Pecica: cinematograful a fost preluat de primărie. Se dorește reabilitarea și reintrarea în circuitul cultural!

Pecica: cinematograful a fost preluat de primărie. Se dorește reabilitarea și reintrarea în circuitul cultural!

Pecica: cinematograful a fost preluat de primărie. Se dorește reabilitarea și reintrarea în circuitul cultural!

by April 29, 2023 0 comments

Timp de peste 70 de ani, cinematograful din Pecica a fost un punct important de atracție pentru pecicanii de toate vârstele, în special în anii crunți ai dictaturii comuniste. Amintirile sunt încă vii pentru mulți pecicani care au apucat să-i vadă pe eroii marelui ecran. Din păcate nu a scăpat de probleme în anii de după evenimentele din 1989, la fel ca majoritatea obiectivelor de acest fel. După închidere clădirea a intrat în degradare, așa cum se vede și în galeria foto atașată. Însă de ieri, norii negri au fost înlăturați și soarele a răsărit pe strada unde mai găsim și sala Forum. Primăria Orașului Pecica a preluat oficial clădirea cinematografului, după rezolvarea tuturor problemelor juridice care au ținut pasul pe loc ani de zile. Primarul Petru Antal și viceprimarul Miodrag Stanoiov, însoțiți de comisia de preluare, au intrat ieri în clădire, pentru prima oară după cel puțin 15 de ani.

”În urma unor tratative îndelungate cu R.A.D.E.F. RomâniaFilm, Consiliul Local a aprobat protocolul de preluare în domeniul public al orașului cota parte lipsă din fostul Cinematograf Dacia. De ani de zile aveam intenția de a prelua cinematograful, deoarece acoperișul necesită reparații urgente. Apa de ploaie s-a infiltrat mult timp, ceea ce a dus la degradarea tavanului antecamerei, dar sala de cinema este în stare bună. În afară de praf, doar porumbeii au făcut mizerie aici și în camera tehnică, de proiecție, unde au intrat prin geamurile sparte. Dorim să readucem cinematograful pecican la starea sa originală și să proiectăm, de câteva ori pe lună, filme clasice și românești. În plus, vom dispune de încă o sală încăpătoare, pentru organizarea de evenimente culturale.” a delcarat primarul Petru Antal

Viceprimarul Miodrag Stanoiov, un mare pasionat de istorie, așteaptă demult rezolvarea problemelor cinematografului: ”Sincer mi-e dor de filmele pe care le vedeam aici. Va fi o lucrare amplă, dar sper să găsim cât mai repede finanțare, lucrările de conservare urgente urmând să fie făcute din bugetul local, în perioada imediat următoare.”

Primul cinematograf a fost deschis în Pecica în 1915, de Dimitrie Cenădan, în perioada de urbanizare puternică, iar în anii 1930 funcționa sub numele Astra. Mai târziu, a funcționat sub conducerea lui Béla Breiner, iar, în perioada comunistă, a fost redenumit Dacia, fiind una dintre puținele modalități de petrecere a timpului liber pentru copii și tinerii din localitate. După Revoluție, s-au mai făcut proiecții ocazional, de decenii întregi clădirea fiind abandonată din cauza problemelor juridice cu privire la drepturile de proprietate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.