EXCLUSIV Cascadorul Szoby Cseh si-a turnat colegii de platou la Securitate

EXCLUSIV Cascadorul Szoby Cseh si-a turnat colegii de platou la Securitate

by January 27, 2011 39 comments

Cel mai mare cascador din Romania, Szoby Cseh, este acuzat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) ca ar fi furnizat Securitatii noua note informative sub numele de cod “SABIN”. Celebrul cascador si-ar fi turnat colegii de munca care urmareau sa plece din tara. Verificarea lui Szoby Cseh de catre CNSAS s-a facut in baza unei cereri a cotidianului “Evenimentul Zilei”. Cascadorul a recunoscut pentru Ancheteonline ca a  fost naiv si securistii l-au pacalit.

“Este adevarat ca am semnat un angajament cu Securitatea. Eram angajatul studioului la vremea aceea, aveam rezultate extraordinare. In trei ani am facut din romani cei mai buni cascadori din Europa. In acelasi timp, asa cum se intampla in Romania, a inceput coruptia in randul colaboratorilor care voiau sa castige mai multi bani. Incet, incet, datorita acestei situatii au ajuns sa filmeze doar cei slabi”, a declarat Szoby Cseh pentru Ancheteonline.

“Deoarece nu am avut sustinere din partea conducerii, m-am adresat biroului special si am reclamat starea de fapt. Vedeam ca pierd din mana toata munca depusa atatia ani, se pierdea pur si simplu meseria. Le-am povestit ce se intampla acolo, in speranta ca o sa ma ajute. Eu le spuneam despre chestiunile organizatorice iar ei (securistii, n. red.) au inceput sa ma traga de limba, ma intrebau de anumite persoane. Eram omul care voia doar sa-si faca meseria. Nefiind versat, am crezut ca ma vor ajuta. Nu m-au ajutat deloc. Eu le-am demonstrat ca duc cascadori in afara si ca ma intorc cu ei, nimic altceva. Probabil am fost naiv”, a mai declarat Szoby Cseh.

Pe numele adevarat Cseh Szabolcs Imre si fiind cascador la Centrul de Productii Cinematografice Bucuresti, a fost recrutat de catre Securitatea Municipiului Bucuresti, in calitate de colaborator, in anul 1977, pentru incadrarea informativa a salariatilor deoarece “este in relatii bune cu majoritatea si cunoaste preocuparile acestora”, iar mai tarziu pentru a fi dirijat in “problema <Cinematografie>”, se arata in cererea de chemare in judecata inaintata Curtii de Apel Bucuresti. Angajamentul a fost semnat la data de 2 februarie 1978, avand numele conspirativ “Sabin”.

Ca dovada a colaborarii, CNSAS citeaza dintr-o nota informativa din data de 13 iulie 1984 furnizata de Szoby Cseh si redactata de un ofiter de securitate, act care se regaseste in dosarul de urmarit al unui cascador al Studioului Cinematografic Buftea. “Va informez urmatoarele privind pe cascadorul R.C… A intrat in relatii cu doi comercianti italieni pe care i-a convins sa facem pentru ei niste filme de reclama scurte, popularizand un supermagazin si un post de radio…R. doreste ca aceste filmari sa se faca in Italia, desi in discutiile noastre i-am demonstrate ca se pot face aici, mai ales ca, comerciantii nu cunosc conditiile (indescifrabil) de realizare care sunt mai greu de indeplinit. Din toate discutiile purtate imi dau seama ca este un mare admirator al vietii din Occident si doreste nespus de mult sa ajunga acolo. In situatia in care el ar lua parte la aceste filmari in Italia, ar fi favorizat de obtinerea unui loc de munca in Italia”, se arata in documentul CNSAS.

Ca urmare a acestui denunt, colegul cascador a intrat in vizorul Securitatii “in vederea prevenirii intentiilor sale deoarece are preocupari de ajungere ilegala in strainatate cu sprijinul unor cetateni straini”.

O alta nota informativa din data de 3 ianuarie 1978 a fost identificata intr-un dosar deschis unui cascador de la Circul de Stat. Astfel, Szoby Cseh enumera o serie de cascadori “pe care-i consider ca ar avea intentia sa plece din tara”, printer care si “S.A., care mereu spune si crede si acum ca dincolo ar fi raiul pe pamant”. Ulterior, cascadorul a dat si alte informatii privind intentiile colegului de a pleca in strainatate, precum si faptul ca acesta il considera pe Szoby vinovat de situatia cascadorilor din tara. “Cat de bine o duc aia (cascadorii fugari) si cat de prost noi! Ca daca nu eram eu sa-I ametesc cu vorba poate erau dincolo”.

O a treia nota informativa a fost transmisa catre Securitate la data de 19 iunie 1985, in care Szoby Cseh a semnalat faptul ca un cascador de la Centrul de Productii Cinematografice Bucuresti doreste sa plece in Italia “si a incercat in mai multe randuri sa provoace vreo ocazie speciala, dar nu a reusit. M-a rugat sa-l iau in RFG, dar am refuzat”. In urma acestei note, colegul cascador a primit o notita marginala pe declaratia data de Szabo: “Verificari si masuri de a se preveni plecarea in exterior”.

Ofiterii de Securitate au apreciat ca pozitiva activitatea lui Cseh Szabolcs Imre. “De la ultima analiza si pana in present informatorul <SABIN> a furnizat un numar de 9 materiale informative exploatate in exterior, informari la CCES. Este un informator cu posibilitati informative, sincer, cinstit, atasat de organele noastre”.

CNSAS considera ca prin furnizarea acestor informatii, “paratul a constientizat ca asupra persoanelor la care s-a referit in delatiunea sa se pot lua masuri de urmarire si verificare si, prin urmare, a vizat acesta consecinta”.

Potrivit biografiei sale postate pe blogul personal, in anul 3 de facultate (IEFS), Szoby Cseh a debutat in calitate de cascador in filmul “Dacii” (1965), lucrand in paralel la trapez zburator la Circul de Stat din Bucuresti in trupa “Ganea”. Tot inainte de terminarea facultatii, a fost distribuit ca actor in rol principal in filmul “Impuscaturi pe portativ”, precum si in productia franceza “Tom Sawyer si Huckleberry Finn”.
Incepand din 1966, Szoby Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt productii straine sau coproductii.

Din 1967, Szoby Cseh este promotorul scolii de cascadorie din Romania. A ocupat pana in 1979 pozitia de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea si consilier de lupte al Centrului National al Cinematografiei, ipostaza in care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse in perioada respectiva de studiourile cinematografice romane, care contineau secvente de actiune-lupte si a facut cele mai dificile cascade, unele fiind unicat pe plan mondial.

Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice in strainatate ca regizor de actiune-lupte sau cascador.
In 1975, a fost coordonatorul scolii de cascadori din Germania.
La 8 ianuarie 1990, in primele saptamani de libertate ale Romaniei, Szoby Cseh a infiintat Asociatia Cascadorilor Profesionisti din Romania, fiind ales presedinte al acesteia.

Dintre cascadele in executie proprie:

1966 – “Dacii”- a promovat pentru prima data in Romania cazaturile de la inaltime si cazaturile cu calul
1971- “Mihai Viteazul”- depaseste recordul mondial executand o cadere de la 13 m fara nicio protectie la aterizare
1976 – cadere de la 37 m cu spatele in jos, la furnalul de la Copsa Mica
1984 – saritura de 80 m cu masina in Marea Nordului
1985 – saritura cu un microbuz deasupra unui lac scufundat la 20 m, la Magdenburg. In timpul zborului a declansat explozia microbuzului incarcat cu trotil
1980-1988- executa cascadorii unicat apartinand personajului Buza de Iepure.
2002 – a realizat secventele de actiune – lupte la Amen, regia Costa Gavras.

Dintre cascadele unicat, inventii si premiere mondiale „marca Szoby Cseh”:

1967- trambulina elastica, folosita cu succes in redarea efectului de explozie
1970- tragatoarea, folosita in caderile cu calul, facandu-le mai simple si mai sigure atat pentru cascador, cat si pentru cal
1972- batuta, dispozitiv de aruncare a oamenilor din pozitii statice
1974- a folosit cabluri in redarea cat mai spectaculoasa a efectelor de impuscaturi, explozii, lovituri, zboruri gen Ninja
1980-1988- executa cascadorii unicat apartinand personajului Buza de Iepure. Cateva sunt considerate recorduri mondiale: saritura prin geam cu calul, cadere pe spate cu calul intr-o prapastie de peste 70 si altele.

Acest material apartine www.Ancheteonline.ro. Eventualele preluari se vor face cu respectarea reglementarilor in vigoare.

Facebook Comments Box

39 Comments so far

Jump into a conversation
 1. MedComp
  #1 MedComp 28 January, 2011, 21:59

  poate pentru asta a fost decorat de basescu traian … sau pentru ca a vazut pixelu’ albastru? … 🙂

  Reply this comment
 2. home
  #2 home 22 March, 2011, 14:21

  You are a very intelligent individual!

  Reply this comment
 3. Jackeline Sayaphon
  #3 Jackeline Sayaphon 13 April, 2011, 04:37

  Would it be possible to PM me and tell me few more thinks about this. I am really a fan of your blog.

  Reply this comment
 4. Sala samobójstw chomikuj
  #4 Sala samobójstw chomikuj 14 April, 2011, 11:21

  Skrzydlate świnie torrent

  Reply this comment
 5. Darrel Keets
  #5 Darrel Keets 15 April, 2011, 06:33

  This domain appears to recieve a large ammount of visitors. How do you get traffic to it? It offers a nice unique twist on things. I guess having something useful or substantial to give info on is the most important factor.

  Reply this comment
 6. Fast five torrent
  #6 Fast five torrent 15 April, 2011, 14:03

  Can I simply say what a aid to seek out somebody who actually knows what theyre talking about on the internet. You undoubtedly know tips on how to bring an issue to light and make it important. More people have to learn this and perceive this side of the story. I cant believe youre no more well-liked because you definitely have the gift.

  Reply this comment
 7. Oh karol 2 megaupload
  #7 Oh karol 2 megaupload 16 April, 2011, 00:35

  Can I simply say what a reduction to search out someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know tips on how to convey an issue to mild and make it important. More folks must read this and understand this facet of the story. I cant imagine youre no more well-liked because you undoubtedly have the gift.

  Reply this comment
 8. Davis Melstrom
  #8 Davis Melstrom 16 April, 2011, 20:26

  What an enjoyable (and may I say insightful) read! You may not know it, but this post of yours gave me so many realizations. I wonder if it occurs to you and other people, too, but there are times when I get wonderful ideas from things that don’t have anything to do at all with what’s in my mind. On a different note, I read a lot of blogs, it’s what I do before I head off to the gym, and I can’t believe some of the trash that some people are putting out, like a magic bullet for this, and a so-called-secret for that. Like in the topic of body-building, I’ve read quite a number of blogs that talk about products that make building muscles almost instantaneous! Imagine, bodybuilding without breaking a sweat?! Come on! At the very least you need to have a workout program which you will actually follow! Now I’m ranting, sorry. I’ll look around your blog some more before heading to another one.

  Reply this comment
 9. American pie 8 lektor pl online
  #9 American pie 8 lektor pl online 16 April, 2011, 20:59

  I used to be more than happy to find this internet-site.I wanted to thanks for your time for this glorious learn!! I positively having fun with each little little bit of it and I’ve you bookmarked to take a look at new stuff you blog post.

  Reply this comment
 10. Tennessee car insurance
  #10 Tennessee car insurance 16 April, 2011, 21:37

  your site doesn’t work on my iphone

  Reply this comment
 11. Philips Sonicare Flexcare
  #11 Philips Sonicare Flexcare 16 April, 2011, 21:44

  Pretty good publish. I just stumbled upon your blog and also wanted to point out that I possess really enjoyed reading your site posts.

  Reply this comment
 12. buzz
  #12 buzz 16 April, 2011, 21:53

  I grabbed your own web site on the internet and then examine some of the content material. Keep intact in the outstanding give good results. I merely extra your Feed to help you your Live messenger Report Website reader. Seeking out forward to studying some other from you in the future!…

  Reply this comment
 13. buzz
  #13 buzz 16 April, 2011, 21:53

  This is actually any especially valuable examine for me personally, Need to divulge you happen to be One in the most suitable blog owners When i ever in your life stumbled across.Thank you for offering this educational piece of content.

  Reply this comment
 14. Issac Maez
  #14 Issac Maez 16 April, 2011, 22:03

  All I know is that when i saw your blog it spoke to me the way no other blog has ever spoken. Thank you for that and do check out my blog sometime HM clothing is all you need!

  Reply this comment
 15. news
  #15 news 16 April, 2011, 23:46

  The site is awesome. My wife and i constantly encounter today’s truck owner & several at this point. We appreciate of which figures.

  Reply this comment
 16. Batik Pasangan Murah
  #16 Batik Pasangan Murah 17 April, 2011, 00:23

  I think this is among the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  Reply this comment
 17. Tax Relief
  #17 Tax Relief 17 April, 2011, 00:27

  It is perfect time to make a few plans for the future and it’s time to be happy. I have read this put up and if I could I desire to suggest you some fascinating issues or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read even more things about it!

  Reply this comment
 18. Respiratory Therapist Schools
  #18 Respiratory Therapist Schools 17 April, 2011, 00:48

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply this comment
 19. news 12 richmond
  #19 news 12 richmond 17 April, 2011, 01:51

  I’m pleased, My spouse and i should express. In fact hardly ever will That i practical knowledge an important web page that’s each of those educative coupled with compelling, together with make it possible for us enlighten we, anyone have got attack all of the toenail along typically the scalp. Your own choice is without a doubt marvelous; the particular subject is an item which not adequate most people are actually consulting wisely roughly. We feel extremely comfortable that When i happened along the located in this research to get a product connecting to successfully the following.

  Reply this comment
 20. how to grow taller during puberty
  #20 how to grow taller during puberty 17 April, 2011, 04:44

  I just added you to my blogroll, come visit my site and see what you think

  Reply this comment
 21. Joann Fabrics Coupons
  #21 Joann Fabrics Coupons 17 April, 2011, 07:15

  Jo-Ann Fabrics and Crafts store is continuously growing these days and aside from physical stores, they also have an online store that you can visit if you want to buy craft and art materials.

  Reply this comment
 22. colon cleanse reviews
  #22 colon cleanse reviews 17 April, 2011, 08:41

  I¡¯m delighted that I’ve noticed this weblog. Lastly something not a junk, which we undergo extremely frequently. The website is lovingly serviced and stored as much as date. So it have to be, thanks for sharing this with us.

  Reply this comment
 23. Automatyczne skrzynie biegów
  #23 Automatyczne skrzynie biegów 17 April, 2011, 08:49

  Mate, you should be a writer. Your text is so interesting. You should do it for a living

  Reply this comment
 24. sterydy
  #24 sterydy 17 April, 2011, 09:19

  What a crap. How can you call it a blog. Change the style, so it will be much more interesting

  Reply this comment
 25. Ping Pong
  #25 Ping Pong 17 April, 2011, 09:50

  After study a few of the blog posts on your website now, and I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Pls check out my web site as well and let me know what you think.

  Reply this comment
 26. Affordable Replica Watches
  #26 Affordable Replica Watches 17 April, 2011, 11:29

  Buy best Rolex Watches replica watches from replica-watch.co. All the Rolex Watches Watches Wholesale at cheap price.Free Shipping Worldwide, No-Question

  Reply this comment
 27. Unlock iPhone 3G 4.1
  #27 Unlock iPhone 3G 4.1 17 April, 2011, 11:35

  You made a few nice points there. I did a search on the subject and found mainly people will agree with your blog. http://www.ezine-submission.com/Article/All-you-might-want-to-know-about-jailbreak-iPhone-three/38145

  Reply this comment
 28. escorts london
  #28 escorts london 17 April, 2011, 12:11

  Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and internet and this is actually annoying. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  Reply this comment
 29. Potenzmittel rezeptfrei
  #29 Potenzmittel rezeptfrei 17 April, 2011, 12:38

  I’ll return as soon as once again inside the possible ways to examine your blogposts down the road.

  Reply this comment
 30. Marguerita Freeburger
  #30 Marguerita Freeburger 17 April, 2011, 13:02

  It’s good webpage, I was looking for something like this

  Reply this comment
 31. avg download
  #31 avg download 17 April, 2011, 14:07

  I like what you guys are doing. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys. I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website. 🙂

  Reply this comment
 32. grow taller exercises
  #32 grow taller exercises 17 April, 2011, 14:11

  This was actually a fascinating matter, I am very lucky to be able to come to your blog and I will bookmark this page so that I may come again one other time.

  Reply this comment
 33. Łomża
  #33 Łomża 17 April, 2011, 16:01

  It’s super site, I was looking for something like this

  Reply this comment
 34. bariatric surgery
  #34 bariatric surgery 17 April, 2011, 19:27

  Now you might have your new website and you’re eager to start making some gross sales! But, how are you going to make gross sales if you wouldn’t have excessive volumes of holiday makers to your website?

  Reply this comment
 35. hellowallet personal finance software mac ibank
  #35 hellowallet personal finance software mac ibank 17 April, 2011, 19:45

  hellowallet chase bank account numbers

  Reply this comment
 36. Igrice Igre
  #36 Igrice Igre 17 April, 2011, 20:04

  Just keep posting good posts.

  Reply this comment
 37. first time car insurance
  #37 first time car insurance 17 April, 2011, 20:06

  My wife will get mad if she hears this. first time car insurance

  Reply this comment
 38. equity release companies
  #38 equity release companies 17 April, 2011, 22:21

  I liked up to you’ll obtain performed proper here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nevertheless, you command get got an edginess over that you wish be turning in the following. in poor health without a doubt come further formerly once more since exactly the same nearly very frequently within case you protect this increase.

  Reply this comment
 39. Anshu
  #39 Anshu 30 September, 2013, 00:00

  Am fi vrut sa mergem si noi la acest spoteaccl (mami, tati, Matei de 10 ani si Ilinca de aproape 4 ani). A ajuns sotul meu la casa de bilete astazi, 22 februarie 2012, la ora 13:45, deci la 1 ora si 45 minute de cand se vindeau bilete, insa nu mai aveau bilete decat in picioare . Nu a luat, pentru ca cea mica nu stiu daca ar fi stat asa 1 ora si jumatate. Ar fi fost prima data cand mergeam la un spoteaccl din ciclul Clasic e fantastic .Aveti vreun sfat despre cum trebuie procedat ca sa prindem bilete pe viitor?Multumesc anticipat pentru raspuns.Cu drag,Adriana

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.