Afaceri de milioane de euro cu Statul pentru Gyorgy Frunda

Afaceri de milioane de euro cu Statul pentru Gyorgy Frunda

by July 19, 2010 0 comments

Lupta senatorul UDMR Frunda Gyorgy pentru desfiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) are scopul de a ascunde afacerile familiei sale cu statul. Doua dintre firmele detinute de sotia sa, SC Marmed si Ortoprofil Romania SRL, incaseaza anual milioane de euro de la casele judetene de asigurari de sanatate. Succesul familiei Frunda in afaceri cu proteze medicale este garantat si de relatiile sus-puse, unul dintre consilierii ministrului sanatatii Cseke Atilla figurand in 2009 pe statul de plata al doamnei Frunda.
Ancheteonline a trimis solicitari Caselor Judetene de Asigurari pentru a face publice sumele virate in conturile familiei Frunda. Insa, doar sase institutii judetene s-au rezumat a ne transmite ca «acordurile de furnizare de dispozitive medicale nu au valoare de contract, furnizorilor li se deconteaza facturile in limita bugetului aprobat de CNAS».
Totusi, CAS Bihor ne-a comunicat ca in anul 2009 judetul amintit a platit catre firma Ortoprofil Romania SRL suma de 1.118.431 lei.

Pana la data de 30 iunie 2010, firma detinuta de sotia senatorului Frunda a incasat 237.080 lei, alte facturi in valoare de 198.476 lei fiind emise ulterior datei de 1 iulie 2010.
Cu alte cuvinte, intr-un an si jumatate, firma controlata de familia Frunda a semnat contracte in valoare de 400.000 euro numai cu CAS Bihor. Avand in vedere faptul ca peste 80% dintre Casele Judetene de Sanatate au relatii contractuale cu cele doua firme, ne putem usor imagina valoarea intregii afaceri.
Consilier de ministru in slujba pritenilor de partid
Tacerea suspecta a responsabililor CAS din teritoriu poate fi pusa pe seama faptului ca unul dintre consilierii ministrului Sanatatii, udemeristul Cseke Atilla, respectiv Vass Levente a primit anul trecut de la policinica Marmed 330 lei cu titlul «prestari servicii medicale».
Potrivit declaratiei de avere a senatorului Frunda Gyorgy, SC Marmed este detinuta integral de sotia sa.
Cum functioneaza sistemul de plata catre firmele familiei Frunda?
Casele de asigurari incheie un contract cu firma Ortoprofil Romania SRL pentru dispozitive medicale destinate recuperarii unor deficiente organice. Medicul specialist emite un bilet de recomandare bolnavului pentru obtinerea dispozitivului medical. Pacientul se prezinta la CJAS cu biletul de recomandare. In functie de mai multe criterii, CJAS emite decizia de obtinere a dispozitivului recomandat. Pe verso-ul deciziei, este trecuta lista furnizorilor agreati de CJAS, pacientul avand posibillitatea sa aleaga firma dorita. Mai departe, asiguratul se prezinta la furnizorul ales, primeste proteza si furnizorul emite factura catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.