Victor Ciorbea, portret de profitor (partea a II-a)

Victor Ciorbea, portret de profitor (partea a II-a)

by November 20, 2009 6 comments

Viorel Chirila – New York

Ancheteonline va prezinta partea a doua a unei vizite efectuate de fostul premier Victor Ciorbea in America anului 1998, intalnire facilitata de fostul detinut politic Viorel Chirila, presedintele Centrului Cultural Romanesc al Exilului din NewYork. Relatarea este privita dintr-o perspectiva critica si exemplifica in detaliu comportamentul in strainatate a unor demnitari romani.

Dupa cina, toata lumea fiind nu numai obosita dupa calatorie si atatea alte emotii, am decis sa nu-l mai intreb pe fostul premier Ciorbea de materialul pentru conferinta. Asa ca, vazand ca nici el nu mentioneaza nimic, am amanat discutia pentru dimineata. A doua zi, domnul Ciorbea era planificat sa se intalneasca cu comunitatea romaneasca din New York la sediul Centrului Cultural din Astoria. Evenimentul era programat pentru 3 dupa- amiaza.

Pe 12 Septembrie 1998, dupa pranz, remacand ca domnul Ciorbea nu mentioneaza nimic despre materialul pe care a promis ca mi-l va inmana, trec peste protocol si-l intreb direct: domnule Ciorbea aveti materialul gata? Am nevoie de el imediat, suntem deja in criza de timp iar dupa cum vedeti astazi nu voi putea face nimic iar duminica la fel. Luni trebuie sa lucrez pe el si sa-l termin pana miercuri…..stiti bine ca joi il prezentam la universitate.

Domnule Chirila, incepe Victor: am fost atat de ocupat incat sincer sa va spun nu l-am putut scrie! Diseara dupa ce ne intoarcem o sa-l scriu iar maine dimineata il aveti!

Nu-mi puteam crede urechilor! Dar domnule Ciorbea, va fi foarte multa lume la evenimentul de azi, nici eu nu stiu la ce ora ne vom intoarce! Sunt sigur ca oamenii vor vrea sa va vada si sa vorbiti cu ei. Dupa eveniment veti fi obosit si nu vreau sa scrieti ceva la repezeala.Vroiam sa mai spun ceva, timp in care suna telefonul. Raspunde sotia mea. Dupa momente de tacere ne comunica surprinsa ca domnul Ciorbea este asteptat in aceeasi seara pe la 6 la familia De Menil in Manhattan, asa cum se pare ca a fost stabilit demult, inca din Romania! Atat eu cat si sotia mea am ramas perplecsi, traind tot timpul cu impresia ca familia Ciorbea va locui la noi asa cum stabilisem  inca din luna mai! Domnul Ciorbea face semn sotiei, soptindu-i ca o va suna el pe doamna De Menil putin mai tarziu!

Organizare americana, invitati romani

In fata acestei noi surprize, asteptam explicatii mai ales ca am subliniat foarte clar ca nu va putea pleca de la evenimentul nostru in asa fel incat sa fie in Manhattan la ora 6 seara.

Ii explic: domnule Ciorbea, intalnirea cu romanii din New York nu se va termina repede.

Evenimentul este programat la 3 dupa amiaza, dar preconizez ca vom incepe la 3:30 pentru ca, se stie bine, romanii au un obicei: intarzie! Timpul acordat dumneavoastra este de doua ore, asa cum de mult ati fost informat. Dupa aceea urmeaza un bufet in sala sociala unde veti avea un dialog neoficial cu toti cei prezenti. Sesiune de fotografii….etc! Nu vom termina mai degraba de ora 8:30 seara! Nici vorba sa mai ajungeti in Manhattan la 6.

Pai atuncea ce ne facem domnule Chirila? Aceasta familie are grija ca fiica mea sa ajunga maine dimineata la Boston la scoala de care v-am vorbit!

Dar domnule Ciorbea acestea sunt detalii atat de importante, cum de pana acum in trei luni de zile niciodata nu mi le-ati comunicat! In ceea ce ma priveste pe mine, dumneavoastra ati venit aici invitat al Centrului Cultural si nu invitat la doamnei De Menil! Dumneavoastra sunteti asteptat de comunitatea romaneasca si nu cred ca veti renunta la intalnirea cu ea pentru a satisface o cerinta personala! Uitati ce vom face: va vom duce fata la acea familie asa incat sa poata ajunge maine dimineata la Boston. Dumneavoastra cu sotia ramaneti cu noi pana la terminarea evenimentului. Voi aranja cu un prieten ca maine dimineata sa mergem cu totii pana la Boston iar seara sa ne reintoarcem la New York. Bine zice Victor: accept!

Cum se obtine o bursa la Harvard

Dar cine este aceasta doamna De Menil, intreb eu? Victor raspunde: domnul si doamna au fost consilieri pe probleme culturale in guvernul meu. Dansii locuiesc la Paris dar au o resedinta si la New York. In Romania sau ocupat de patrimoniul istorico-cultural al zonei Maramuresului. Dupa ce mi-am dat demisia ca prim-ministru, doamna De Menil a fost transferata pe langa noul ministru al culturii, domnul Ion Caramitru, avand practic aceleasi insarcinari Aceasta familie a aranjat o bursa pregatitoare pentru fetita noastra la aceasta prestigioasa institutie de invatamant liceal pentru a o pregati sa intre mai tarziu (adica peste 4 ani) la Harvard.

Dar domnule Ciorbea, dumneavoastra realizati costul unei asemenea educatii: patru ani de liceu si inca patru de universitate? Va va costa minimum 150.000 de dolari! Cine plateste acesti bani?

Domnule Chirila, eu nu pot plati acesti bani dar doamna De Menil prin influenta pe care o are a aranjat ca toate cheltuielile pentru educatia fetei mele sa fie suportate 100% printr-o bursa din strainatate! M-am oprit. Dar gandurile m-au dus prin acele coridoare intortocheate prin care politicienii romani ajunsi la putere, se gandesc mai mult la avantaje in favoarea propriilor interese decat la a ridica si reprezenta cu adevarat poporul roman. Bine, domnule Ciorbea ramane asa: dupa intalnirea cu romanii din New York, plecam acasa si maine dimineata la 5, o luam spre Boston. Aranjez eu masina.

Dumneavoastra la noapte sa scrieti materialul pentru New York University. De acord, zice Victor.

Nu descriu intalnirea din aceeasi dupa amiaza cu exilul romanesc. Am avut dreptate. Am reusit sa demaram programul pe la 3:45. Domnul Ciorbea vorbeste foarte mult. Stiam asta din auzite si de la televizor. Pana la urma in loc de doua ore a vorbit trei. Abia pe la 7 seara am reusit sa deschidem a doua parte a programului la sala sociala. Am terminat evenimentul nostru pe la 9:30 seara si am ajuns acasa putin inainte de 11. Eram cu totii epuizati . Eu eram multumit ca totusi intalnirea cu publicul roman s-a incheiat cu succes lasand deoparte toate celelate detalii descrise pana in prezent. Mentionez doar ca in sala sociala intalnesc un prieten de 35 de ani taximetrist in New York. Ii povestesc problema mea in legatura cu faptul ca dimineata trebuie sa fiu in Boston pana la 10, impreuna cu Victor si Lacrima Ciorbea.

Mai sa fie, zice el: eu ma retrag in curand si daca inca nu ai pe nimeni pentru seviciul asta, hai ca va duc eu…pe gratis! Domnul prim-ministru isi va aduce  aminte de mine mai tarziu cand ma voi retrage in Romania si poate ma va numi soferul lui personal…..sau poate la alt mahar? Mircea, zic eu: ne duci sau nu ne duci….lasa visele cu sofer personal pentru maharii din Romania! La ora 4:30 dimineata sunt la tine acasa. Fiti gata si va fac eu un tur sa nu-l uitati! Cunosc Boston-ul foarte bine.

( va urma )

Facebook Comments Box

6 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Kara Jacox
  #1 Kara Jacox 4 April, 2011, 21:31

  Hm, So i’m happy with this however not entirely sure, so i am gonna research a touch more.

  Reply this comment
 2. Penny Pomo
  #2 Penny Pomo 7 April, 2011, 21:21

  That sounds fine but i’m just still not so certain that I like it. At any rate will look far more into it and decide personally! 🙂

  Reply this comment
 3. Latanya Oleson
  #3 Latanya Oleson 10 April, 2011, 17:24

  I actually absolutely have to think far more in that course and find out what i can do about this.

  Reply this comment
 4. Marisha Kjellsen
  #4 Marisha Kjellsen 12 April, 2011, 23:10

  I was aware about this previously, but nonetheless there was clearly a few useful pieces that completed the image for me, many thanks!

  Reply this comment
 5. Carri Rappleyea
  #5 Carri Rappleyea 14 April, 2011, 00:42

  Hm, I’m just ok with this but still not completely sure, so i’m going to research a little bit more.

  Reply this comment
 6. Paulene Goudreau
  #6 Paulene Goudreau 16 April, 2011, 06:16

  Fine, that’s a nice beginning but i’ll have to look into that a great deal more. Will show you exactly what more i have found.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.