Tribunalul Bucuresti, sufocat de procese. Conducerea instantei il acuza pe ministrul Justitiei de blocarea schemei de personal

Tribunalul Bucuresti, sufocat de procese. Conducerea instantei il acuza pe ministrul Justitiei de blocarea schemei de personal

by May 30, 2011 1 comment

Intre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, si instantele mari din Romania a inceput un adevarat razboi al declaratiilor. Predoiu acuza Tribunalul Bucuresti si Curtea de Apel Bucuresti de management prost al resurselor umane, exemplificand prin faptul ca doar 40% dintre grefieri sunt folositi efectiv in salile de judecata, restul ocupandu-se de alte activitati. Conducerea tribunalului sustine ca de fapt vinovat este ministrul Justitiei, care nu cunoaste situatia de la fata locului si el este cel care a blocat schema de personal.

Intre timp, Tribunalul Bucuresti este aproape blocat de numarul mare al proceselor. Laura Andrei, vicepresedinte si purtator de cuvant al Tribunalului Bucuresti, sustine ca, saptamanal, pe rolul acestei instante se desfasoara in medie 360 sedinte de judecata, iar in fiecare zi sunt inregistrate aproximativ 1.000 de noi dosare. Cum numarul judecatorilor si al grefierilor a ramas la nivelul anilor ’90, dosarele intrate primesc primul termen de judecata chiar si peste un an de zile.

In fiecare din cele noua registraturi lucreaza cate doi grefieri, care au rolul de a inregistra zilnic cele 1.000 de noi dosare.

In 2010, la Tribunalul Bucuresti au fost rulate 130.000 de dosare, acestea fiind gestionate de 25 de arhivari, care au in sarcina si actiunile de conservare a arhivei pasive de circa 1 milion dosare.

Practic, grefierii ce in mod normal trebuiau sa activeze alaturi de magistrati in salile de judecata sunt folositi pentru functionarea compartimentelor de lucru cu publicul, a birourilor executari penale, resurse umane, financiar, expertize tehnice, apostile, persoane juridice etc.

“Desigur, daca ministrul Justitiei apreciaza ca toate aceste servicii pot fi inchise pentru public, se poate realiza o distributie a grefierilor in sprijinul magistratilor in sedintele de judecata. Punctul de vedere al Ministerului Justitiei, conturat posibil prin raportare la alte instante din tara, care nu au nici volumul de activitate al Tribunalului Bucuresti si nici atributiile de competenta speciale ale instantei noastre, ignora starea reala a resurselor de personal auxiliar din instantele bucurestene”, declara Laura Andrei.

“Subliniem ca fara prezenta zilnica peste programul de lucru a intregului personal, cu sute de ore suplimentare neplatite, functionarea Tribunalului Bucuresti ar fi imposibila”, mai adauga magistratul.

Deocamdata, schemele de persoanal din instante sunt blocate, pana vor fi intocmite studiile de impact privind intrarea in vigoare a noilor Coduri.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. axl
    #1 axl 31 May, 2011, 16:43

    nu este posibila detasarea unor judecatori la instantele mai aglomerate? bineinteles, cu acceptul lor. astfel vom vedea cine are intr-adevar vointa de munca.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.