Curtea de Apel a suspendat pe 16 iunie Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti prin care Diametrala Buzesti-Berzei a fost declarat de utilitate publica. Aceasta decizie este valabila pana la judecarea procesului in care se cere anularea actului administrativ al Diametralei. Initial, Tribunalul a respins actiunea Asociatiei „Salvati Bucurestiul” pe 23 noiembrie 2010, dar Curtea de Apel a admis recursul si a dat castig de cauza ONG-ului.
Asociatia Salvati Bucurestiul invoaca urmatoarele motive de ilegalitate ale Hotararii de Consiliu General:
– conform legii, intrucat in cauza erau si monumente istorice, utilitatea publica trebuia declarata de Parlament prin lege, nu de Consiliul General
– conform legii, utilitatea publica trebuia declarata in urma unei cercetari stiintifice care sa ateste ca solutia aleasa este cea mai eficienta si justifica costurile. Primaria nu a facut dovada vreunei cercetari prealabile. Nici macar costurile nu au fost estimate
– comisia care a declarat utilitatea publica nu continea reprezentantii obligatorii ai unor institutii. Cele 5 persoane care au declarat utilitatea publica reprezentau doar Primaria Capitalei si fusesera numite exclusiv pentru utilitatea publica a Pasajului Basarab.
In baza acestei Hotarari de Consiliu au fost emise ordinele de declasare pentru 3 monumente istorice si avizele de desfiintare pentru alte 74 de cladiri din zone protejate. Asociatia Salvati Bucurestiul sustine ca judecatoarea Loneta Gavrea ar fi putut opri aceste distrugeri, printr-o sentinta favorabila.
Aceasta a justificat insa in motivarea sentintei urmatoarele aspecte: “reclamantii sustin […] ca nu mai putin de 13 monumente istorice si alte 8 cladiri aflate in zona vor fi declasate si probabil demolate pentru o lucrare publica ce nu se va realiza, insa se constata ca aceste imprejurari invocate nu redau aspectul perturbarii grave si nici a prejudiciului grav, viitor si previzibil al autoritatii”. Tot in baza acestei Hotarari de Consiliu General, Guvernul a declarat si el utilitatea publica a proiectului si s-a decis exproprierea a 83 de cladiri, circa 1000 de persoane.
Chiar daca pentru zecile de case de patrimoniu demolate nu se mai poate face nimic, aceasta sentinta salveaza cele 7 monumente istorice ramase in picioare pe traseul Diametralei, printre care si Hala Matache. Aceste cladiri asteptau Ordin de demolare/translatare de la Ministerul culturii, iar daca hotararea de declarare de utilitate publica a fost suspendata, acest lucru nu se mai poate face.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.