dragă vă regăsiți în această categorie, este important să cunoști riscurile pe care imobilizarea la pat le implică pentru a le putea preveni. Dacă răul este deja făcut, nu ignora semnele și învață să le identifici.

Care sunt cele mai comune efecte ale imobilizării la pat și cum le putem preveni sau trata

 

          1. Apariția afecțiunilor musculare, osoase și articulare

 

 

Imobilizarea sau odihna prelungită la pat duce în mod evident la pierderea rezistenței și a forței musculare. După doar 3-5 săptămâni masa musculară se poate diminua considerabil, afecțiune cunoscută ca „atrofie musculară”. Densitatea oaselor este iarăși afectată, acestea neîndeplinind rolul lor normal de susținere a greutății corpului, ceea ce duce printre altele la creșterea riscului de fracturi. În plus, țesutul conjunctiv ajunge să se îngroașe iar cartilajul din jurul articulațiilor se deteriorează treptat, lucru valabil în special în regiunea genunchilor și a șoldurilor. Aportul corespunzător de vitamina D, sesiunile de fizioterapie și alte recomandări specifice ale medicului sunt esențiale pentru a preveni apariția sau dezvoltarea rapidă a acestor afecțiuni.

 

           2. Apariția escarelor

 

 

Escarele sau ulcerațiile de decubit au loc în zonele unde presiunea constantă asupra pielii duce la reducerea aportului de sânge în acel loc și, implicit, la moartea celulelor. Persoanele imobilizate și vârstnicii sunt de obicei cei mai predispuși la apariția escarelor, însă acestea pot afecta și alte categorii de pacienți, indiferent de vârstă. În general, escarele apar atunci când o persoană nu își poate schimba poziția corpului timp îndelungat. Este important ca persoanele imobilizate la pat să fie asistate în acest sens și să fie repoziționate la cca. 2 ore, evitând frecarea de pat sau tragerea bruscă a pacientului. Alte măsuri de precauție includ hidratarea corespunzătoare, folosirea așternuturilor și hainelor din bumbac sau evitarea umezelii. Dacă escarele își fac apariția, este important să se determine stadiul lor de evoluție (I, II, III sau IV) de către medic pentru a stabili un tratament adecvat. Pentru confortul pacientului se recomandă urmarea unui tratament de escare la domiciliu, iar echipa de cadre medicale de la Medi-safe.ro acoperă tratarea la domiciliu a tuturor tipurilor de escare, tocmai pentru a veni în sprijinul persoanelor imobilizate afectate.

 

          3. Apariția complicațiilor cardiovasculare

 

 

Printre cele mai comune afecțiuni cardiovasculare asociate imobilității sunt hipotensiunea ortostatică/posturală, tromboza venoasă, creșterea frecvenței cardiace etc., probleme de sănătate ce pot crește riscul de insuficiență cardiacă. Cu timpul, imobilizarea la pat determină accelerarea bătăilor inimii, absorbție redusă de oxigen în organism, un volum de sânge mai mic și îngroșarea sângelui (lucru care poate duce la formarea cheagurilor). Deshidratarea se numără printre cele mai comune simptome, de aceea este important ca aportul de lichide și cantitatea de urină eliminată să fie atent monitorizate în cazul pacienților imobilizați. Ca orice alt mușchi al corpului, o inimă sănătoasă trebuie să fie activă. Consultați medicul cardiolog și evitați apariția precoce a afecțiunilor cardiovasculare pe baza recomandărilor unui cadru avizat.

Imobilizarea poate produce efecte nefaste și asupra sistemului nervos, a plămânilor, a metabolismului sau a digestiei. Nu ignora semnele și apelează periodic la asistență medicală pentru a monitoriza starea ta generală de sănătate.

Sursa foto: Unsplash.com

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.