Guvernul doneaza 1 milioan de lei schitului “Prodromu” de la muntele Athos

Guvernul doneaza 1 milioan de lei schitului “Prodromu” de la muntele Athos

by November 29, 2010 11 comments

Statul roman va finanta in 2011 schitul romanesc “Prodromu” de la muntele Athos din Grecia cu 1,053 milioane de lei, potrivit proiectului de buget pe anul viitor. Aceasta biserica a mai primit anul acesta 1,05 milioane de lei, iar in 2009 peste 975.000 de lei.

Schitul romanesc “Prodromu” sau Sfantul Ioan Botezatorul este sponsorizat de statul roman pentru reconstructia si modernizarea cladirilor din incinta acestui lacas de cult. Din informatiile obtinute din presa religioasa, schitul are nevoie de refacerea structurii imobilului, in special spatiile care adapostesc spitalul, farmacia, sectorul administrativ, chiliile monahilor, camerele de oaspeti si sala mare de receptie.

Schitul “Prodromu” (denumirea in limba greaca a Sfantului Ioan Botezatorul) adaposteste 25 de calugari de origine romana. Este situat intre Kavsokalyva si Marea Lavra, pe un deal stancos, la o altitudine mica, in zona muntilor Athos. Lacasul apartine manastirii Marea Lavra. Schitul a fost intemeiat de calugarii moldoveni Iustin, Patapie si Grigorie in 1810, fiind cumparat de la calugarii greci.

In 1840, schitul a fost pustiit de armatele turcesti, iar in 1848 alti doi monahi modoveni, Nifon si Nectarie, au construit un nou schit in locul celui distrus, cu ajutorul domnitorului Grigore Ghica, fiind sfiintit in 1866.

Acest lacas de cult are o relatie speciala cu Biserica Rusa. Pe 24 iunie 2010, schitul “Prodromu” a fost vizitat de o delegatie a Eparhiei din Sankt Petersburg, care a primit o copie a Sfintei Icoane a Maicii Domnului, “Prodromita”.

Statul roman merge pe traditia donatiilor consistente ale marilor domnitori catre lacasurile de cult ortodoxe de la muntele Athos. Astfel, domnii Tarii Romanesti din secolul 14 au donat sume de bani catre manastirile de la Marea Lavra. Mai intai, Neagoe Basarab, apoi Vlad Vintila, Matei Basarab si Constantin Brancoveanu.

Desi suntem in plina criza, Guvernul se dovedeste a fi evlavios si deschis la punga pentru cultele romanesti. Potrivit proiectului de buget pe anul viitor, cresc cheltuielile cu salarizarea personalului de cult cu aproape 10%, de la 227.850.000 de lei, la 248.637.000 de lei.

In proiectia bugetara pe anul 2012, an electoral, cand vor avea loc alegerile parlamentare, se prevede ca aceste cheltuieli sa ajunga la 269 milioane de lei. Iar in 2014, cand vor fi alegeri prezidentiale, fondurile alocate salariilor preotilor vor sari la 325.976.000 de lei.

Facebook Comments Box

11 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Anonim
  #1 Anonim 30 November, 2010, 01:57

  Foarte bine! Numai Dumnezeu ne mai poate ajuta în conspirația planetară care se pregătește… chiar nu vă dați seama?

  Reply this comment
 2. Galaxy
  #2 Galaxy 8 December, 2010, 21:13

  Stiinta + Iubire reciproca = Progres. De asta avem nevoie, nu de alte biserici si religie! Ce oameni indoctrinati, v-a tampit religia de cap si sinteti fff superstitiosi!

  Reply this comment
 3. godless1859
  #3 godless1859 9 December, 2010, 13:32

  Politicienii comanda sondaje din care reiese ca populatia are incredere in biserica dupa care toarna bani cu nemiluita la popi si se afiseaza in public la evenimentele religioase pentru a-si atrage o parte din acea incredere.

  Asta arata cat de onesti sunt din moment ce nu sunt in stare sa atraga incrderea populatiei direct prin prestatia lor.

  Reply this comment
 4. florin stefan
  #4 florin stefan 17 February, 2011, 12:47

  ma numesc florin mihai, am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin sarbatorile de paste, iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de paste ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem si noi un cozonac si un ou rosu. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi si banii celor ce ne mai ajuta din cand in cand.si noi numai ramanem cu nimic ca sa ne punem pe masa de paste.Va rugam din tot sufletul, daca puteti sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti, ca sa ne putem face si noi aceasta mare sarbatoare cum trebuie, cum si-o fac toti oameni. numai cu ajutorul dumneavoastra putem fi si noi mai fericiti de paste. daca vreti sa ne ajutati, va las numarul meu de telefon, si daca vrei sa ne ajutati, ma puteti suna 0723022632. va multumesc si cred ca aceasta scrisoare, nu o veti arunca.

  Reply this comment
 5. My Cheslak
  #5 My Cheslak 7 April, 2011, 18:36

  My partner and i definitely have to think even more in that direction to see what i can do about this.

  Reply this comment
 6. Robbi Akright
  #6 Robbi Akright 10 April, 2011, 14:58

  Hm, Now i am comfortable with this however not wholly confident, so i’m gonna research a little bit more.

  Reply this comment
 7. Vennie Yuska
  #7 Vennie Yuska 13 April, 2011, 21:33

  O . k ., what a nice beginning however i’m going to look into that a great deal more. Will let you know what more there really is.

  Reply this comment
 8. Lizette Gofman
  #8 Lizette Gofman 16 April, 2011, 12:59

  I’m aware of this previously, but nevertheless there were some useful pieces which completed the image for me personally, many thanks!

  Reply this comment
 9. george
  #9 george 21 June, 2011, 22:20

  TOVARASII ATEI SI SECTANTI SUNT RUGATI SA COMENTEZE MINCIUNILE ATEILOR SI ALE PASTORILOR DIN S.U.A. CARE PROPOVADUIESC SFARSITUL LUMII IN FIECARE AN.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.