Ungaria: Reziduurile toxice au ajuns in Dunare si ameninta Romania

Ungaria: Reziduurile toxice au ajuns in Dunare si ameninta Romania

by October 7, 2010 1 comment

Torentul toxic provocat de o deversare de noroi caramiziu in urma accidentului industrial produs luni in Ungaria a ajuns joi dimineata in Dunare, principala artera fluviala din Europa de Est si ameninta ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel alcalin putin peste normal, a declarat pentru AFP un responsabil al al Serviciului apelor din Ungaria. Tarile riverane Dunarii, in special Serbia, Croatia si Romania, se tem de o contaminare la scara mare. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, neaga pericolul si sustine ca reziduurile vor ajunge abia vineri in Dunare si nu sunt toxice.

“Nu este adevarat. Am vorbit aseara cu seful de la Apele Ungare, care a spus ca autoritatile de acolo au facut un dig pentru a stopa deversarea reziduurilor. Reziduurile nu au ajuns in Dunare, iar atunci cand vor ajunge nu vor fi periculoase. O sa ajunga in Dunare abia vineri si nu este niciun pericol”, a declarat Borbely.

“Am luat legatura cu cei din Ungaria, am vorbit cu ministrul de acolo, cu secretarul de stat. Si azi vom avea 2-3 comunicari de la Apele Romane. E o catastrofa ecologica in Ungaria, dar, in privinta poluarii transfrontaliere nu e niciun pericol”, a mai spus Borbely, subliniind ca se fac si se vor face in continuare verificari pe Dunare, la intrarea in tara.

Potrivit unui responsabil al Serviciului apelor din Ungaria, esantioane de apa prelevate din afluentul Raab al Dunarii releva un “nivel alcalin cu putin peste normal, intre 8,96% si 9,07%, in timp ce indicele normal este de 8%”.

Viitura toxica deversata in urma avariei survenite la rezervorul de deseuri industriale al uzinei de bauxita-aluminiu din orasul Ajka (160 km vest de Budapesta) s-a scurs din raul Raab in Dunare in jurul orei locale 06:30 GMT, in dreptul localitatii Gyor. Catastrofa ecologica a lovit luni Ungaria, amenintand intregul ecosistem al celui mai mai lung al doilea fluviu din Europa, dupa Volga, inclusiv punand in pericol flora si fauna.

Accidentul s-a soldat cu 4 morti, intre care o fetita de 14 luni, si peste 120 de raniti, in timp ce trei persoane sunt date in continuare disparute. In urma avariei survenite luni la fabrica de aluminiu Ajkai Timfoldgyar din vestul Ungariei s-a produs o deversare de circa 600.000 -700.000 de metri cubi de noroi caramiziu toxic.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Aja Monticello
    #1 Aja Monticello 15 April, 2011, 06:24

    I’d be inclined to buy into with you one this subject. Which is not something I typically do! I love reading a post that will make people think. Also, thanks for allowing me to speak my mind!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.