UDMR face presiuni pentru adoptarea statutului minoritatilor nationale

UDMR face presiuni pentru adoptarea statutului minoritatilor nationale

by May 30, 2011 0 comments

UDMR santajeaza din nou PDL si cere adoptarea de urgenta a statului minoritatilor nationale, in caz contrar se va retrage de la guvernare. “Sunt doua posibilitati, dezbatere parlamentara in regim normal sau asumarea raspunderii. Noi tinem cont si de aceasta solutie constitutionala care este asumarea raspunderii in Parlament. Important este sa avem legea adoptata pana la sfarsitul luni iunie, iar colegii din coalitie sunt de acord cu noi ca inţelegerile trebuie respectate asa cum am respectat si noi si ei toate intelegerile de pana acum”, a declarat vineri, presedintele UDMR, Kelemen Hunor. Kelemen a adresat Coalitiei si o ameninţare cu subiect si predicat: “Aceste inţelegeri trebuie respectate si vor fi respectate. Când intelegerile nu sunt respectate, cand dispare majoritatea parlamentara”.

Proiectul privind statutul minorităţilor e în Parlament de  şase ani. A fost initiat de Guvernul Tariceanu, dar a fost respins de Senat in octombrie 2005. A ajuns la Camera Deputatilor, a trecut prin cateva comisii de specialitate si a sfarsit în Biroul Permanent. În martie2011, , Biroul Permanent la trimis din nou la avizare la Comisiei.

Proiectul statueaza drepturile minoritatilor

Persoanele apartinand minoritatilor nationale sunt cetateni romani, care isi exprima liber si neingradit apartenenta la o comunitate nationala, sau minori ai caror parinti, ori alti reprezentanti legali au declarat, conform legii aceasta apartenenta.

Autoritatile publice au obligatia de a accepta ca atare asemenea declaratii. Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea, dezvoltarea si exprimarea identitatii lor etnice, culturale, lingvistive si religioase. Autoritatile publice vor lua masuri corespunzatoare pentru a proteja persoanele care ar putea fi victime ale amenintarilor sau actelor de discriminare, ostilitate sau violenta, datorita identitatii lor etnice, culturale, lingvistice sau religioase. Orice discriminare sau incitare la discriminare pe criteriul apartenentei la o comunitate nationala atrage raspunderea contraventionala a persoanei vinovate, daca nu intra sub incidenţa legii penale.

Identitatea comunitatilor minoritatilor nationale constituie o valoare fundamentala a statului roman, recunoscuta si protejata prin lege.

Steaguri, simboluri si sarbatori speciale pentru minoritati

Minoritatile nationale respectiv persoanele apartinand acestora pot folosi simbolurile nationale si organiza sarbatorile nationale si religioase proprii, in conditiile legii. Persoanele apartinand minoritatilor nationale au dreptul de a invata in limba materna, de a beneficia de educatie si invatamant in unitati si institutii de stat cu predare in limba materna la toate nivelurile, formele si tipurile de invatamant, in conditiile legii. Copilul, parintele sau oricare reprezentant legal instituit, dupa caz, are dreptul de a alege limba si tipul educatiei copiilor minori. In invatamantul preuniversitar cu predare in limba minoritatilor nationale toate disciplinele scolare pot fi studiate in limba materna, cu exceptia limbii si literaturii române. Statul are obligatia de a garanta in sistemul de invatamant de stat: invatarea limbii materne la toate nivelurile, formele si tipurile de invatamant, in conditiile legii, invatamantul preprimar cu predare in limba materna, in functie de cerinte, în gradinite distincte sau in grupe separate, invatamantul primar, gimnazial, de arte si meserii, liceal si postliceal, in functie de solicitari, in scoli, sectii, clase, grupe distincte, dupa caz; invatamantul superior universitar, cu predare in limba materna, in functie de solicitari, in universitati, facultati, colegii, catedre si grupe distincte, dupa caz; invatamantul postuniversitar in limba materna.

Oficializarea limbilor minoritatilor

Minoritatile nationale au dreptul la institutii culturale de drept public. Statul va sprijini promovarea culturii minoritatilor nationale in strainatate, prin intermediul centrelor culturale romane, la un nivel cel putin egal cu ponderea fiecarei minoritati nationale. Statul garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul de a-si incheia casatoria in fata ofiterului starii civile in limba lor materna. Statul va asigura instruirea corespunzatoare a acelor functionari publici, ofiteri si agenţi de politie, grefieri si traducatori autorizati, care, in conformitate cu prevederile legale, trebuie sa cunoască si limba unei minoritati nationale. Autoritatile publice centrale si locale, institutiile culturale, institutiile de invatamant cu limba de predare in limba materna, cultele recunoscute prin lege, pot emite inscrisuri, certificate si diplome, procese verbale, respectiv pot folosi inscrisuri cu caracter economic si in limba minoritatilor naţionale respective, mentionând datele in limba romana.

Consiliul National pentru Minoritati

Consiliul Minoritatior Nationale este un organism compus din organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Parlament, prin care acestea colaboreaza in scopul garantarii dreptului de a exprima, pastra si dezvolta identitatea etnica, culturala, lingvistica si religioasa a minoritatilor nationale din Romania. Statul recunoaste si garanteaza autonomia culturala a minoritaţilor nationale. Autonomia culturala inseamna capacitatea comunitatii unei minoritati nationale de a avea competente decizionale in problemele privind identitatea sa culturala, lingvistica si religioasa, prin consilii alese de catre membrii sai. Autonomia culturala a minoritatilor nationale se refera la urmatoarele categorii de competente: Elaborarea strategiilor si prioritatilor privind invatamantul in limba materna a comunitatilor nationale; Organizarea, administrarea si controlul educatiei in limba materna in institutiile de invatamant particulare, sau participarea la parteneriat cu autoritatile publice competente la realizarea acestor atributii, in cazul institutiilor din sistemul public de invatamant; Numirea conducerii institutiilor particulare de invatamant cu predare in limba minoritatilor naţionale, precum si a institutiilor culturale de drept privat a minoritatii naţionale respective.Minoritaiile nationale pot infiinta Consilii ale Autonomiei Culturale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.