Luptatorii anticomunisti parasutati de aviatia militara americana, omagiati la Jilava

Luptatorii anticomunisti parasutati de aviatia militara americana, omagiati la Jilava

by November 1, 2011 0 comments

Luptatorii anticomunisti parasutati de aviatia militara americana intre 1951 si 1953 au fost omagiati, sambata, chiar in locul in care au fost executati de comunisti pe 31 octombrie1953. Langa inchisoarea de la Fortul 13 Jilava, la cateva zeci de metri de zidul executiilor din Valea Piersicilor, s-au adunat fosti detinuti politici, rude ale celor executati, precum si tineri adepti ai idealurilor nationale si crestine, in jurul crucii de beton amplasata de militantii Fundatiei „Ion Gavrila Ogoranu”.

Tineri si copii cu drapele tricolore au facut de garda in jurul crucii, in timp ce un preot a oficiat traditionala slujba de pomenire a celor rapusi in urma cu 58 de ani. Voluntarii Fundatiei „Ion Gavrila Ogoranu” au distribuit asistentei pliante cuprinzind fotografiile celor 13 eroi, precum si fragmente din documentele si presa vremii, cu privire la acest episod necunoscut de opinia publica romaneasca si asupra caruia autoritatile continua sa pastreze tacerea.

Desecretizarea arhivelor

Fundatia „Ion Gavrila Ogoranu” va solicita autoritatilor romane de resort, dar si celor din SUA si Franta, sa declasifice arhivele legate de acest episod istoric. De asemenea, Fundatia Ogoranu va cere oficialilor romani sa demareze cercetari in vederea identificarii locului unde au fost ingropati cei 13 luptatori dupa executie.

Ileana Samoila, sora eroului Ion Samoila – unul din cei parasutati in 1951, si ea condamnata in 1953, impreuna cu alte sute de persoane care asigurasera adapost si asistenta parasutistilor, a evocat figura darza si curata a fratelui sau, si a altor camarazi ai sai, dar exprimandu-si totodata amaraciunea pentru ingratitudinea de care au dat dovada atat autoritatile romane de dupa 1990 – care au continuat sa tina sub tacere jertfa si contributia acestor eroi la lupta de eliberare a Romaniei de sub ocupatia comunista – ,cat si cele americane si franceze, care au uitat de acesti tineri legionari – primii romani care, inca din 1950, au colaborat cu fortele militare occidentale.

Vizita la Fortul 13

Participantii la comemorare au facut o vizita la Fortul 13 Jilava, avandu-l ghid pe unul din fostii luptatori in rezistenta anticomunista, octogenarul Constantin Iulian, astazi presedinte al Federatiei Romane a Fostilor Detinuti Politici, el insusi detinut de mai multe ori intre 1949 si 1964 in aceasta inchisoare.

Intre 1951 si 1953, aviatia militara americana a parasutat in Romania ocupata de sovietici mai multi voluntari, in scopul desfasurarii unor actiuni de transmitere de informatii strategice, precum si pentru organizarea unor structuri de rezistenta armata in perspectiva unui eventual razboi intre Occident si Uniunea Sovietica.

Cei 13 legionari

Voluntarii faceau parte din Miscarea Legionara, iar operatiunile erau integrate unui proiect mai amplu, subordonat presedintelui american – Harry Truman si celui francez – Vincent Auriol. Seful operatiunilor acoperite ale CIA in Balcani, Gratien Yatsevich, sustine ca operatiunile desfasurate in Romania s-au aflat pe locul doi, dupa Albania, ca numar de agenti si resurse alocate.

Dupa doi ani, parasutistii au fost prinsi prin tradare, condamnati  la moarte si executati, alaturi de gazdele si sustinatorii lor, la 31 octombrie 1953, la penitenciarul Jilava. In total, un numar de 13 persoane.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.