Cum primea Silviu Bian bani cu punga de la angajatii ANOFM, plus sticle de bautura si cafea

Cum primea Silviu Bian bani cu punga de la angajatii ANOFM, plus sticle de bautura si cafea

by October 18, 2011 0 comments

Procurorii DNA sustin ca fostul presedinte al Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM) Silviu Bian cerea in mod frecvent subalternilor sai bani pentru a le aproba proiecte cu finantare europeana, amenintandu-i ca ii va da afara pe cei care nu dadeau mita. Banii erau stransi de Ristea Cristache, seful Centrului National de Formare Profesionala a Personalului Propriu al ANOFM (CNFPPP) Rasnov, care ii inmana intr-o punga lui Silviu Bian in fiecare luna. Bian nu se dadea in laturi sa primeasca sticle cu bautura si pachete de cafea.
Potrivit DNA, angajatii care refuzau erau amenintati de Silviu Bian ca nu le va mai aproba proiectele si chiar vor fi dati afara. Mai mult, Silviu Bian considera ca subalternii sai de la ANOFM au salarii exagerate si astfel se justifica de ce le cerea bani.
‘…atunci cand angajatilor de la proiecte li s-a comunicat cuantumul salariilor sau marirea acestora, li s-a pus in vedere si ca trebuie sa dea lunar o parte din veniturile obtinute pentru conducerea ANOFM, aceasta fiind de fapt ratiunea pentru care se stabileau salarii atat de mari, chiar exagerate’, se arata in motivarea Tribunalului Bucuresti.
Totul s-a terminat dupa ce Ristea Cristache l-a denuntat pe Silviu Bian la DNA, iar procurorii au organizat un flagrant.
Astfel, in data de 17 septembrie, Silviu Bian s-a intalnit cu Ristea Cristache, pentru a primit banii colectati de la persoanele care lucreaza in cadrul unor proiecte ce se deruleaza din fonduri europene, in cadrul ANOFM, respectiv a sumelor de 19.000 lei si 22.000 euro.
Potrivit inregistrarilor audio-video, sumele de bani mentionate au fost introduse de Ristea Cristache intr-o punga de plastic transparenta, apoi intr-o alta punga de culoare rosie.
La audieri, Silviu Bian a negat ca ar fi vorba de bani, ci doar sticle de bautura si cafea, atentii pe care ‘le primea des’.
Din interceptarile in mediu ambiental, rezulta ca Silviu Bian l-a intrebat pe Ristea Cristache ce contine punga, iar acesta i-a raspuns ‘sunt aia…stiti dumneavoastra’, iar inregistrarea video dovedeste ca Bian a deschis portiera autoturismului cu care venise si a pus punga de culoare rosie pe bancheta din spate.
Tot in cadrul acelei intalniri, Silviu Bian l-a avertizat pe Ristea Cristache sa fie atent, sa nu vorbeasca la telefon, iar cand acesta din urma i-a spus ca ‘unii cam stramba din nas’, Bian i-a raspuns: ‘pleaca daca nu le convine’ si ‘daca comenteaza, afara’.
Ulterior, pe 13 octombrie, dupa virarea remuneratiilor aferente lunii septembrie in conturile angajatilor, Ristea Cristache a inceput, ca de obicei, colectarea banilor pentru Silviu Bian, fiind stransa in total suma de 82.000 lei.
Pe 15 octombrie, Silviu Bian a venit la sediul CNFPPP din Rasnov impreuna cu familia, urmand sa participe in seara respectiva la o nunta in Brasov. Anterior, el il atentionase pe Ristea Cristache ca trece pe la Rasnov si acesta sa pregateasca ‘raportul’.
In biroul de la Rasnov, Silviu Bian l-a sfatuit pe Ristea Cristache sa aiba ‘foarte mare grija’, deoarece a aflat ca sunt reclamatii la DNA, sa nu aiba ‘acasa nimic, nici prin calculatoare’, sa fie atent la carnetelele pe care noteaza sumele de bani ca acestea pot fi ridicate si verificate, sa transmita clar catre o persoana anumita: ‘acesta-i scorul, astea-s jocurile’ si nu in ultimul rand sa nu recunoasca ‘nici taiat in 50 de … daca vine vreo acuzatie’.
La finalul dialogului, Silviu Bian l-a intrebat pe Ristea Cristache ce are ‘acolo, in punga’, cel din urma raspunzand ‘vreo optzeci si doua de mii’. Bian a transformat imediat suma la 20.000 euro, dupa care a spus ‘trebuie sa vad exact unde-i pun ca nu vreau nici pe nevasta-mea s-o bag in trepidatii’.
La putin timp au intervenit procurorii care au perchezitionat masina lui Silviu Bian si au gasit in portbagaj punga cu cei 82.000 lei, banii fiind inscriptionati cu mentiunea ‘mita’.
In prezenta unor martori, anchetatorii l-au examinat pe Silviu Bian in spectru UV si au descoperit pe mainile acestuia si pe imbracaminte (cravata, sacou si pe pantaloni) urme de substanta fluorescenta, cu care fusesera inscriptionati banii.
Silviu Bian a fost imediat retinut si dus la sediul DNA din Bucuresti pentru a fi audiat. A doua zi, 16 octombrie, Tribunalul Bucuresti a emis pe numele lui un mandat de arestare preventiva de 29 de zile.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.