Grupul UTI, masinarie de facut bani cu ajutorul serviciilor secrete

Grupul UTI, masinarie de facut bani cu ajutorul serviciilor secrete

by November 8, 2009 2 comments

Surse din masoneria romana si serviciile secrete ne-au furnizat informatii cuprinse intr-un asa-zis Armaghedon referitor la masinaria financiara numita UTI, societate condusa de Tiberiu Urdareanu. Reteaua descrisa de aceste surse cuprinde multe date care nu puteau fi dezvaluite decat de servicii specializate, care au acces la acest tip de informatii, greu de verificat de un jurnalist, chiar daca este specializat in investigatii. Acest material este prezentat asa cum l-am primit, sub rezerva precizarii ca totul este prezentat pe surse.

Fostul maior MApN Tiberiu Urdareanu a inceput sa-si dezvolte colosul UTI Group in 1990, cand a fost infiintata societatea INFCON. Compania avea ca obiect de activitate grafica computerizata, procesarea de imagini, subansambluri si accesorii pentru computere, plus comertul cu produse de birotica. In anii urmatori, Urdareanu a pus pe roate o serie de firme prin care a scos contracte din ce in ce mai substantiale, cele mai importante cu statul, indiferent de culoarea politica a guvernantilor. Specializat in sisteme si servicii de securitate, UTI s-a extins din anul 2003 si in domeniul constructiilor. Ramificatiile sale cuprind intreg teritoriul Romaniei, el fiind abonat la contracte de sute de milioane de euro cu statul roman, dar si in exterior, unde isi plimba banii cum ar fi Elvetia (bani pe care ii transfera, pentru a se sustrage impozitelor datorate statului roman, catre o firma fantomatica de apartament, la aceeasi adresa cu firma generalului STS in rezerva Marius Opran), dar si mai multe paradisuri fiscale din lume, unde figureaza cu casute postale off-shore, in Insulele Bahamas si Insula Man.

Tatal si fiul: aschia nu sare departe de copac

Tiberiu Urdareanu, patronul concernului UTI (cifra de afaceri a atins, la nivelul anului 2007, peste 70 de milioane de euro), este fiul fostului general de MApN Tiberiu S. Urdareanu, un personaj destul de controversat al Revolutiei din 1989. Urdareanu-fiul a fost si el ofiter superior la Institutul de Cercetari Militare de la Clinceni si este un afacerist aflat in relatii stranse cu fostul ministru PSD al Transporturilor Miron Mitrea. Tiberiu Urdareanu are relatii cu fosti generali din serviciile secrete romane, dar si in Elvetia cu un fost ofiter CIE (precursorul SIE). S-a remarcat si prin scandalul cu Dana Nastase, sotia fostului premier afirmind ca “Urdareanu se foloseste de santaj pentru a pune mana pe niste bani necuveniti”, banii respectivi reprezentand o diferenta pentru lucrarile efectuate la casa din Str. Zambaccian a familiei Nastase. Grupul UTI este campionul contractelor pe bani publici in domeniul securizarii, primul contract major avandu-l cu Bancorex, apoi cu Ministerul Finantelor, Romtehnica, Petrom, Metrorex (11 milioane de euro), Aeroportul Otopeni (30 milioane de euro), Serviciul de Protectie si Paza, ba chiar si cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale.

Legaturi nepotrivite cu Miron Mitrea

UTI a fost implicata si in scandalul securizarii frontierelor de stat, dar cea mai controversata afacere este cea a securizarii Portului Constanta, in valoare de 60 de milioane de euro, intreaga conducere a portului intrand in ancheta DNA. Contractul a fost incheiat rapid, in decembrie 2004, surse din cadrul DNA sustinind ca, atat in cazul “Portul”, cat si la Otopeni, actele s-ar fi semnat la ordinul lui Miron Mitrea. Deosebit de relevant este cazul contractului cu SPP. Aceasta institutie a beneficiat de un act normativ, HG 550/2000, care i-a permis sa contracteze imprumuturi externe. Cea mai mare parte din garantiile in euro si dolari oferite pentru SPP de Ministerul de Finante a fost decontata la firma UTI Italy. Potrivit Registrului Comertului roman, firma UTI Italy are ca actionar majoritar alte doua firme: UTI International – inmatriculata in Italia si UTI Holdings B.V. din Olanda. Afacerea este insa a aceluiasi Tiberiu Urdareanu care este prezent atat in conducerea firmei din Italia, cat si in conducerea celei din Olanda. Sistemul prin care functioneaza cele trei companii este de “firma in firma”: UTI Holdings B.V. din Olanda detine firma din Italia, iar cea din Italia firma din Bucuresti. Garantiile guvernamentale, valorand in total 1,6 milioane de dolari si 2,24 milioane de euro, au fost emise pentru SPP direct in favoarea UTI Italy, care a devenit astfel creditorul SPP. Contractele cu SPP nu au fost singurele situatii in care compania UTI Italy a ajuns sa beneficieze de garantii guvernamentale din partea statului roman.

Contracte privilegiate si in perioada Traian Basescu

In baza a doua Hotariri de Guvern, 211/2000 si 960/2000, secretizate ca si cea mentionata mai sus, firma lui Tiberiu Urdareanu a derulat mai multe contracte cu Romtehnica, societate comerciala prin care MApN isi deruleaza achizitiile. UTI a avut la dispozitie 15 garantii guvernamentale, in valoare totala de 21,78 milioane de dolari si 1,16 milioane de euro emise pentru Romtehnica. Potrivit conducerii UTI Italy, in afacerea cu Romtehnica, firma UTI ar fi incasat doar 8,35 milioane de dolari. In ceea ce priveste contractele cu SPP, oficialii UTI sustin ca le-au castigat legal, in urma unei selectii de oferte, la care au participat si alte firme, precum ISAF SA sau EADS – DSN. Dupa ce, in 2004, Ion Iliescu l-a decorat pe Tiberiu Urdareanu cu Ordinul National pentru Merit in grad de Cavaler, toata lumea il considera un apropiat al PSD si al ex-premierului Adrian Nastase. In martie 2006, il regasim in delegatia care l-a insotit pe Traian Basescu in vizita efectuata in China, ceea ce a starnit vii controverse si negatii vehemente la diferite niveluri in legatura cu responsabilitatea includerii acestuia pe lista de invitati. In final, Ministerul Comunicatiilor (MCTI) a recunoscut ca UTI, alaturi de SIVECO, a dat curs invitatiei sale pentru firmele IT, existand voci care au legat prezenta lui Tiberiu Urdareanu in delegatie de mai vechea sa asociere in afaceri cu Anca Simona Medar, sotia fostului consilier prezidential si sef al Comunitatii Nationale de Informatii (CNI), Sergiu Medar. Anca Simona Medar detinuse 25% din actiunile firmei “Sorral International” (fiind totodata director general si administrator), firma care face parte din Divizia de Tehnologia Informatiei a UTI Group, alaturi de Lucia Urdareanu (sotia lui Tiberiu Urdareanu, fosta lucratoare a Directiei de Informatii a Armatei ca profesoara de limbi straine) si UTI Group. Anca Simona Medar a fost si unul dintre administratorii societatii “Tehnonuclear” SA, firma infiintata in noiembrie 2001, in care principalii actionari erau doua firme din grupul UTI: “Sorral International” (71%) si INFCON (20%). Retragerea ei din grupul de firme UTI la 1 octombrie 2005, cu putin timp inainte ca Traian Basescu sa-l numeasca pe Medar in fruntea CNI, este considerata in cercuri bine informate drept o actiune de fatada, mai ales ca cele doua familii erau in relatii de prietenie inca de pe vremea cind Sergiu Medar era coleg cu Tiberiu Urdareanu la MApN.

Apropierea de fostii ofiteri din servicii

Pentru reusita afacerilor sale Tiberiu Urdareanu s-a asociat cu alti fosti ofiteri sau relatii ale acestora. Astfel, pentru grupul UTI a prestat si fostul sef al STS, generalul Tudor Tanase, personaj controversat, de numele caruia se leaga mai multe scandaluri de coruptie. Acesta a fost directorul UTI Systems, firma care a instalat sisteme integrate de securitate la Centrala nucleara de la Cernavoda. Venirea PSD la putere in 2000 l-a propulsat pe Tudor Tanase in fruntea STS, serviciu care a derulat apoi un megacontract cu grupul UTI in 2003. Un alt partener al lui Urdareanu este generalul MApN Dumitru Aelenei – administrator la UTI Trading SRL si actionar indirect la ICE Felix, fosta intreprindere de calculatoare a Securitatii. La loc de frunte intre acolitii lui Urdareanu se afla insa Marius Opran, general-maior (r), fost angajat al Serviciului de Telecomunicatii Speciale, care face afaceri cu echipamente de telecomunicatii si de securitate. In jurul lor graviteaza alti generali de informatii sau din MapN, fiecare cu relatiile sale. Intre tovarasii lui Opran este generalul Gheorghe Rotaru, fostul sef al Directiei Generale de Informatii a Armatei (DGIA). Devenit la un moment dat consilierul fostului ministru PD al Apararii, Sorin Frunzaverde, imediat dupa ce a trecut in rezerva, generalul Rotaru s-a implicat in afaceri (cu 50%) in firma Compatible Systems International SRL, infiintata in 2006 si axata pe intermedieri de logistica militara.

Apare SOV si afacerea Realitatea TV

In societate, partenerul lui Rotaru este chiar finul sau, Radu Margineanu, membru al unei alte grupari de afaceri, condusa de controversati Alexandru Bittner si Adrian Petrache. Margineanu este si “eroul” unui mai vechi scandal legat de circuitul ciudat al unui pachet de 45% din actiunile postului Realitatea TV. Acesta a fost cumparat de Radu Margineanu de la Silviu Prigoana, in mai 2004, cu numai 4,5 milioane de lei vechi. O luna mai tirziu, il vindea cu 5.553.297 dolari catre Radoway Limited, un off-shore din zona lui Sorin Ovidiu Vantu. In aceasta afacere, Margineanu fusese recomandat de Blue Link Comunicazzioni, firma elvetiana a lui Vantu. Radu Margineanu face afaceri cu tehnica militara, folosind o companie din Anglia. In Romania, el lucreaza cu biroul notarial “Vladica  Gheorghe”, patronat de Janina Ratiu si de Gheorghe Vladica. Cel din urma este membru al Lojei masonice “Memphis-Mitraim”, iar asociata sa, Janina Ratiu, este fiica generalului de securitate Gheorghe Ratiu, ultimul sef al fostei Directii a I-a din cadrul Securitatii Statului.

Un alt general din acelasi cerc este Decebal Ilina. Si el a condus DGIA, in perioada 1993-1997, si se cunoaste cu Marius Opran de dinainte de 1990, cind Ilina era ofiter DIA cu experienta in contrainformatii si logistica militara. Sub guvernarea Nastase, Ilina a fost secretar de stat la Ministerul Industriilor, fiind sef peste Romarm, producatorul national de armament. Ulterior, a devenit un afacerist prosper, fiind asociat cu Marius Opran in Cube Consulting SRL, firma care a participat la licitatia de desemnare a consultantului pentru securizarea granitelor Romaniei de la Marea Neagra. Decebal Ilina este partener de afaceri si cu Gheorghe Nemtanu – fost director Romarm, cu Ilie Ivorschi – consilierul fostului ministru al Muncii, Gheorghe Barbu, dar si cu administratorul Mircea Rusu – cenzor la trei companii ale lui Vantu, in Total Consulting & Trading Grup SA, o alta firma de consultanta militara.

Reteaua Opran

Alti parteneri de afaceri ai lui Opran sint generalii (r) de armata Ion Plaviciosu (fostul sef al Institutului de Cercetari Militare de la Clinceni, unde a lucrat Tiberiu Urdareanu) si Nicolae Irimie (fost loctiitor al sefului Departamentului Inzestrarii al Armatei pana in 2005) in cadrul companiei Global Communications Services Romania SA, in care actionar majoritar (99%) este Opran, prin firma sa din Elvetia (General Trading & Investments). Global Communications Services este reprezentanta din Romania a companiei “Thuraya”, din Emiratele Arabe Unite, care detine ambii sateliti geostationari “Thuraya”, acoperind regiunea Orientului Mijlociu si Africa. Concret, societatea lui Opran vinde telefoane mobile prin satelit. Un alt apropiat al lui Opran este Adrian Mitufost secretar general adjunct al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (2006). Sub PSD, Mitu a fost secretar de Stat la MAE si la Ministerul Economiei. Ulterior a devenit consilierul lui Codrut Seres. Sotia lui Mitu este asociata cu finul generalului Ion (Gioni) Popescu, fost director adjunct al SRI.

In afacerile lui Marius Opran apare si un alt personaj interesant, Cristian Lulache, nasul de cununie al liberalului Cristian David, fost ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si al acquis-ului comunitar, actualmente ministru de Interne, un apropiat al fostului premier Tariceanu. Cristian Lulache, fiul generalului Ion Lulache, fost sef al Directiei de Mobilizare din MapN, este administrator in firma Superbis RTP SA, controlata de Opran. Potrivit afirmatiilor acestuia, firma confectiona obiecte casnice de uz sanitar, numai ca in Consiliul de Administratrie al firmei Superbis figureaza si israelianul Zvi Limon, director in compania Ceva Inc. (DSP Group) din California – Statele Unite, furnizor de echipamente de telecomunicatii, manageriata de mai multi israelieni cu legaturi importante in randul finantei evreiesti. Despre Zvi Limon, spre exemplu, se afirma ca este ruda prin alianta cu celebrul baron Rothschild.

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
  1. ilinca
    #1 ilinca 28 October, 2011, 13:54

    Toti acesti oameni trebuie atrestati imediat!CE FACE DNA??????????f

    Reply this comment
  2. constantin
    #2 constantin 2 December, 2014, 21:41

    ICE Felix nu a fost o intreprindere a securitatii,ci a statului roman, unde s-au realizat proiecte cu cifre relativ medii de vinzare.Organigrama fabriciidinainte de anii 90, cuprindea in jur de 2000 posturi. Produsele acelor vremuri se pretau la utilizarea directa a efortului uman.La scurt timp, dupa anii ’90 a aparut tehnologia SMD,valul de produse care a inundat piata ,surclasind produsele acestei fabrici.Mai mult pentru a asigura supravietuirea locurilor de munca decit pentru calitatea produselor ,armata a facut contracte cu fabrica.Aceasta nu putea dura la nesfirsit, de altfel majoritatea inginerilor care au fost angajati ai fabricii ,
    s-au angajat la firme transnationale, au dezvoltat firme proprii sau au emigrat.
    Se poate cere examinarea legalitatii contractelor incheiate de firmele enumerate,
    dar in nici un caz nu pot fi condamnati pentru ca nu au avut aventuri tehnologice
    ce ii plasau intr-un context concurential la care nu puteau face fata.Nu vreau sa fiu partinitor ,dar textul mi se pare mai mult o expresia a frustrarii ,frustrare pe care o traim toti romanii inclusiv persoanele pe care le expuneti mai sus.
    Nu amintiti nimic despre dificultatile administrative atit pe plan intern cit si international.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.