Gheorghe Enoiu, tortionarul care nu se murdarea de sange

Gheorghe Enoiu, tortionarul care nu se murdarea de sange

by August 24, 2010 6 comments

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a trimis Parchetului General o serie de documente pentru punerea sub acuzare a fostului ofiter de Securitate, Gheorghe Enoiu, care este acuzat de crime impotriva umanitatii, in perioada regimului Gheorghe Gheorghiu Dej.  In 2007, Institutul a deschis acest caz, intocmind un dosar penal pentru judecarea lui Enoiu.

Gheorghe Enoiu s-a nascut in 1927 in judetul Arges si dupa absolvirea scolii primare in satul natal, s-a mutat la Bucuresti, unde a devenit ucenic la Tipografia CFR Filaret. A ajuns impiegat de birou de contabilitate la Tipografie, perioada in care s-a inscris in organizatia de tineret a PCR, partid aflat in ilegalitate. A participat la toate manifestatiile antidemocratice de dupa razboi, iar dupa ce s-a instaurat regimul comunist, s-a inscris la scoala de Securitate. Viata de tortionar si-a inceput-o la Directia de anchete penale ca anchetator, adica la departamentul care se ocupa in mod direct cu maltratarea detinutilor, ajungand in 1963 comandant al acestei directii.

S-a remarcat de tanar prin bestialitatea cu care isi tortura victimele. El a participat personal la anchetarea loturilor fostilor comunisti Vasile Luca si Lucretiu Patrascanu, care au fost eliminati fizic in urma conflictului pentru putere in interiorul PCR, castigat de Gheorghe Gheorghiu Dej.

De asemenea, Enoiu, un tortionar fidel regimului lui Dej, s-a ocupat personal de agresiunea fizica a gruparilor de partizani care luptau impotriva comunismului, de sefii cultelor religioase. Fosti detinuti politici au povestit dupa 1989 ca in timpul anchetelor, Enoiu obisnuia sa se infasoare intr-un cearceaf pentru a nu se murdari de sangele celor torturati. Metoda preferata era sa-i loveasca pe cei anchetati cu pumnii si picioarele in cap pana cand acestia recunosteau faptele imputate.

In cartile sale, Paul Goma relateaza ca in perioada noimebrie-decembrie 1956, studentii arestati care au manifestat pentru sustinerea revolutiei maghiare anticomuniste din 1956, au fost torturati personal de Gheorghe Enoiu. Goma sustine ca unul dintre colegii lui de facultate, Stefan Negrea, a fost batut in cap de tortionar pana a innebunit si s-a spanzurat in celula.

In rapoartele inaintate conducerii Securitatii, Enoiu recunoaste ca folosea metode brutale impotriva celor arestati. Astfel, in raportul din 28 noiembrie 1967, Enoiu spune ca “in decursul anilor am incalcat legalitatea, am savarsit abuzuri, aducand prejudicii unor cetateni nevinovati”. Dar are o justificare: “Va asigur domnule presedinte, ca am muncit zi si noapte ca in orice moment am fost animat de sentimente de a munci mai bine de a lovi cu toata hotararea in dusmanii adevarati”, se adresa el sefului Securitatii din acea perioada, Alexandru Draghici.

In perioada relaxarii comuniste, dupa ce la putere a ajuns Nicolae Ceausescu, unele rapoarte ale Securitatii au condamnat metodele folosite de Enoiu. “Din analiza facuta, s-a constatat ca in perioada 1952-1953, cu prilejul anchetarii unor persoane, Gheorghe Enoiu a incalcat in mod grav legalitatea socialista, folosind metode brutale, de constrangere fizica si morala”, se arata intr-un raport din 1974.

Facebook Comments Box

6 Comments so far

Jump into a conversation
 1. http://gheorghiudej.blogspot.com/
  #1 http://gheorghiudej.blogspot.com/ 14 September, 2010, 08:20

  Felicitari pentru blog.
  Lasa-ti un link la blogul lui Ghoerghiu Dej http://gheorghiudej.blogspot.com/ pentru a putea trimite persoane la acest articol.
  Poveste incredibila din perioada lui Gheorghe Gheorghiu Dej: Fiica lui Dej, Lica s-a indragostit in timp ce era casatorita cu fiul doctorului care a dus la moartea mamei lui Gheorghiu Dej . Aflati ce s-a intamplat cand a aflat dej la http://gheorghiudej.blogspot.com/
  Va multumesc

  Reply this comment
 2. Kendal Schillaci
  #2 Kendal Schillaci 7 April, 2011, 00:54

  Hm, So i’m happy with this however not entirely positive, therefore i’m about to research even more.

  Reply this comment
 3. Nana Kostelnick
  #3 Nana Kostelnick 9 April, 2011, 14:39

  I seemed to be aware of this previously, but nevertheless there was clearly a few useful bits which concluded the picture for me, many thanks!

  Reply this comment
 4. Kenyetta Struthers
  #4 Kenyetta Struthers 13 April, 2011, 14:24

  We surely must think more in that direction and see a few things i can do regarding this.

  Reply this comment
 5. Tomeka Adragna
  #5 Tomeka Adragna 13 April, 2011, 22:44

  Hm, I am comfortable with this but nonetheless not fully certain, therefore i am going to research a tad bit more.

  Reply this comment
 6. Lora Varanese
  #6 Lora Varanese 16 April, 2011, 02:13

  Hm, Now i’m comfortable with this nevertheless not fully certain, so i am about to research a little more.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.