Basescu propune regionalizarea tarii

Basescu propune regionalizarea tarii

by April 18, 2011 0 comments

Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca a finalizat proiectul de modificare a Constitutiei si ca dupa Paste il va trimite in Parlament spre analizare. El si-a exprimat dorinta ca odata cu alegerile locale din iunie 2012, sa fie organizat si referendumul pentru aprobarea noii Constitutii.

“Echipa care a lucrat a facut pasi inainte. Dincolo de a reflecta la rezultatul referendumului, in articole din Constitutie au fost introduse si modificari care vizeaza punerea in aplicare sau modificare a unor prevederi consititutionale, care au fost deja explicate prin decizii ale Curtii Constitutionale, ca sa nu mai fie ambiguitate la unele articole”, a precizat Basescu.

El a tinut sa sublinieze ca a propus in noua Constitutie o noua organizare administrativa a tarii, prin introducerea regiunilor in locul judetelor, specificand insa ca acestea vor fi definite pe baza unor criterii economice si sociale si nu pe baza unor criterii etnice.

“De ce optez pentru aceasta organizare? Pentru ca, in principiu, cred ca diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie ca e vorba de aparatul de stat central sau local, este la fel de importanta. In acest moment aveam prea multe consilii judetene, daca punem si sectoarele Bucurestiului, avem o birocratie extrem de ridicata, care ar putea fi simplificata, eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care sa tina cont de echilibrul economic si social”, a declarat Traian Basescu.

Printre alte modificari ale Constitutiei, propuse de seful statului de ceva vreme in urma sunt Parlamentul unicameral, mandat pentru presedinte de patru ani, dizolvarea Parlamantului in situtia in care un presedinte suspendat este validat prin referendum.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.