Primarii vot fi fi alesi dintr-un singur tur de scrutin

Primarii vot fi fi alesi dintr-un singur tur de scrutin

by May 31, 2011 0 comments

Camera Deputatilor a adoptat ieri proiectul de lege prin care primarii sunt alesi din primul tur, fapt care duce la ingradirea democratiei locale. Astfel, potrivit legii, candidatii la primarie pot obtine mandatul adunand cel mai mare numar de voturi, ajungandu-se la situatia absurda ca un edil sa ocupe aceasta functie cu 10-20% din voturile expirmate, in conditiile in care voturile se pot raspandi la mai multi candidati. Acest lucru va insemna reprezentativitatea foarte scazuta a primarului ales in randul populatiei votante. Pana acum, un primar era ales cu cel putin jumtate plus unu din numarul de voturi exprimate.

Deputatul PNL Mihaita Calimente a declarat, dupa vot, ca acest proiect este nedemocratic pentru ca o minoritate poate sa-si impuna opinia, favorizeaza cumpararea de voturi, iar autoritatea se diminueaza.

Reprezentantii opozitiei au criticat si luni, la dezbaterea pe articole, acest proiect de lege semnat de mai multi parlamentari PDL si PSD si au precizat ca vor vota impotriva. Victor Paul Dobre (PNL) a aratat ca proiectul reprezinta “inca un pas de indepartare de la valorile democratice”, “o eroare” si “o delegitimare a celor alesi in functia de primar”.

Aura Vasile (PSD) a spus ca, daca vor fi alesi primarii intr-un tur, vor exista primari care au obtinut 12-14%.

In replica, liderul grupului PDL, Mircea Toader, a aratat ca PDL sustine proiectul deoarece si primarii trebuie alesi din primul tur, la fel ca presedintii Consiliilor Judetene.

Camera Deputatilor este forul decizional in legatura cu acest proiect, Senatul l-a respins anterior.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.