Cum nu trebuie cheltuit banul public. Cazul Primariei Zalau

Cum nu trebuie cheltuit banul public. Cazul Primariei Zalau

by April 20, 2011 4 comments
<b>Primarul Radu Capalnasiu, imbracat in general roman, la festivitatile orasului Zalau</b>

Primarul Radu Capalnasiu, imbracat in guvernator roman, la festivitatile orasului Zalau

Contracte pe bani publici oferite clientelei politice, infrastructura modernizata in mod preferential in cartierele rezidentiale, preturi umflate la lucrari de utilitate publica, afaceri ale angajatilor primariei pe banii statului. Aceasta este reteta “clasica” aplicata de Primaria Zalau in relatia cu cetateanul. Edilul Radu Capalnasiu, care ocupa si functia de presedinte al PNL Salaj, si-a creat o proprie structura “de lucru” asupra modului in care administreaza banul public: o relatie speciala cu finantatorii sai din campania electorala, iar pe plan politic, o prietenie cu presedintele consiliului judetean, Tiberiu Marc (PSD), dar si cu democrat-liberalul, Septimiu Turcas, primarul din Simleul-Silvaniei. De asemenea, sub acoperisul sau, angajati din administratia locala fac afaceri cu… Primaria.

Primarul Zalaului, Radu Capalnasiu este presedintele PNL Salaj. El se afla la al doilea mandat de edil al acestui municipiu. A fost mai intai membru PDL, dar a trecut in barca PNL, in urma unui conflict cu Viorel Stanca, fostul presedinte al organizatiei PD Salaj. Insa, Capalnasiu a ramas prieten cu o serie de lideri locali ai PDL, cum ar fi cu primarul din Simleul Silvaniei, Septimiu Turcas. De asemenea, o relatie foarte apropiata o are si cu presedintele consiliului judetean, Tiberiu Marc, care ocupa si functia de presedinte al organizatiei PSD Salaj.

Capalnasiu a fost finantat in campania electorala, in special de doi oameni de afaceri, puternici pe plan local: Mirel Chis ( SC Inserco SRL) si Dumitru Rus ( SC Euroactiv SRL). Cei doi au semnat numeroase contracte si au incheiat afaceri prospere cu primaria Zalau.

Infrastructura dintr-un cartier exclusivist, pe mana unui sponsor al PNL

Firma SC Inserco SRL, patronata de Mirel Chis este abonata la contracte cu statul. Pe langa finantarea oferita lui Radu Capalnasiu, (ar fi vorba de 10 000 de lei), Mirel Chis a mai sponsorizat PDL in 2009 cu 10.000 de lei. Primarul Zalaului i-a oferit, in 2009 societatii SC Inserco SRL un contract de 4,4 milioane de lei pentru construirea infrastructurii intr-un cartier rezidential, numit Mezes, la marginea orasului. Desi drumurile din oras sunt pline de gropi, Capalnasiu a scos din buzunarul public 1 milion de euro pentru a construi un drum la standarde europene in aceasta zona exclusivista.

Firma SC Inserco a turnat asfalt, a asezat semne de circulatie, a pus stalpi de iluminat public din 100 in 100 m. In acest cartier sunt ridicate doar cateva vile, in rest fiind doar teren viran. Pamanturile au fost cumparate de personaje importante din viata publica salajeana, dar, odata cu venirea crizei, toate investitiile au fost blocata. Astfel, ca aceasta sosea la standarde europene trece printre copaci si garduri care imprejmuiesc ciulini si iarba. Noapte, tot cartierul Mezes, aproape gol, este iluminat cu bani de la bugetul local.

In aceasta zona si-au cumparat teren, printre altii, Andrei Gusa, nepot al lui Cosmin Gusa, fost vicepresedinte al PDL Salaj si fost sef de cabinet al exprefectului Andrei Todea, actualmente director in Ministerul Economiei.

Finanteaza PDL si primeste lucrari si in alte judete

Gratie finantarii PDL in campania electorala, SC Inserco SRL, a obtinut in ultimii ani contracte si in alte judete. Potrivit SEAP, in septembrie 2010, aceasta firma a obtinut o lucrare in valoare de 2,4 milioane de lei de refacere a unui drum dintr-o localitate clujeana. De asemenea, societatea a furnizat motorina in 2009 si 2010 Regiei Autonome de Transport Cluj-Napoca si Urbis Baia Mare, in valoare de aproape 15 milioane de lei.

Firma SC Inserco SRL, patronata de Mirel Chis, detine trei statii de benzinarie in judetul Salaj, una la Simleul Silvaniei (chiar pe conducta de apa a orasului) si doua in Zalau, dar si doua statii de betoane.

Primarul Capalnasiu ne-a declarat ca-l cunoaste bine pe omul de afaceri Mirel Chis, dar a negat (cu o jumatate de gura) ca i-a finantat campania electorala.

Sponsor al PNL Salaj primeste teren din domeniul public

Al doilea sponsor puternic al primarului Zalaului este firma SC Euroactiv SRL Salaj, care apartine lui Dumitru Rus, consilier local PNL, care a candidat in 2008 din partea acestui partid pentru un loc la Camera Deputatilor. Rus a primit de la Primaria Zalau, un teren la schimb, din domeniul public pentru a construi primul mall din oras. Aceasta afacere, derulata la sfarsitul anului 2009, a provocat un adevarat scandal in Zalau, tinand cont si de faptul ca acest imobil a fost ridicat intr-o zona cu cladiri, considerate a fi de patrimoniu. Primarul Capalnasiu ne-a declarat ca primaria i-a oferit lui Rus “doar 150 mp, undeva in spate, langa niste WC-uri publice”.

Firma nasilor lui Capalnasiu, contracte “fara numar” cu Primaria

O alta firma privilegiata, care a incheiat numeroase contracte cu Primaria Zalau este SCCM Criseni. Directorul general al acesti firme este Traian Opris, sotul directoarei din Directia Tehnica din Primarie, Doina Opris (potrivit declaratiei de avere a Doinei Opris, afisate pe site primariei Zalau). De altfel, potrivit mai multor surse din instituii publice din zalau, ne-au declarat ca sotii Opris sunt nasii lui Capalnasiu.

Una dintre cele mai profitabile afaceri incheiate de SCCM cu Primaria Zalau a fost construirea blocurilor ANL. Insa, intreaga afacere a construirii blocurilor ANL in Zalau s-a dovedit a fi una controversata, dincolo de incredintarea acestui contract firmei unei angajate din Primarie. Astfel, anul trecut, dupa ce blocurile ANL au fost date in folosinta, prefectura Salaj a dat in judecata Primaria Zalau deoarece a considerat ca mai multe apartamente au fost distribuite ilegal.

Prefectura sustine ca mai multe familii, pentru a obtine un punctaj mult mai bun in obtinerea unui apartament ANL, au “inscenat” adoptarea unor copii. Acestea au facut cereri de adoptie la Directia de Protectia Copilului, in ultimele zile (intr-n caz chiar cu 24 de ore inainte) de depunere legala a cererilor la Primarie. Dupa ce au primit locuinta de la ANL, familiile respective nici nu au mai dat pe la Directia de Protectie a Copilului, nemaifiind interesate sa adopte un copil, fapt confirmat chiar de reprezentantii acestei institutii.

Primarul Radu Capalnasiu sustine ca firma SCCM a primit contractul ANL in urma licitatiei organizate de Compania Nationala de Investitii din cadrul Ministerului Dezvoltarii si ca nu are nici o implicare in afacerea ANL.

Un sens giratoriu, 8 milioane de lei

De asemenea, societatea condusa de sotul directoarei din Primarie a obtinut mai multe contracte in antreprinza de la SC Citadin SA (fostul ADP Zalau, aflat in subordinea consiliului local Zalau). Surse din cadrul Primariei, ne-au declarat ca SCCM are in derulare mai multe contracte privind lucrari de infrastructura in municipiul Zalau. Un exemplu in acest sens ar fi concesionarea lucrarilor de ridicare a sensurilor giratorii din oras. Aceleasi surse ne-au precizat ca SCCM ar fi castigat 8 milioane de lei numai din construirea unui singur sens giratoriu, desi pretul real ar fi fost de doar 200.000 de lei.

Primarul Capanasiu a afirmat ca aceste lucrari sunt efectuate de SC Citadin SA, iar preturile stabilite sunt cele existente pe piata.

Facebook Comments Box

4 Comments so far

Jump into a conversation
 1. Jan Valjan
  #1 Jan Valjan 28 April, 2011, 08:38

  …………………………………..
  Ia corupţia amploare,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Scoatem totul la vânzare?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  ……………………………………

  Traversam ani grei cu crize,
  Leul iar a decăzut,
  Cresc întruna taxe-accize?
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Totul este ca-nainte,
  De belele n-am trecut,
  Se trag sforile, se minte,
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Se urzesc pe-ascuns vendete,
  Cum nicicând nu s-a văzut,
  Ţara-i plină de vedete,
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!
  E sloganul cunoscut;
  Iarăşi am votat ca proştii,
  Şi cu asta ce-am făcut?

  Reply this comment
 2. Jan Valjan
  #2 Jan Valjan 28 April, 2011, 08:40

  …pleaca ai nostri, vin ai nostri, noi ramanem tot ca prostii…

  Reply this comment
 3. Arnold Schlachter
  #3 Arnold Schlachter 13 June, 2011, 09:01

  frumos material. Succes in continuare

  Reply this comment
 4. anchetati lacristina
  #4 anchetati lacristina 20 June, 2011, 22:15

  Arnold Schlachter bravo mai baiatule bine ca si aici ai aparut
  macar daca si baieti de la anchet on line ar face mai bine achete inainte sa scrie
  apropo nasi edilulu sunt plecati din tara si nu sunt nici decum fam. opris
  si restu chiae e o minciuna
  imi pare rau
  dar in rest sunteti ok
  data viitoare
  achetati mai bine

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.