Companiile de stat ar putea avea management din afara tarii

Companiile de stat ar putea avea management din afara tarii

by May 9, 2011 0 comments

Guvernul se va angaja sa apeleze la firme internationale din domeniul HR (resurse umane- n.red) pentru a recruta viitorii manageri ai unor companii de stat cu pierderi. Acest lucru va figura in scrisoarea de intentie pe care o vom semna cu Fondul Monetar”, au declarat surse guvernamentale pentru HotNews. “Asta echivaleaza cu o revolutie in domeniul modului in care aceste functii erau acordate pana acum”, au mai spus sursele citate.

Pana acum, aceste posturi erau atribuite in urma unor negocieri in interiorul arcului guvernamental, fiind considerate adevarate sinecuri pentru cei care le obtineau, niciunul dintre manageri neraspunzand pentru slaba performanta a companiilor pe care le conduceau. “Vor avea salarii correlate cu performanta si vor capata mana libera in ceea ce priveste restructurarea companiilor de stat. Din cate stiu, presedintele Basescu a fost unul dintre cei care au sustinut cel mai puternic aceasta varianta pe care FMI a propus-o, dar fata de care partidele aveau anumite retineri sa o aplice”, au mai spus sursele citate.

Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, a mentionat ca Guvernul introduce componente noi la baza fundamentarii bugetelor de venituri si cheltuieli ale acestor companii, respectiv un program de reducere a arieratelor, unul pentru reducerea pierderilor, un program pentru incadrarea in cheltuielile prevazute in buget, precum si reducerea stocurilor pe care companiile le au. Ministrul Finantelor a mai afirmat ca va fi instituit un sistem lunar si trimestrial de raportare a unor indicatori tehnico-financiari catre MFP.

“Lucrul acesta il stabilim in functie de nevoia de informatii, pentru ca unele companii vor intra pe bugetul consolidat, cum s-a intamplat cu Termoelectrica si CFR Infrastructura”, a mai declarat Ialomitianu. Ministrul a precizat ca actul normativ adoptat vineri prevede si unele sanctiuni pentru companiile care nu respecta nivelul indicatorilor tehnico-financiari stabiliti, respectiv amenzi cuprinse intre 5.000-10.000 lei. “E un act normativ necesar. Trebuie sa intarim disciplina financiara in companiile de stat”, a mai spus ministrul.

“Companiile de stat din nefericire, sunt neperformante. S-au acumulat pierderi si arierate, guvernanta nu a fost intotdeauna de natura sa duca la eficientizarea acestora. Punctul pivotal al acestui program cu FMI si CE il reprezinta tocmai restructurarea acestor companii. Prin privatizare sau privatizare partiala, vinderea unor pachete minoritare si desigur, ca ultima posibilitate, chiar lichidarea unora dintre ele, in cazul in care acestea se dovedesc neviabile.

Programul cuprinde trei mari aspecte legat de firmele de stat. Vreau sa fac mentiunea ca, alaturi de autoritati, incercam sa monitorizam si sa diagnosticam peste 150 de companii de stat. Un prim principiu este legat de imbunatatirea managemeentului acestor companii, care sa conduca la o transparenta mai buna si la imbunatatirea serviciilor publice, o guvernanta eficienta, scopul final fiind ca aceste companii sa fie aducatoare de venituri la buget si nu doar consumatoare”, declarase anterior in cadrul unei intalniri online cu cititorii HotNews si Mihai Tanasescu, membru al boardului FMI.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<