Ministrul Tabara vrea desfiintarea ANIF. Un nou razboi PDL-UDMR

Ministrul Tabara vrea desfiintarea ANIF. Un nou razboi PDL-UDMR

by August 18, 2011 1 comment

Ministerul Agriculturii incearca din nou sa desfiinteze Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare si sa transforme aceasta institutie intr-o directie aflata in subordinea directa a ministrului. Mai exact, sub autoritatea consilierului ministrului, Todor Voicu, un om de afaceri care, din umbra coordoneaza derularea unor contracte de imbunatatiri funciare cu statul. Ministerul a inaintat Guvernului o ordonanta de urgenta, prin care actuala conduicere a ANIF ar putea fi decapitata. Acest fapt va duce la un nou scandal in coalitie, in conditiile in care in fruntea ANIF se afla un reprezentant al UDMR.

Ministerul Agriculturii a inaintat primului-ministru o ordonanta de urgenta prin care solicita desfiintarea ANIF si transformarea acestei agentii intr-o directie aflata in subordinea ministrului. Potrivit unor surse guvernamentale,  ministrul Valeriu Tabara, ar intentiona sa controleze personal ANIF, sa-i demita pe actualii directori si sa faca noi numiri din randul clientele sale politice. Acest fapt ar duce la un nou scandal in coalitie, in conditiile in care la conducerea ANIF se afla un reprezentant al UDMR. Intentiile lui Tabara  sunt strans legate de dorinta consilierului sau personal, Todor Voicu de a dirija activitatea ANIF. Voicu a fost  director general al ANIF timp de sase luni,  numit  in aceasta functie de  Tabara dupa  a ajuns ministru al Agriculturii in toamna lui 2010.

Insa nu a rezistat decat o jumtate de an deoarece a intrat in conflict cu angajatii, iar presa a facut dezvaluiri despre  afacerile  dubioase ale acestuia in zona  imbunatatirilor  funciare. Todor Voicu a fost rapid  “recuperat” de Tabara, fiind numit, in martie 2011 consilier personal al ministrului. Cei doi se cunosc foarte bine din Timisoara,  de pe vremea cand cei doi erau doi lideri de frunte ai PUNR, Voicu fiind chiar candidat al acestui partid, in 2004 pentru primaria Timisoarei. (http://ancheteonline.ro/2011/05/situatie-paradoxala-o-firma-care-a-pagubit-statul-roman-cu-800-000-de-lei-cere-daune-agriculturii-de-10-milioane-lei/; http://www.romaniapress.ro/anchete-investigatii/2227-valeriu-tabara-acopera-o-gaura-de-peste-100-miliarde-la-administratia-nationala-a-imbunatatirilor-funciare-ra.html; http://old.banateanul.ro/articol/ziar/timisoara/candidacii-cn-clapi-de-cas/2073/; )

Cine va controla ANIF?

Planurile ticluite de cuplul Tabara-Voicu va provoca insa un nou scandal in coalitie. In acest moment conducerea ANIF este asigurata de reprezentantul UDMR, Lukacs Vilmos, iar daca ordonanta de urgenta propusa de Tabara ar trece, functia de director general al ANIF ar disparea, iar formatiunea maghiara si-ar pierde un post de conducere in esalonul doi al Guvernului.

De altfel, Vilmos ne-a declarat ca va pune in discutie in cadrul UDMR dorinta  ministrului Tabara de a desfiinta ANIF. Acesta sustine ca nu a fost consultat de ministrul Tabara in privinta intentiilor manifestate  dea  desfiinta ANIF si a o tranforma intr-o directie din cadrul ministerului. “ANIF nu este o institutie birocratica, care sa  functioneze in cadrul ministerului. Este o societate care administreaza un intreg patrimoniu national, de interes public.

Este vorba despre o activitate vasta care presupune protejarea populatiei in fata calamitatilor naturale, este o activitate de securitate nationala. Nu poate fi doar un apendice a ministrului”, ne-a precizat directorul general ANIF. De asemenea, acesta a criticat noua lege a imbunatatirilor funciare promovata de ministrul agriculturii la inceputul acestui an. “Potrivit noii legi, am fost obligati sa incheiem contracte cu taranii si primariile  pentru activitatea de desecare si indiguire. Daca nu am primit banii din aceste contracte, nu avem salarii, nu avem activitate”, a mai spus Vilmos. (http://ancheteonline.ro/2011/04/guvernul-a-introdus-taxa-pe-calamitati-si-dezastre-naturale/)

De altfel, liderul de sindicat din ANIF,Vasilica  Blebea  a afirmat ca angajatii ANIF nu au primit salariile de doua luni si ca a fost deschis conflictul de munca. “Ministrul Tabara ne-a promis ca va debloca sumele necesare pana vineri. Daca nu se va rezolva , vom picheta ministerul”, a adaugat Blebea.

Bani pentru salarii nu sunt, dar ANIF ramane o institutie capusa de numeroase firme clientelare. Vom face dezvaluiri intr-un articol care va fi publicat luni.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.