Procurorul Togan si-a turnat colegii de liceu la Securitate

Procurorul Togan si-a turnat colegii de liceu la Securitate

by December 14, 2009 0 comments

Alexandru Togan a fost pana de curand prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Neamt. A fost numit in aceasta functie in decembrie 2008 de catre CSM. Peste numai zece luni, el se pensioneaza brusc. Nimeni nu a inteles atunci ce l-a determinat sa faca acest gest. Acum insa stim adevaratul motiv. CNSAS i-a descoperit trecutul intunecat. A fost recrutat de Securitatea comunista inca de pe bancile liceului. Si-a turnat intr-un mod josnic colegii si profesorii, in speranta ca va fi ajutat sa ajunga ofiter in aparatul de represiune.

Elevul Togan visa la uniforma de securist

Alexandru Togan s-a nascut in 1956 in satul Mihalceni, comuna Ciorasti, judetul Vrancea. Dupa ce a absolvit clasele primare in satul natal, a fost trimis de parinti la liceul din comuna Dumitresti, acelasi judet. Aici a fost recrutat de un ofiter de securitate, pentru a da informatii despre colegii, prietenii si profesorii lui.

Din continutul notelor informative intocmite de elevul Togan, ne dam seama ca nu a fost vorba de constrangere sau naivitate. Nici pe departe. Pur si simplu a fost interes pur. Pe cand avea numai 17 ani, elevul Togan visa sa se faca ofiter de securitate. Nu stim daca a reusit. Ne lipsesc datele necesare. Cert este ca si-a urmat idealurile de anchetator si vreme de 28 de ani a fost procuror-criminalist in justitia comunista.

Recrutarea lui de catrea Securitate a fost floare la ureche. Aflam acest lucru din raportul intocmit de ofiterul sau de legatura: “Socotind ca a sosit momentul sa-i propun sa colaboreze cu organele de securitate, raspunsul lui a fost ca este dornic sa ne sprijine, mai ales ca doreste sa devina si el ofiter, dar nu stie in ce directie, in ce mod sa ne ajute”.

Togan incepe sa dea primele note informative in septembrie 1973, pe cand avea 17 ani. “B.S, il cunosc de aproape un an. Din discutiile pe care le-am avut cu el despre viata din Romania, despre tineret, despre politica PCR, am vazut limpede dorinta lui de aventura, i-ar placea mai mult viata tineretului din alte tari. Cultivat mai mult, poate deveni un om destul de serios, oricum acum nu e prea demn de incredere”.

Spiritul de aventura al copiilor, o crima in ochii Securitatii

Regimul comunist urmarea sa controleze viata oamenilor, in cele mai mici detalii. Spiritul de aventura al liceenilor, povestile de dragoste ce abia se infiripau intre tineri, glumele la adresa “conducatorului iubit” sau dezinteresul acestora fata de ideologia comunista erau privite de Securitate ca “devieri compoartamentale de la linia partidului”, ce trebuiau indreptate imediat.

De aceeasi parere era si elevul Togan. Pe cand ceilalti se bucurau de viata, el nu avea altceva de facut decat sa semnaleze micile prostioare ale colegilor sai: Va pot informa urmatoarele fapte petrecute in liceul nostru in ultima perioada. Avem elevi cum sunt V.P. si B.E., care raspandesc glume si bancuri pe seama conducatorului de partid, presedintele R.S.R., tov. Nicolae Ceausescu. Exista de asemenea la noi in liceu elevi departati de civilizatie: B.V. si M.M. sunt eleve care fumeaza, antreneaza fetele celelalte la o viata decadenta, josnica (personal am urmarit-o pe eleva B.). Intr-una din ultimele zilele de scoala ale trimestrului 3, eleva B. acorda intalnire nocturna unui necunoscut si vine in liceu la ora unu noaptea” (nota din 20.06.1974).

Si povestile de dragoste ale celorlalti erau infierate de viitorul procuror. Relatiile de dragoste intre elevi si eleve exista, dar nu au depasit limitele. Inclina spre o dragoste-afacere elevele B.N. si I.I.” (nota informativa din 19 decembrie 1974).

Nici jocul de poker practicat de unul din colegii sai nu ii era pe placul lui Togan. “El mi-a spus ca in liceu stie un elev venit din Ramnicu Sarat, care se spune ca ar fi dorit sa fuga din tara, ca pe acest elev il cheama U., si ca in prezent nu se prea tine de invatatura si mai atrage si pe alti colegi spre a juca poker”, noteza ofiterul care l-a recrutat pe Togan.

UTC nu isi face treaba

In timp ce liceenii se pregatesc de Craciunul anului 1974, Togan era preocupat mai mult sa-si spioneze colegii. Pe masura ce colegii mei se maresc, incep sa gandeasca mai matur. Totusi, raman unii care isi inchisteaza in suflet unele conceptii aventuriste, iluzia unei vieti mai bune peste hotare. Cazuri elevii E.P., D.V., V.C. Intervine aici UTC-ul cu lipsurile sale, o slaba pregatire a lectiilor politico-ideologice, o slaba propaganda. E vina poate a secretarei D.D. care activeaza foarte slab. Si ei ii place sa asculte posturi de radio straine: Europa Libera sau Vocea Americii impreuna cu colega ei de camera G.M. care de asemenea e aplecata spre o viata usoara, fara griji si munca” (Nota informativa din 19 decembrie 1974).

Profesorii si pedagogii, turnati de proprii elevi

Pentru a arata cat este de credincios Securitatii, desi avea o varsta frageda, elevul Togan si-a turnat profesorii si pedagogii, pentru motive care astazi ni se par banale.

Despre tov. pedagoga S.E. Prezinta multe lipsuri, se lasa atrasa in convorbirile elevilor, uneori gresite, fara a reactiona. Abordeaza unele probleme, care dupa mine nu ar trebui. Una din ele este religia. E bine sa discutam despre religie, dar critic, sa incercam s-o scoatem de acolo de unde traditia si conditiile sociale vechi au inradacinat-o. Dar nu, situatia e invers la dansa. Cand incerc sa explic unele lucruri, dansa imi spune ca de unde stiu, e bine totusi sa credem. Vina nu e mare, dar oricum ar trebui sa dispara. Despre tov. prof. U.A.: am reusit sa discut cu dansul in afara scolii, in conditiile cand omul de destainuie, am aflat unele lucruri cam suspecte. O sa ma interesez in continuare”, se arata intr-o alta nota informativa intocmita de adolescentul Alexandru Togan.

Dosarul de colaborare al lui Togan ajunge in instanta

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la Curtea de Apel Bucuresti documente care certifica faptul ca Alexandru Togan a fost colaborator al Securitatii. Instanta urmeaza sa se pronunte in acest caz. Chiar daca nu mai este procuror, Togan risca sa fie acuzat de fals in declaratii, deoarece a dat o declaratie ca magistrat, conform careia nu a colaborat cu fosta securitate comunista.

CNSAS considera ca elevul Togan a furnizat Securitatii informatii despre colegii sai in mod constient, avand reprezentarea clara a faptului ca relatarile sale vor avea urmari negative asupra persoanelor mentionate in notele informative. De altfel, o parte din aceste informatii au fost transmise la Partid sau la conducerea liceului.

Adolescentul chiar recunoaste intr-o nota data Securitatii de stituatia in care se afla: “Daca oamenii acestia ar afla ce scriu despre ei, m-ar crede cine stie ce codos, dar eu lucrez cu bunavointa si nu din rautate, caci vreau ca dreptatea- sfant si vesnic ideal- sa depaseasca mult, mult, pragul ideii”.

Securitatea a apreciat mult serviciile aduse de viitorul procuror si il va recruta in calitate de colaborator al organelor de contrainformatii militare, avand numele conspirativ “SANDU”,  pe cand Togan a indeplinit stagiul militar obligatoriu la U.M. 01027 Piatra Neamt.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.