Lucrari pentru inchiderea unei mine din Maramures, “cu dedicatie”

Lucrari pentru inchiderea unei mine din Maramures, “cu dedicatie”

by August 22, 2011 0 comments

Ministerul Economiei aloca aproape 10 milioane de euro pentru inchiderea minei Baia Sprie din judetul Maramures. Caietul de sarcini cuprinde prevederi foarte dure pentru candidatii care participa la licitatie, acestia fiind obligati sa prezinte cel putin trei lucrari similare executate in ultimii cinci ani a caror valoare se ridica la 35 de milioane de lei. Surse din cadrul Ministerului Economiei sustin ca acest contract ar fi “cu dedicatie” pentru o firma detinuta de Gheorghe Mois, un om de afaceri controversat, abonat timp de 20 de ani la contracte cu statul, var cu un fost senator PRM, Vasile Mois.


Potrivit unui anunt  de participare din 12 iulie a.c., Ministerul Economiei a scos la licitatie “ lucrari de inchidere, punere in siguranta si ecologizare a obiectivului minier Mina Baia Sprie,Iazul Tautii de Sus,  judetul Maramures”. Valoarea contractului: 35.945.697 lei. Banii provin de la Fondul pentru Mediu si din cofinantare de la bugetul de stat. In esenta, contractul prevede inchiderea minei de la Baia Spriei,  amenajarea zonei si  redarea terenului in circuitul cadastral.

Conditiile impuse firmelor care participa la aceasta licitatie sunt foarte dure: “prezentarea a maximum 3 lucrari similare executate in ultimii cinci ani cu o valoare cumulativa de maxim 35 milioane lei”. De asemenea, firma castigatoare este obligata sa detina 2 buldovere, 2 excavatoare, 5 autobasculate, 1 autogreder, 1 compactor, dar sa si angajeze un inginer minier, cu atestat tehnico-profesional, ca specialist pentru activitati de inchidere si reconstructie ecologica a minelor, un inginer constructor, un topograf, un specialist de mediu, un specialist in imbunatatiri funciare.

Surse din cadrul Ministerul Economiei sustin ca , in aceste criterii se incadreaza foarte bine  firma SC Castrum Corporation Negresti, care ar  participa la licitatie. Aceasta societate este detinuta de omul de afaceri, Gheorghe Mois, var cu fostul senator PRM, Vasile Mois. SC Castrum Corporation este un puternic holding, care timp de 20 de ani, a fost o societate abonata la contracte cu statul. In perioada guvernarilor PDSR si PSD, Mois a obtinut numeroase lucrari mai ales de la  Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne, dar si de la  Ministerul Transporturilor si Justitiei.

Interesant este faptul ca SC Castrum Corporation primea in perioada 2001-2004 lucrari pe banda rulanta pentru modernizarea si ridicarea unor cladiri apartinand MapN, MI, tribunale precum cel de la Satu Mare, sedii de vama cum ar fi cele din Sibiu sau Cluj Napoca, sau reabilitarea unor drumuri prin tara, desi in 2004 acumulase datorii la stat de 62 de miliarde de lei.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.