Greșeli comune în utilizarea și instalarea plăcilor de OSB

Greșeli comune în utilizarea și instalarea plăcilor de OSB

Greșeli comune în utilizarea și instalarea plăcilor de OSB

by October 27, 2023 0 comments

Plăcile de OSB sunt realizate din mai multe straturi de așchii de lemn lungi și subțiri, dispuse în diferite direcții. Acestea au o rezistență bună și sunt durabile, ceea ce le face potrivite pentru o mulțime de aplicații, de la construirea rafturilor sau pereților la placarea structurii acoperișului. Iată ce greșeli ar trebui să eviți pentru un proiect reușit!

Folosirea unor plăci de OSB prea subțiri

Indiferent că utilizezi OSB-ul pentru construcții, amenajări sau proiecte DIY, este deosebit de important să alegi grosimea plăcilor în funcție de aplicație:

  • plăcile de OSB subțiri (6-8 mm) pot fi folosite pentru panouri de afișaj, rafturi, tavane, închideri temporare de șantier etc.;
  • pentru pereți interiori sunt recomandate plăcile de cel puțin 10 mm, iar pentru cei exteriori ar trebui folosit OSB de cel puțin 12-15 mm;
  • pentru acoperiș poți monta plăci OSB de cel puțin 12 mm;
  • pentru medii cu umiditate mare sau pentru pereți structurali trebuie să alegi plăci mai groase, încadrate în clasa a treia; vezi prețul unui OSB de 18 mm și aplicațiile pentru care este potrivit acest produs – de la podele și acoperișuri la cușcă pentru câine, garaj și alte construcții expuse precipitațiilor!

Depozitarea într-un spațiu necorespunzător

Plăcile de OSB sunt sensibile la umiditate și apă. Dacă vrei să le depozitezi într-un spațiu exterior, este absolut necesar să le acoperi și să le protejezi de ploaie și de zăpadă. Folosește suporturi sau paleți, pentru a preveni contactul direct cu solul și a permite o bună circulație a aerului.

În cazul în care păstrezi OSB-ul în interiorul locuinței sau al unei anexe, protejează-l de infiltrații sau de alte surse de apă. Înainte de montaj, este necesară aclimatizarea plăcilor pentru cel puțin 48 de ore. Acestea trebuie depozitate în condiții de umiditate și temperatură asemănătoare locului de instalare.

Montajul fără spații de dilatare

O altă greșeală comună este montajul OSB-ului fără spații de dilatare. Plăcile își măresc dimensiunea și se contractă din cauza variațiilor de umiditate și de temperatură. Din acest motiv, trebuie să lași un spațiu de aproximativ 3 milimetri față de perete, pardoseală sau tavan și între panouri, pe toate laturile de îmbinare.

Fără spații de dilatare, presiunea exercitată de plăcile de OSB în expansiune poate duce la deformarea sau chiar la deteriorarea acestora. Nu va fi afectat doar aspectul estetic, ci și integritatea structurală a construcției, durabilitatea proiectului DIY și succesul aplicației.

Finisarea plăcilor de OSB cu vopsea pe bază de apă

Dacă folosești OSB-ul pentru realizarea rafturilor, panourilor de afișaj sau altor proiecte DIY ori vrei să obții un finisaj texturat al pereților și al tavanului, este bine să știi că plăcile pot fi vopsite ușor. O greșeală, însă, este să folosești vopsea pe bază de apă pentru construcțiile expuse la condiții nefavorabile de mediu.

În schimb, este recomandat să alegi o vopsea pentru lemn pe bază de ulei, astfel încât să creezi o peliculă rezistentă la intemperii, la acțiunea razelor ultraviolete și la uzură. Pentru o mai bună aderență a stratului de culoare pe plăcile de OSB, poți aplica grund sau primer.

Utilizarea necorespunzătoare și instalarea inadecvată a OSB-ului pot duce la deteriorarea materialului și la rezultate nesatisfăcătoare în proiectele tale. Este esențial să ții cont de grosimea adecvată a plăcilor, de condițiile de depozitare, de spațiile de dilatare necesare la montaj și de tipul de produse folosite pentru finisarea suprafețelor!

Sursă foto: shutterstock.com

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.