Wikileaks: Basescu a insistat pe langa Boc sa-l puna pe Baconschi ministru de Externe

Wikileaks: Basescu a insistat pe langa Boc sa-l puna pe Baconschi ministru de Externe

by September 2, 2011 0 comments

Presedintele Traian Basescu l-a presat pe premierul Emil Boc sa il aleaga pe Teodor Baconschi in functia de ministru de Externe, in locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, se arata intr-o nota a Ambasadei SUA, citata de Wikileaks. Potrivit documentului, preluat de Mediafax, Aurescu fusese persoana nominalizata anterior, insa el nu a fost numit sef al diplomatiei romane deoarece ii lipsea familiaritatea cu presedintele. Telegrama este datata 15 ianuarie 2010.


“Presedintele Traian Basescu insusi l-a presat pe premierul Emil Boc sa il aleaga pe Baconschi pentru acest post in locul secretarului de stat din MAE Bogdan Aurescu, care fusese nominalizat pentru functia de ministru de Externe in doua formule guvernamentale anterioare care au fost respinse sau care nu au fost luate in calcul de Parlament inainte de alegerile prezidentiale din decembrie”, se arata in nota Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, semnata de ministrul consilier Jerri Guthrie Corn.

Misiunea diplomatica americana mentioneaza ca, “in timpul ceremoniei de investire, presedintele Basescu a spus ca a ales un diplomat experimentat pentru functia de ministru de Externe pentru a transmite un semnal puternic ca aceasta pozitie nu este pentru politicieni”.

Diplomatii americani au notat ca si Bogdan Aurescu este un diplomat de cariera, “dar ii lipseste experienta de ambasador si familiaritatea cu Basescu, ceea ce l-a favorizat pe Baconschi”.

Potrivit Ambasadei SUA, presedintele Traian Basescu stie “la prima mana” calitatile diplomatice ale lui Baconschi, cu care “a lucrat indeaproape”.

Nota ambasadei SUA face o trecere in revista a carierei lui Baconschi, precizand ca Andrei Plesu este cunoscut ca “principalul sau mentor”: “Alegerea de catre presedintele Basescu a unui diplomat de cariera in care are personal incredere este un indiciu puternic a determinarii sale de a tine politica externa in afara influentei partidelor politice. Cu aceasta alegere, presedintele isi reafirma rolul de forta calauzitoare a politicii externe a Romaniei, dupa un an de interferenta politica din partea fostului partener de coalitie, in prezent in opozitie, Cristian Diaconescu de la PSD”. Desi in general este sensibil la problemele importante ale ambasadei, Teodor Baconschi s-a dovedit un foarte puternic sustinator al Bisericii Ortodoxe “si este insensibil la plangerile minoritatilor religioase din tara”, sustine Ambasada SUA.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<