Scrisul urat al medicilor nu e doar un mit, iar din cauza lui uneori mor cu zile pacientii

Scrisul urat al medicilor nu e doar un mit, iar din cauza lui uneori mor cu zile pacientii

by October 24, 2011 2 comments

Toti medicii se caracterizeaza oare printr-un scris ilizibil si greu de descifrat sau poate ca exista o conspiratie a cadrelor medicale pentru ca prin scrisul de mana urat, uneori de-a dreptul groaznic, sa-l tina departe de tainele lor pe pacient? Universitatea clinica Inselspital din Berna a publicat recent in paginile revistei ‘BMC Health Services Research’ rezultatele unui studiu care confirma faptul ca medicii au un scris oribil. Astfel, in 52% din cazurile studiate retetele aveau un scris urat, iar in 4% din cazuri – de-a dreptul ilizibil, imposibil de descifrat. Mai mult, din 200 de cazuri de deces survenit in urma utilizarii incorecte de medicamente, 25% au avut drept cauza reteta cu scris indescifrabil.


Pana si presedintele Federatiei medicilor elvetieni, Jacques de Haller, a recunoscut ca scrisul sau seamana mai degraba cu hieroglifele egiptene decat cu literele alfabetului latin.
Administrarea gresita de medicamente reprezinta o cauza majora a mortalitatii crescute din spitalele elvetiene. In acest sens, cercetatorii din Berna au incercat sa stabileasca proportia erorilor aparute in urma descifrarii gresite a retetelor scrise urat, examinand retetele prescrise timp de o luna in anul 2005 intr-unul din spitalele elvetiene.

Concluzia a fost ca in general caracterul lizibil al retetelor lasa de dorit si inlocuirea retetelor scrise de mana cu unele bazate pe tehnologia informatiei poate spori siguranta procesului medical. Cu toate acestea, studiul nu a stabilit o relatie clara cauza-efect intre scrisul ilizibil si eroarea medicala

Facebook Comments Box

2 Comments so far

Jump into a conversation
 1. adriana
  #1 adriana 25 October, 2011, 10:12

  Scriu urat pentru ca sunt ocupati sa palmeze bancnotele…Intotdeauna m-am intrebat de ce au halatele de medici cate 4 buzunare…O fi din cauza respectului fata de om? Sau asa scrie in juramantul lui Hipocrate, varianta moderna?

  Reply this comment
 2. sandu
  #2 sandu 25 October, 2011, 21:37

  toata lumea spune ca medicii iau bani pentru ca asa au fost invatati de bolnavi. Cum se face insa ca aceeasi medici care isi cer fara nicio nesimtire spaga prin spitalele de stat, se duc la clinicile private si isi fac treaba ca niste sfinti? Eu as pune camere de vedere in toate spitalele, cum au pus la BAC si am rezolva problema asta.

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.