Vicepresedintele ANPC, Samuel Calota: “Castigurile bancii vor fi stabilite chiar de la incheierea contractului”

Vicepresedintele ANPC, Samuel Calota: “Castigurile bancii vor fi stabilite chiar de la incheierea contractului”

by November 10, 2010 0 comments

Vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Samuel Calota, sustine, intr-un interviu acordat Ancheteonline.ro, ca ordonanta 50 va aduce modificari importante in relatia client-banca. El declara ca trebuie sa dispara dreptul exclusiv al bancii de a modifica nivelul de dobanda in functie de politica sa interna, iar costurile unui credit ar trebui sa fie cat mai transparente. El anunta ca un amendament discutat in Parlament prevede ca inca de la semnarea unui contract de credit  se va stabili marja de castig a bancii. In plus, Samuel Calota considera ca nu trebuie sa existe o discriminare intre contractele de creditare vechi si cele noi.

Rep: Domnule vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), ordonanta 50, care prevede eliminarea comisioanelor bancare a provocat multe reactii contradictorii in sistemul banca romanesc, dar si la nivelul unor institutii din afara tarii, cum ar fi FMI si UE. Acum ordonanta este in Parlament. In ce stadiu se afla se afla dezbaterea?

Samule Calota: Ordonanta 50 este in acest moment la Camera Deputatilor, la comisia de buget-finante. Peste 100 de propuneri de modificare a ordonantei  au venit la aceasta comisie din partea asociatiei consumatorilor, a asociatilor financiare nebancare, din partea parlamentarilor. Saptamana aceasta vom analiza punct cu punct si sigur vom aduce unele modificari pentru a gasi cea mai buna formula juridica, in vederea imbunatatirii relatiei dintre banca si client. Speram ca pana la sfarsitul acestei luni sa primeasca votul final al Parlamentului.

Rep: Ce contin aceste amendamente? Sunt schimbari semnificative?

S.C.: Este vorba de fapt de clarificari asupra unor articole care au fost interpretate in mod diferit in cele patru luni de cand ordonanta 50 produce efecte. Multe dintre aceste amendamente sunt sustinute de ANPC pentru ca vor normaliza relatia dintre banci si clienti si care vor putea pune pe picior de egalitate cele doua parti implicate intr-un contract bancar.

Rep: Concret, ce poate schimba acest act normativ in relatia dintre banca si client?

S.C.: De exemplu, pana acum bancile erau favorizate, aveau o pozitie privilegiata in relatia cu clientul atata timp cat ele puteau modifica nivelul dobanzii sau costurile aferente in mod discretionar, fara consimtamantul consumatorului. Trebuie sa dispara dreptul exclusiv al bancii de a modifica nivelul de dobanda in functie de politica interna, in functie de modul in care isi finanteaza afacerea.

Rep: Cu alte cuvinte, consumatorul trebuie sa fie informat permanent asupra evolutiei creditului sau.

S.C. : Unul dintre lucrurile foarte bune continute in aceasta ordonanta este transparentizarea modului de calcul a costurilor creditelor. Astfel, o modificare foarte importanta adusa intr-un contract bancar reprezinta eliminarea posibilitatii bancilor de a-si ascunde castigurile in comisioane sau in marje aberante. Un amendament care va fi adus ordonantei si care va fi sustinut de parlamentari se refera la modul de calcul al dobanzii. Atfel, se va stabili prin lege ca sa se ia in calcul nivelul indicelui de referinta de la data incheierii contractului. De la inceput se va stabili marja de castig a bancii.

Rep: Dar pana astazi, cum era stabilita aceasta marja?

S.C.: Dupa ureche. Daca acest amendament va trece, marja nu va mai putea fi modificata pe perioada derularii contractului.Ceea ce va plati consumatorul va rezulta din insumarea acelei marje cu indicele de referinta actualizat la 3,6 sau 12 luni, in functie de cum a fost prevazut in contract.

Rep: Cu alte cuvinte clientul va sti de la inceput care vor fi costurile totale ale creditului.

S.C.: Da, asa putem proviziona pe mai multi ani modul de rambursare a creditului sau putem sti cum contruim o afacere finantata cu bani luati prin credit. Un alt amendament care ar putea fi adoptat ar fi faptul ca banca va putea sa diminueze nivelul marjei, in conditiile in care indicele de referinta va creste pentru a fi accesibil in continuare pentru consumator costul creditului. Iar in momentul in care indicele de referinta va scadea, banca va avea posibilitatea sa majoreze nivelul marjei dar nu mai mult decat este prevazut in contractul initial.

Rep: Voci din FMI si UE au acuzat faptul ca ordonanta se aplica retroactiv la creditele aflate in derulare si ar trebui sa se aplice doar la contractele noi.

S.C.: Pozitia noastra, a ANPC, este nu ca se pune problema retroactivitatii pentru contractele deja incheiate. Sunt contracte aflate in derulare care au termen de scandenta peste 25 de ani. Asteptam atatia ani pentru a aplica noile norme bancare? Este absurd! Noi aplicam prevederile ordonantei la contractul de derulare doar de la 21 iunie 2010 pana cand se va incheia contractul.

Rep: Cu alte cuvinte credeti ca ar fi vorba despre o discrimarea care s-ar produce intre clientii vechi ai bancilor si cei care vor incheia contracte de la data publicarii ordonantei?

S.C.: Trebuie sa fie clar pentru toata lumea. Este vorba despre noi norme si principii care trebuie sa guverneze relatia dintre client si banca, daca vreti o noua filosofie a creditului. Deci, aplicam noi principii. In consecinta, aceste principii nu pot fi introduse doar in contractele semnate dupa data intrarii in vigoare a ordonantei. De asemenea, nu este normal sa ingradim dreptul consumatorului care are un contract mai vechi sa obtina un credit mai bun.

Rep: Aceste principii introduc si o mai mare liberalizare a pietei creditelor?

S.C.: Da, aplicarea prevederilor ordonantei va duce la o mai mare mobilitate a consumatorilor, in cautare de oferte mai bune, iar bancile vor fi intr-o cuncurenta mai puternica decat pana acum. Am putea spune ca se va sparge asa-zisul cartel al bancilor, intelegerile dintre ele pentru a tine la un anumit nivel costurile creditelor. Bancile vor fi obligate sa vina cu conditii mai bune de creditare.

Rep: Bancile s-au plans ca ordonanta le-a diminuat profiturile, fiind chiar in situatia de a trece pe minus si ca acest act normativ nu a tinut cont si de solicitarile lor.

S.C.: Bancile nu vor suporta pierderi asa cum s-au grabit sa anunte. Chiar unele dintre ele au declarat in ultimul timp ca nu se pune problema de pierderi ci de diminuarea castigului pe care si l-au propus a le realiza. Nimeni nu a realizat pana acum un studiu de impact serios care sa clarifice suficient de bine cat de mult sunt afectate bancile. Cum de altfel nu s-a facut un studiu de impact asupra pierderilor inregistrate de consumatori in ultimii ani, din cauza cresterilor nejustificate a nivelului dobanzilor. Supararea bancilor rezida din faptul ca, odata cu aplicarea ordonantei 50, nu mai pot realiza profituri exorbitante pe seama consumatorilor.

Rep: Cu putin timp in urma, cand reprezentantii FMI si UE erau la Bucuresti pentru noi negocieri privind acordurile financiare cu cele doua institutii se vorbea despre presiuni la adresa  autoritatilor romane pentru modificarea ordonantei, in sensul dorit de banci. Se vorbea chiar de demersuri pentru inceperea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

S.C.: Cred ca FMI si UE s-au pripit atunci cand au afirmat ca Romania nu respecta legislatia europeana, atunci cand au afirmat ca nu am preluat prevederile directivei 48/2008 in legislatia romaneasca. Insa, in urma discutiile avute in ultima perioada cu cele doua institutii, am putut ajunge la un acord acceptabil. Deci, in acest moment nu se pune problema inceperii procedurii de infringement sau pre-infringement. Ordonanta 50 este un act legislativ national complex, care rezolva probleme identificate in relatia dintre banca si consumator. Aceasta ordonanta a avut acordul Ministerului Justitiei, al Finantelor si al Departamentului pentru Afaceri Europene, care a fost in permanenta legatura cu structurile europene.

Rep: In acest context, ca reprezentant al ANPC, care este mesajul pe care il transmiteti  bancilor?

S.C.: Bancile trebuie sa vada in consumator un partener al lor. Un contract de credit trebuie sa stabileasca o relatie de egalitate intre client si banca, nicidecum o relatie de subordonare. In acelasi timp, consumatorul trebuie sa inteleaga ca acele contracte in care sunt parte trebuie duse la bun sfarsit si sa-si achite datoriile.

Ordonanta 50 se aplica din iunie

Ordonanta 50 privind creditele bancare a fost adoptata de Guvern pe 21 iunie 2010. Acest act normative a fost elaborat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului si insusita de Guvern si prevede eliminarea unor comisioane la credite. Ordonanta a provocat reactii dure din partea bancilor, care considera ca este un act normativ abuziv, indreptat impotriva lor. Unele oficialitati ale UE au sustinut ca prevederile ordonantei 50 se aplica retroactiv si chiar au amenintat ca vor incepe procedurile de infrigement la adresa Romaniei.

Samuel Calota, manager de spital timp de 6 ani

S-a nascut la Alexandria (Teleorman) in 1960, este casatorit, are doi copii. Este membru PDL Teleorman. A absoliv cursurile facultatilor de inginerie si management turistic, precum si a facultatii de drept a Universitatii Bioterra, Bucuresti. De asemenea, a urmat si cursuri postuniversitare de management, dar si cursuri de perfectionare in management spitalicesc. Intre 1992-2003 a fost administratorul unui grup de firme, iar din 2003 pana in 2009 a fost manager de spital in Alexandria.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.